Blog

Yeşil Enerji Nedir?

Yeşil Enerji Nedir?

Bugün durup etrafımıza baktığımızda daimi bir “tüketim” halinde olduğumuzu görüyoruz. Mevsim ihtiyaçlarına göre değişen tüketimlerimiz bize günün sonunda cep yakan kâğıt parçaları ile geri dönüyor. Yapılan zamlar ile ısınmaya korkarken, öte yandan sağlığımızı düşünmek de mecburiyetlerimizden. İşte bu noktada yenilenebilir enerjinin önemine varıyoruz. Sonsuz enerji kaynağı olan doğadan aldığımı güç ile hem tasarruf sağlıyor hem de çevremizi koruma altına alıyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmamızın en önemli faydası şüphesiz çevre. Fosil atıklar milyonlarca yıl birbiri ile kaynaşıyor ve kayalaşıyor. Bu kayalaşmalar da çevrenin nefes almasını engelliyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının adını artık “yeşil enerji” olarak anmak mümkün. Yeşil enerji ne demek kısaca bahsederek söze başlayalım.

Yeşil enerji nedir?

Yeşil enerji ifadesi doğanın kendi nimetlerinden doğan ve hiçbir kimyasal dokunuş olmadan üretilen bir enerji kaynağıdır. Coğrafyanın elverişli olması durumunda dışarıya olan bağımlılığı azaltan bir durumdur. Yeşil enerji tesislerinin öncelikle bir kurulum maliyeti vardır ve aslında bu maliyet hatırı sayılır olabilir. Ancak günün sonunda uzun vadede yapılan yatırımın ne denli doğru olduğu da bilinir. Yeşil enerji kaynaklarına baktığımızda pek çok “doğal” kaynak görüyoruz. Avrupa Birliği kanunlarında tanımlanan yeşil enerji türlerini şu şekilde sıralamak mümkün; rüzgâr enerjisi, hidroelektrik enerji, güneş enerjisi, jeotermal, biyolojik atıklardan üretilen enerji. Türkiye’de yeşil enerjiye baktığımızda ise şunu görüyoruz. Yeşil yani yenilenebilir enerji kaynakları toplam elektrik üretiminin ortalama %40’ına yakın bir rakama denk geliyor. Yeşil enerji üretiminin büyük bir kısmı hidroenerji kaynakları ile sağlanıyor. Artık rüzgâr enerjisi de sıkça gündeme gelmeye başladı.

Yeşil enerji tarifesi nedir?

Gündemi bir hayli meşgul eden kavramlardan biri ile devam edelim. Yeşil enerji tarifesi ne demek sorusunun yanıtı ile başlayalım. YETA yani yeşil tarife, yerli ve yenilenebilir enerjinin kullanımını teşvik etmek amacıyla oluşturuldu. Çeşitli ülkelerde kullanımı yaygın olan yenilenebilir enerjilerin ülkemizde de kullanım alanlarının yaygınlaşması amacıyla yeşil tarife sistemine geçiliyor. Buna göre tüketiciler eğer isterlerse sadece yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriği kullanabilecekler. Bu durumda özel bir fatura ve özel bir tarife düzenlenmiş olacak. Peki, yeşil tarifeye nasıl geçilir? Bunun için yapılması gereken tüketicinin bağlı bulunduğu elektrik tedarik şirketine gitmesi ve yeşil tarifeye geçmek istediğini söylemesi. Ardından oluşturulan bir dilekçe ile yeşil tarifeye kolayca geçilebiliyor.