Jel Akünün Avantajları Nelerdir?
Aküler, gelişen teknolojinin de etkisiyle artık pek çok farklı formda karşımıza çıkabiliyor. Özellikle jel aküler, oldukça geniş bir kullanım ağına sahiptir. Elektriğin olmadığı yerlerde bile aydınlatmada rahatlıkla kullanılabiliyor. Öncelikle jel akü nedir kısaca bahsedelim. Kurşun asit akü adı ile bilinen jel akü, günümüzde en çok tercih edilen akü çeşitlerinden biridir. Kuru akü sınıfında yer alır. Jel akünün içerisinde sıvı değil elektrolit bulunur. Bu elektrolit jel kıvamındadır. Akünün içerisinde bulunan bu jel kıvam, sülfürik asit ve isli silikanın homojen olarak karıştırılması sonucu elde edilir. Jel aküler bağımsız çalışırlar. Yüksek sıcaklığa ve titreşime karşı dirençlidirler. Bu nedenle genellikle denizcilik, rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarında tercih edilir. Jel aküler, dönüşüm prensibiyle çalışır. Dönüşüm, akünün içerisinde yer alan gaz haldeki elementlerin yoğunlaşarak kimyasal tepkimeye girmesi neticesinde meydana gelir. Jel akülerde özel bir valf sistemi yer alır. Valf sistemi sayesinde akünün içindeki gazların dışarı salınımı önlenmiş olur. Bu sayede akünün verimliliği artar yanı sıra kullanım ömrü de korunmuş olur.
Jel Akülerin Kullanım Kapasitesi
Jel aküler, diğer akülere kıyasla çok daha yüksek oranda kullanım kapasitesine sahiptir ve bu özelliği ile dikkat çeker. 100 amperlik bir sulu akünün kullanım kapasitesi %50 seviyesindeyken, aynı amperdeki jel akünün kullanım kapasitesi %80’leri görebilir. Bu nedenle sulu olanlara kıyasla çok daha yüksek bir kullanım kapasitesi vardır. Jel aküler bağımsız tip akülerdir dolayısıyla jel akülere hiçbir suretle saf su ya da benzeri sıvılar ilave edilemez. Jel akü bugün pek çok alanda kullanılır. Yüksek sıcaklıklarda, aşırı soğuk havada işlevini görmeye devam eder. Yanı sıra titreşim ve darbelere karşı da dayanıklıdır. Jel akünün kullanım alanlarından birkaçı şunlardır; güneş enerjisi sistemleri, telekomünikasyon sistemleri, rüzgâr enerjisi sistemleri, denizcilik, rüzgâr enerjisi sistemleri, tekne ya da karavan gibi taşıtlar, mobil dükkânlar, tekerlekli sandalyeler, yüzey temizleme makineleri ya da manuel transpaletler jel akülerin kullanıldığı alanlardandır.
Jel Akünün Avantajları Nelerdir?
Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi yüksek sıcaklıklarda ya da aşırı soğuk havalarda çalışma imkânı sunar bu sayede oldukça tercih edilir. Sadece iş alanında değil karavan seyahatlerinde de tercih edilmesinin nedenlerinden biri de bu hava şartlarına uyum sağlamasıdır. Akünün içerisinde bulunan elektrolitin jel kıvamlı olması nedeniyle en düşük ya da en yüksek sıcaklıklarda bile güvenle çalışmaya devam eder üstelik veriminde de bir azalma olmaz. Jel elektrolit sayesinde buharlaşma sorunu ortadan kalkar. Aküye tekrardan saf su ilaveyi yapmaya gerek kalmaz. Jel akülerin en büyük avantajlarından biri de kolay şarj edilebilmeleridir. Uzun süren saatlere ya da ekstra işlemlere gerek duymaz. Uzun sürelik bir kullanım ömürleri vardır ve verimleri çok yüksektir. Sadece hava şartlarına uyumlu olmakla sınırlı değildir aynı zamanda titreşime ve aşınmaya karşı da oldukça dirençlidir. Kuru akü ve diğer akülerle kıyaslandığında ortalama %5 kat daha fazla verim sağlayabilir. Jel aküler standart sulu ve kuru akülerin istenen performansı sağlayamadığı koşullarda daha geniş bir kullanım alanına sahip olmasıyla dikkat çeker. Jel akülerde su ilavesine ihtiyaç duyulmaz ve bu sebeple herhangi bir sızıntı ihtimali de ortadan kalkmaz bu da çevreye zarar verme olasılığını sıfırlar. Jel akülerde kapasitenin tamamını kullanmaya ve şarj etmeye gerek yoktur. Hafıza izi oluşmadığı için aniden kapasite kaybı yaşanmaz.
Jel Akülerin Bakımı Nasıl Yapılır?
Jel akülerin bakımında yapılan en büyük yanlışlardan biri akü valflerinin zorlanarak açılmasıdır. Eğer akü valfleri zorlanırsa içerisinde bulunan gazların uzaklaşmasına neden olur ve akünün ömrünün azalmasına yol açar. Akülerin ömrünü daha uzun kılmak için ilk dikkat edilmesi gereken valflerin zorlanarak açılmaya çalışılmamasıdır. Sulu akülerin aksine jel akünün ekstra bir bakıma ihtiyacı yoktu, standart bakıma sahiptir. Jel akünün bakımında temel olarak dikkat edilmesi gereken şeylerden biri kutup başlarının temiz olmasıdır. Belirli aralıklarla akünün elektrolit seviyesinin ölçülmesi de önemlidir. Özetle jel akülerin bakımı kolaydır ve uzun bir kullanım ömrüne sahiptir. Son olarak şunu da yinelemekte fayda var; jel akü su ilavesi gerektirmez.
Jel Akü Nasıl Şarj Edilir?
Fazla şarj etmek aküye birtakım zararlar verebilir. Örneğin akü plakalarında oksitlenmeye yol açabilir ya da akünü ısınmasına neden olabilir. Oksitlenme neticesinde akünün dibinde tortu oluşabilir ve elektrolit değeri azalabilir. Bu da akü kapasitesini olumsu etkiler. Bu nedenle şarj regülatörü önemlidir. Akülerin sıcaklığını kontrol ederek, fazla ısınma olup olmadığı gözlemlenebilir. Jel akülerin harici şarj aletliyle nasıl şarj edildiği hakkında detaylı bilgiyi daha önce blog içeriğimizde kaleme almıştık. Yazının tamamını okumak için aşağıdaki linke TIKLAYIN.
https://www.incitas.com.tr/bilgi-merkezi/blog/jel-akuler-harici-sarj-aletiyle-nasil-sarj-edilir