Akıllı Şebeke Nedir? Akıllı Şebeke Kullanımının Avantajları Nelerdir?
Günümüzde artık her şey “akıllı”. Önce akıllı telefonlar girdi hayatımıza. Eski yıllarda sıfır tuşuna basıldığında birkaç saniye tuşun geri gelmesini beklediğimiz çevirmeli telefonların yerini tek dokunuş ile dünyayı avcumuzun içine getiren teknolojiler aldı. Akıllı telefonlar her yeni gün, güncellenerek ve üst sürümleri çıkarak hayatımızın içinde olmaya devam diyor. Akıllı tabletler, akıllı ekranlar, akıllı televizyonlar derken evdeki tüm cihazlar işimizi kolaylaştırmak için hazır vaziyette bekler oldu. Akıllı televizyonlar ile artık internete örneğin YouTube’a sadece bilgisayarlarımız ya da telefonlarımız aracılığı ile girmiyoruz. Diyeceğimiz o ki akıllı cihazlar her yerde! Şimdi gündemde bir de yapay zekâ fırtınası var. Öyle ki üniversitelerde açılan yapay zekâ mühendisliği bölümleri ile geleceğin mesleklerinden biri oldu bile. Robotlar hayatımızı yönlendirmeye çalışırken, gelişen teknoloji artık bizi de şaşırtmaya devam ediyor. Gelişen teknoloji elbette belirli bir sektörü kapsamıyor. Artık tarımdan sulamaya, enerjiden yakıta kadar pek çok alanda teknolojinin nimetlerinden faydalanır olduk. Bunlardan birini bugün işleyeceğiz; akıllı şebekeler. Akıllı şebeke nedir konusuna geçmeden önce klasik şebekeye kısaca değinmekte yarar var. Böylece akıllı şebeke ile arasındaki farkları daha rahat gözlemlemiş oluruz.
Klasik Şebeke Nedir?
Klasik şebeke merkezi bir elektrik üretim santralinde üretilen elektriğin gerilim seviyesine yükseltilerek iletilmesini sağlayan bir sistemdir. İletimden sonra kademeleri olarak gerilim seviyelerini düşürür ve böylece dağıtım sağlayarak son kullanıcıya ulaşmasına vesile olur. Otomasyon kullanılmayan elektrik dağıtım sistemlerine klasik şebeke adı verilir. Günümüzde bazı nedenler klasik şebekeden akıllı şebekeye geçişte önem arz ediyor. Örneğin artan enerji ihtiyacını bunun önemli bir sebebi. Değişen kullanım alışkanlıklarına bağlı olarak artan bir karbon emisyonu mevcuttur. Bu karbon emisyonunun en az seviyede tutulması önemlidir. Yanı sıra birtakım kayıpların azalması için de önemlidir. Örneğin kablodan geçen elektrik yüzünden kablo ısınır ve bir kayıp oluşabilir. Her koşulda akıllı şebekeye geçiş beraberinde pek çok avantaj sağlayacaktır. Peki akıllı şebeke ne demek?
Akıllı Şebeke Nedir?
Akıllı şebeke nedir kısaca tanımlayalım. Akıllı şebeke tedarikçi ve tüketici arasında karşılıklı elektronik iletişimin sağlanması amacıyla akıllı sayaç ve izleme sistemlerinin elektrik şebekelerine eklenmesidir. Akıllı şebeke “smart grid” (sımart girid şeklinde okunur) olarak da bilinir. Eklenen sayaçlar sayesinde elektrik şebekesi izlenir ve güncellenir. Enerjinin dağıtımı sırasında da kullanıcı güvenliğini sağlar. Bir başka deyişle akıllı şebeke; üretici ile tüketici arasında var olan iletişimin kolay ve hızlı sağlanmasını amaçlar. Normalde günümüze kadar klasik şebeke sistemi daha sık kullanılırdı. Ancak akıllı şebeke sistemlerinin geliştirilmesi sayesinde artık klasik şebekeye olan talep bir miktar düşmüştür.
Akıllı Şebekenin Avantajları Nelerdir?
Akıllı şebeke kullanımı beraberinde pek çok fayda sağlar. Enerji endüstrilerini güvenle kullanabilme konusunda önemli bir öncüdür. Akıllı şebekenin pek çok faydası vardır. Bu faydalar çevresel sağlığa dokunduğu gibi ekonomik açıdan da son derece önemlidir. Akıllı şebekenin faydalarını aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür.
- Yukarıda sözünü ettiğimiz enerji kayıplarını önler ve böylece daha verimli bir elektrik iletimi sağlar.
- Elektrik kesintisi günümüzde sıkça karşımıza çıkan sorunlardan biri olmaya devam ediyor. Akıllı şebeke sayesinde elektrik kesintisinden sonra sistemin hızlı bir şekilde kendini iyileştirmesi mümkündür.
- Enerji talebi azalır böylece elektrik fiyatlarının daha düşük olmasını sağlayarak tasarruf konusunda destek olur.
- Yenilenebilen enerji santrallerinin kurulması ile birlikte şebeke entegrasyonun ivme kazanmasını sağlar.
- Karbon salınımını ciddi oranda azaltır. Bu nedenle çevreye de fayda sağlamış olur.
- Tüketicilere daha kapsamlı bilgi ve enerji tüketim tarifesi sunar böylece tasarruf etmelerine imkân tanır.
- Akıllı şebekeler teknolojik alt yapıdan faydalanır. Böylece bir teknisyen ya da mühendis müdahalesi olmadan kendi kendini onarmaya izin verir.
- Akıllı şebekeler aynı zamanda hata tespitini geliştirmeye yönelik durum tahmini de yapar.
- Akıllı şebekeler güneş enerjisi ve rüzgâr enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla nüfuz etmesine olanak sağlar. Yenilenebilir enerji kaynakları nedir sorusunun yanıtını daha önce paylaşmıştık. Yenilenebilir enerji nedir ve yenilenebilir enerji kaynakları nelerdir başlıklı yazımızı okumak için TIKLAYIN.