Start Stop Aküler Hakkında Her Şey
Gelişen teknolojik koşullar sayesinde çevre dostu olan ve yakıt tüketimini mümkün olan en az düzeye indirgeyen araçlar üretilmektedir. Şehir hayatının yoğun trafiğinde sürekli dur-kalk yapılmasına bağlı olarak araçlar hem daha fazla yakıt tüketmekte hem de çevreye daha fazla karbon salınımı yapılmasına neden olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre 2020 yılından itibaren üretilecek olan otomobillerin yaklaşık olarak %80’inin start-stop özelliğine sahip olması beklenmektedir. Start stop aküler söz konusu teknolojik özellikteki araçlara yönelik geliştirilen akü çeşididir.
Start Stop Akü Nedir?
Start stop teknolojisi trafikteki seyirde yapılan dur – kalklarda aracın daha fazla yakıt tüketmesinin önlenmesi amacıyla motorun kapatılması ve hareket başladığında tekrar devreye girmesi anlamına gelir. Sürücünün aracı her durduruşunda motor çalışmayı durdurur, tekrar gaza basıldığında motor devreye girer. Motorun kapalı olduğu süre boyunca aracın güvenlik ekipmanları devrede kalmaya devam eder. Mikro hybrid olarak da adlandırılan bu yeni sistem sayesinde hem yakıt tüketimi hem de çevreye salınan karbon gazı azaltılır. Start stop sistemi sayesinde motorun rölanti süresi kısaltılmış olur. Motorun bu yeni çalışma prensibine uyumlu olacak şekilde bir aküden enerji elde edilmesi zorunluluk halini almıştır. Bu sebeple de start-stop aküler geliştirilmiştir.
Start stop aküler aracın motoru durdurulduğu sırada hala devrede olan güvenlik ekipmanlarının ihtiyacı olan enerji ihtiyacını karşılamaya devam eder. Yapılan her dur-kalkta marş motoru defalarca devre dışı kalıp yeniden devreye girer. Start stop akü sayesinde motor pasif haldeyken marş motoru akünün deşarj olmasını engeller ve enerjinin geri kazanımıyla akü şarj edilebilir.
Start stop aküler diğer akülere kıyasla daha yüksek ölçekte şarj alma ve yüksek seviyede çevrim ömrüne sahiptir. Diğer akülerden daha kısa sürede şarj olur. %30 daha fazla marş basma kapasitesine sahip olacak şekilde geliştirilmiştir.
Start stop aküler daha gelişmiş bir teknolojiyle üretildiği için standart akülere kıyasla daha yüksek bir maliyete sahiptir. Satış fiyatının yüksek olmasının yanı sıra arızalanan akülerin yeniden tamir edilerek kullanılması önerilmez. Tamir edilmiş olan akünün kısa süre içeresinde tekrar arızalanma riskinin yüksek olması ve verimliliğinin düşmesi nedeniyle akünün yenisinin alınması çoğunlukla tavsiye edilir.
Rölantide çalışan aracın kontak kapatmasını sağlayan start stop düzeneği isteğe bağlı olarak araç kullanıcısı tarafından devre dışı bıraktırılabilir. Bu durumda start stop akü işlevsiz hale getirilerek normal akünün kullanımına devam edilir.
Start Stop Akünün Diğer Akülerden Farkı Nedir?
- Start stop akünün diğer akülere kıyasla ömrü daha kısa sürelidir. Bunun nedeni ise start stop akünün her bir dur-kalk hareketi esnasında tekrar tekrar işlev göstermesidir.
- Diğer akülere kıyasla daha kısa süreli şarj kapasitesine sahiptir.
- Standart akülerin aksine daha erken şarjı boşalır. Bu sebeple düzenli olarak kontrol ettirilmeli ve gereken bakımlar yaptırılmalıdır. Aksi halde start stop özellikli aracın elektronik düzeneği zarar görebilir.
Start Stop Akülerin Çalışma Prensibi Nedir?
Start stop özellikli araçlarda sıkça yapılan dur-kalklar esnasında arabanın motoru durur ve gaza basıldığında tekrar çalışır. Bunun bir gereği olarak geliştirilen start stop akü standart aküye ek olarak araçta ayrı bir fonksiyona sahiptir. Start stoplu otomobillerde iki adet 12 volt gücünde marş aküsü ve destek aküsü mevcuttur. Araç durduğunda bile ihtiyaç olan enerjinin devamlılığı start stop aküyle sağlanır.
Start Stop Akünün Kullanım Alanları Nelerdir?
Çevre dostu olan ve yakıt tasarrufu sağlayan start stop aküler hem otomobillerde hem de farklı alanlarda kullanılmaktadır. Kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:
- UPS olarak adlandırılan kesintisiz güç kaynakları
- Acil aydınlatma sistemleri
- Telekomünikasyon
- Start-Stop kontak araçlar
- Elektronik araç gereçler
- Alarm sistemleri
- Sinyalizasyon sistemleri
- Güneş enerjisi sistemleri
- Otomatik kontrol sistemleri
Start Stop Akünün Avantajlı Yönleri Nelerdir?
- Diğer akülere kıyasla şarjla 2 kat daha fazla performans gösterir.
- Yüksek marş gücüne sahiptir.
- Akünün tasarımındaki gümüş ve kalsiyum ızgara alaşımı sayesinde akünün sıvı kaybı en az düzeye indirgenmiştir.
- Start stop akülerin iletkenliği oldukça yüksektir. Bu sayede yüksek performansla çalışır.
- Hem otomobillerde hem de telekomünikasyon, alarm sistemi gibi çeşitlilik gösteren alanlarda kullanılabilecek olan en iyi akü çeşididir.
- Akü sürekli kullanılmasa bile kapasite kaybı yaşanmaz.
- Diğer akülere kıyasla şiddetli titreşime karşı 20 kat daha dirençlidir.
- En soğuk hava koşullarına bile dayanıklı olduğundan her sıcaklıkta kullanıma elverişlidir.
- Sıvı kaybı yaşanmadığı için fazladan bir bakım gerektirmez.
- Akünün kabine montajı güvenlidir. Bu sebeple akünün konumlandırılmasında bir yer kısıtlaması yoktur.
- Akünün deşarj olduktan sonra yeniden şarj edilmesi diğer akülere kıyasla %50 daha kısa sürede tamamlanır. Bu yönüyle zaman tasarrufu sağlar.
- Güvenli kullanım için aküden asit sızıntısını ve herhangi bir kısa devrede kıvılcım çıkmasını önleyen bir tasarım ile üretilmiştir.