Blog

Hibrit Elektrik Santrali Nedir?

Hibrit Elektrik Santrali Nedir?

Günümüzde “hibrit “ kavramını çok sık duyar olduk. Kimi zaman korona virüs pandemisinden kaynaklanan bir yarı zamanlı çalışma modeli olarak karşımıza çıkarken, kimi zaman eğitim ve öğretim hayatında kullanılan bir tabir oldu. Bu kadarla sınırlı kalmadı. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte hibrit araç kavramı girdi bu sefer de hayatımıza. İşin özü içinde “hibrit” geçen pek çok cümleyi kurar olduk. Teknolojinin yararları bugün her sektörde karşımıza çıkıyor. Son günlerde önemini bir hayli kavradığımız sağlık sektöründen tutunda eğitim, sanayi, endüstri ve daha pek çok iş alanında faydasına rastlıyoruz. Gün geçtikçe gelişen dünya beraberinde büyük bir tüketim rüzgârını da getiriyor. Bugün “yeni” olarak tanımladığımız şeyler yakın zamanın eskisi olmaya çoktan hazır. Hal böyle olunca her gün yeni bir değişime ve yeniliğe uyanıyoruz. Özellikle sanayi sektöründe artık gelişim ve değişim önlenemez bir yükselişte. Bu yükselişin örneklerini özellikle üretimde sıkça görüyoruz. Bugün, güneş panellerinden elektrik üretimi sayesinde pek çok alanda zor olan başarılabiliyor. Örneğin elektriğin ulaşamadığı tarımsal alanlarda, kırsal bölgelerde güneş panelleri sayesinde elektrik üretimi sağlanabiliyor böylece çalışmalar her koşulda aksamadan devam edebiliyor. İşte bu ve bunun gibi gelişmelerle ortamdan kaynaklanan pek çok sorun da çözülmüş oluyor. Güneş enerjisi, güneş paneli, elektrik santrali derken yeni tesisler kuruluyor ve her geçen gün bu açık kapanmış oluyor. Enerji sistemleri özellikle bu açığı kapatmak için önemli bir konumda. Bugün, enerji sistemlerinde yenilenebilir enerjinin payı en az %10’ları görüyor. Bu sayede maliyet de düşmeye devam ediyor. İşte bu noktada hibrit elektrik santralleri, elektrik şebeke sistemine değer kazandırabilecek en yeni teknolojilerden biri olarak hayatımızdaki yerini alıyor. Enerji sistemlerinin sağladığı verimlilikten hareketle hibrit enerji sistemleri kuruluyor. Peki, günümüzde adını sıkça duyduğumuz hibrit enerji santrali nedir şimdi gelin kısaca göz atalım.

Hibrit enerji santrali nedir, kısaca…

Hibrit enerji santrali ne demek kısaca tanımlayalım. Hibrit enerji santralleri, bir bağlantı noktasından birden fazla enerji üretmeye yarar. Birincil enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren güç üretim tesislerine hibrit enerji santrali adı verilir. Hibrit enerji santrallerinde birden fazla enerji üretme modülü bulunur. Bu modüller arasında farklı enerji depolama biçimleri yer alabilir. Depolama sistemlerinin yanı sıra yenilenebilir enerji kaynakları ile fosil yakıtları bir araya getiren sistemler de bulunabilir. Hibrit enerji santralleri pek çok üretim için kullanılabilir. Örneğin rüzgâr türbinleri, depolama, jeotermal enerji, hidroelektrik, biyokütle, doğal gaz, kömür ya da nükleer enerji içerebilir. Yanı sıra elektrik ya da hidrojen gibi ürünler üretmek için de kullanılabilirler. Hibrit enerji santrali özetle; depolama, güneş, rüzgâr ve diğer yenilenebilir üretim şekillerini bir araya getiren bir sistemdir. Hibrit enerji santrali sayesinde pek çok kazanç elde edilebilir.

Hibrit elektrik santralinin faydaları nelerdir?

Hibrit elektrik santralleri pek çok faydayı da beraberinde getirir. Hibrit santraller, aynı bölgede eş zamanlı ya da farklı zaman dilimlerinde birden fazla birincil kaynaktan elektrik üretimi gerçekleştirebilir. Daha geniş bir şekilde anlatmak gerekirse; jeotermal ya da rüzgâr santrali sahasına güneş santrali eklemek ya da hidroelektrik tesise rüzgâr santrali ilave etmek gibi örneklemek mümkündür. Bunun için tek bir saha yeterlidir. Hibrit santraller özellikle yatırımcılar için caziptir. Çünkü aynı saha üzerinde birden fazla elektrik üretimi söz konusudur. Üretilecek olan elektriği pazarlamak da daha kolaydır çünkü sadece rüzgâr eserken değil, rüzgârın kesik ya da havanın güneşli olduğu zamanlarda da üretim devam edecektir. Bu sayede kesintisiz bir elektrik üretimi olacaktır. Hibrit enerji santralleri planlı bir şekilde enerji sağlar bu nedenle kırsal bölgelerin elektrifikasyonu da hızlanabilir. Hibrit sistemler depolama teknolojileriyle birleşirse kesintisiz enerji sunabilirler bu sayede enerjinin üretilmediği zamanlarda depolama sistemleri şebekeye verilen elektriğin devamlılığını sağlayabilir. Hibrit enerji santrallerinin temel amaçlarından biri yenilenebilir enerji yüklerinin yönetilebilir hale gelmesidir. Yönetilebilir yükler, elde edilebilecek karı arttırmaya yardımcı olabilir. Yanı sıra yukarıda sözünü ettiğimiz depolama teknolojileri sayesinde kaynaklar daha etkin bir şekilde kullanılabilir. Depolama sistemleri aracılığı ile dengeleme maliyetleri düşebilir ve yenilenebilir enerjiler daha az kısıtlamaya maruz kalabilir. Yenilenebilir enerji kaynaklarından söz açılmışken yazımızın finalini de bu konu ile yapalım. Daha önce yenilenebilir enerji kaynakları hakkında bilgiler derlemiştik. Yenilenebilir enerji nedir ve yenilenebilir enerji kaynakları nelerdir başlıklı yazımızdan tüm detayları okuyabilirsiniz. Yazıyı incelemek için TIKLAYIN.