Blog

Yenilenemez Enerji Nedir? Yenilenemez Enerji Kaynakları Nelerdir?

Yenilenemez Enerji Nedir? Yenilenemez Enerji Kaynakları Nelerdir?

Yenilenemez enerji kaynaklarının büyük bir bölümü nükleer enerjiden ve fosil yakıtlarından elde edilir. Yenilenemez enerji kaynakları denince ilk akla gelen doğaya verdiği zarardır ne yazık ki. Bu enerjiler, fosil yakıtların yakılmasıyla elde edilen enerji türüdür. Örneğin ısınma amacıyla kullanılan doğalgaz, sanayilerde kullanılan petrol gibi fosil yakıtların yakılması sonucu enerji edilmesini sağlar ancak bu enerjiyi elde etmek çevreye birtakım zararlara yola açar. Fosil yakıtlar hangileridir sorusunun yanıtı ile devam edelim. Fosil yakıtlardan birkaçı doğalgaz, petrol ve kömürdür. Bu yakıtlar aynı zamanda yenilenemez enerji kaynakları arasındadır. Nükleer enerji de yenilenemez enerji kaynakları arasında yer alan bir enerji türüdür.

Yenilenemez Enerji Kaynakları Nelerdir?

Yenilenemez enerji kaynaklarından birkaçını paylaşalım. Bunlardan ilki kömürdür. Özellikle yeraltı madenciliği ile elde edilen kömür, başlıca fosil yakıtlardan biridir. Kömür genellikle hayvan fosillerinden oluşur ve birçok çeşidi vardır. Siyah ya da kahverengi tonlardadır. Yanma derecesi yüksek olduğu için kolay yanabilen enerji kaynaklarındandır. Isı derecesine göre farklı kömür çeşitleri vardır. Kömür denince ilk akla gelenler taş kömürü ve linyittir. Taş kömürü daha çok demir çelik sanayilerinde kullanılır. Zonguldak, Amasra ve Ereğli gibi yerlerden çıkarılır. Linyit ise en zengin enerji kaynaklarından biridir. Taş kömürü ile kıyaslandığında kalorisi daha azdır. Ülkemizde pek çok linyit yatağı mevcuttur. Yenilenemeyen enerji kaynaklarından petrol ile devam edelim. Petrol, ülkemizde yalnızca Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunur. Değeri oldukça yüksektir bunun nedenlerinden biri de az bulunmasıdır. Benzin ve motorin olarak da bilinir. Hidrokarbonların birleşimi ile petrol oluşur ancak yapısı değişkenlik gösterebilir. Yenilenemeyen enerji kaynaklarından bir diğeri ise doğalgazdır. Enerji tüketiminin büyük bir bölümünü oluşturur. Petrol gibi doğalgaz da değerli enerji kaynaklarından biridir. Doğalgaz için bir petrol türevi demek doğru olabilir. Doğalgazın büyük bir bölümü metan gazından oluşur. Bor, bir diğer yenilenemeyen enerji kaynağıdır. Dünya genelinde en çok bor ülkemizde bulunur. Dünyadaki tüm bor minerallerinin önemli bir yüzdesi Ege Bölgesi’nden elde edilir. Özellikle Balıkesir, Eskişehir, Kütahya ve Bursa gibi bölgeler bor yatakları bakımından zengindirler. Borun kullanım alanlarından biri temizlik ürünleridir. Temizlik ürünlerinde beyazlatıcı olarak kullanılır. Bunun yanı sıra ısı yalıtımında ve birtakım endüstri ürünlerinde de bor kullanılır. Nükleer enerji de yenilenemez enerji kaynaklarından biridir. Nükleer enerjinin kaynağı atom çekirdeğidir. Nükleer reaktörler sayesinde nükleer enerji oraya çıkabilir ve kullanılabilir hale gelir.

Yenilenemez Enerji Kaynaklarının Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Yenilenemez enerji kaynaklarının avantajları ile başlayalım. Yenilenemez enerji kaynakları daha ucuza daha yüksek enerji sağlarlar. Yani oldukça ekonomik oldukları söylenebilir. Taşınması ve depolanması kolaydır. Özellikle kömür en güvenilir enerji kaynaklarından biridir. Yanma işlemi kolaydır. Doğalgazın en büyük avantajlarından biri işlenmesi ve maliyeti ile ucuz olmasıdır. Diğer yenilenemez enerji kaynakları ile kıyaslandığında çevreyi nispeten daha az kirletir. Petrol ise en değerli kaynaklardan biridir ve kolay çıkarılır. Kolay çıkarıldığı için bulunduğu bölgeye de istihdam sağlar. Aynı zamanda ekonomiyi de geliştirir.

Yenilenemez enerji kaynaklarının dezavantajları ile devam edelim. Yine kömür, petrol ve doğalgaz olarak ele alalım. Kömürün çıkartılabilmesi için bir madene ihtiyaç vardır ki madencilik mesleği de buradan doğmuştur. Madenlerde patlama riski çoktur ki geçtiğimiz yıllarda bunun pek çok acı örneğini yaşamıştık. Bu nedenle tehlikeli bir çalışma koşulu vardır. Yenilenemez enerji kaynakları çevreye ne yazık ki çok zarar verir. Bunun nedeni saldıkları zehirli gazlardır. Solunan havaya karışır ve böylece insan sağlığını tehdit eder. Aynı şekilde petrol de çıkarılması sırasında toprağa ya da denize karışırsa çevreye büyük zarar verir. Doğalgaz ile devam edelim. Doğalgazın elde edilmesi ve çıkarılması için kayaların kırılması gerekir. Kırılan kayalar bir takım yer hareketlerine neden olabilir. Küçük çaplı olan sallantılar ciddi sonuçlar doğurabilir. Doğalgazın doğaya karışması da oldukça kötü sonuçlara yol açar.

Yenilenebilir ve Yenilenemez Enerji Kaynakları Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yenilenebilir ve yenilenemez enerji kaynakları arasındaki fark ile yazımızı sonlandıralım. Yenilenebilir enerji kaynakları bittikçe yenilenir. Yenilenemez enerji kaynakları ise kullandıkça tüketilir. Yenilenemez enerji kaynaklarının çevreye büyük zararı vardır ancak yenilenebilir enerji kaynakları çevre dostudur. Yenilenebilir enerjilerin kaynağı doğadır; sürekli devam eden, doğal süreçlerde var olan enerji kaynaklarından elde edilir. Yenilenebilir enerjinin temini için sürekliliği olan doğal süreçlerden faydalanılır. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dair detaylı bilgi için TIKLAYIN.

https://www.incitas.com.tr/bilgi-merkezi/blog/yenilenebilir-enerji-nedir-yenilenebilir-enerji-kaynaklari-nelerdir