Off Grid Sistem Nedir? Nasıl Kurulur ve Nerede Kullanılır?
Off Grid güneş enerjisi sistemleri son yıllarda giderek popülerliğini arttırmaya devam ediyor. Teknolojinin yararlarını, teknolojinin faydalarını hayatın her alanında görmeye ve deneyimlemeye devam ediyoruz. Bugün, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı artık evlere dahi girdi. Eskiden büyük ölçekli üretim tesisleri için kullanılan güneş enerji sistemleri artık evlere, bahçelere girdi. Güneş enerjisi ile çalışan güneş panelleri sayesinde enerjiden önemli ölçüde tasarruf edilmiş oldu. Bugün sizlerle güneş enerji sistemlerinden biri olan Off Grid sistemler hakkında bilgiler paylaşacağız. Öncelikle Off Grid ne demek kısaca değinelim. Off Grid kelimesinin tam karşılığını “şebekeden bağımsız” olarak söyleyebiliriz. Şebekeden bağımsız olarak işleyen bu sistemler elektriğin olmadığı ya da hatlara uzak bölgelerde tüm elektrik ihtiyacını karşılamaya yarar. Hemen hemen tüm elektrik ihtiyacını karşılamak üzere kurulan ve konumlanan sistemlerdir. Off Grid sistemler şebekeden bağımsızdır bu nedenle diğer adına akülü sistemler diyebiliriz. Akülü sistemler dağ evi, bağ evi, yayla evleri, çiftlikler, karavanlar, yatlar ya da tekneler gibi elektrik şebekesinin olmadığı alanlara elektrik sağlarlar. Bu gibi alanlarda en sık tercih edilen güneş enerjisi sistemlerinden biri Off Grid sistemlerdir. Off Grid sistemin kurulumu genellikle şu parçalardan oluşur; güneş paneli, şarj regülatörü, Off Grid inverter ve aküler. Off Grid sistemlerin depolama sistemi akülerdir. Aküler ihtiyaca ve bütçeye göre çeşitlenebilir. Depolama yalnızca akülerle değil aynı zamanda lityum bataryalarla da sağlanabilir bu nedenle tek depo seçeneğinin akü olmadığı bilgisini verebiliriz. Off Grid sistemlerinin kurulması beraberinde pek çok faydayı getirir. Özellikle ana hatlara uzak olan tarlalarda, çiftliklerde ya da denizin ortasındaki yatlarda, teknelerde oldukça işe yarar. Off Grid sistemler sayesine elektriğe ihtiyaç duymadan şebekeden bağımsız olarak elektrik üretimi gerçekleşmiş olur. Off Grid sistemlerinin sağladığı faydalar ile yazımıza devam edelim.
Off Grid sisteminin faydaları nelerdir?
Off Grid sistemleri elektriğin olmadığı uzak alanlarda maksimum fayda sağlar. Şebeke elektriğinin olmadığı alanlarda kesin çözüm sunar. Elektrik hattının uzak olduğu ya da bulunmadığı bölgelerde kesintisiz üretim sağlar. Sistem kurulum süresi oldukça kısadır bu sayede uzun zamana ihtiyaç yoktur. Yanı sıra kurulumu son derece kolaydır. Uzun ve yorucu montaj aşamaları bulunmaz. Off Grid sistemleri daha sonradan ihtiyacınız doğrultusunda arttırma olasılığınız da vardır. Off Grid sistemlerde ekstra bir jeneratöre ihtiyaç bulunmaz. Bu sayede bu masraftan da tasarruf edilmiş olur. Off Grid sistemler uzun vadede pek çok fayda sağlar. Off Grid sistemlerin evler için pek çok faydası bulunur. Bu sistemler sayesinde eviniz tam güçle enerji sağlamaya devam eder. Off Grid sistemler güneş ışığını alır ve enerjiye dönüştürerek temiz enerji kaynağı oluşturur. Yenilenebilir enerji kaynaklarının tamamında olduğu gibi Off Grid sistemler de çevre dostudur. Çevreye herhangi bir gaz salınımı söz konusu değildir. Off Grid sistemlerin kuşkusuz en önemli faydalarından biri elektrik maliyetlerinden tasarruf etmektir. Bu sistem sayesinde elektrik maliyetlerinde önemli ölçüde tasarruf sağlanır. Şebekenin bulunmadığı bölgelerde akü ve şarj kontrol sistemi ile entegre edilir. Bu sayede elektriğin olmadığı alanlarda da enerji sağlanır. Off Grid sistemleri uzun ömürlüdür. Yalnızca bir kurulum maliyeti vardır, devamında ekstra bir fatura durumu olmayacaktır. Bakımı kolay yapılabilen sistemlerdir. Çok fazla bakıma ihtiyaç duymazlar, periyodik olarak genel bakımlarının yapılması yeterlidir. Kurulum yapılacak olan bölgenin iklim koşulları ve güneş alma süreleri önemlidir. Depolama sistemini oluştururken iklim koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Ülkemiz coğrafi konumu gereği yenilenebilir enerji kaynakları bakımından elverişlidir. Buna rağmen 4 mevsim güneşlenme süreleri bölgeden bölgeye farklılık gösterebilir. Tüm bu iklim koşulları, batarya hesaplamasında göz önünde bulundurulması gereken etkenlerden biridir. Özet geçmek gerekirse Off Grid sistemleri, hiçbir şebeke hattı bulunmayan ya da şebeke hattına bağlanmanın ekonomik olmadığı yayla-bağ evlerinde veya kırsal bölgelerde, enerji talebini karşılamak için en etkili ve verimli sistemlerden biridir.
Off Grid sistemleri kullanım alanları
Off Grid sistemleri şebekenin olmadığı her yerde kullanmak mümkündür. Dağ evi, bağ evi, yayla evleri, çiftlikler Off Grid sistemlerin sıklıkla kullanıldığı yerlerdendir. Yan ısıra yatlar, tekneler ve karavanlar için de Off Grid sistemlerden destek alınabilir. Elektriğe ihtiyaç duyulan kırsal alanlarda da Off Grid sistemlerden faydalanmak mümkündür. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte artık şebekeden bağımsız olarak çalışan Off Grid sistemler günümüzde yerini almıştır. Bu sayede şebekenin olmadığı yerlerde de elektrik üretimi mümkün kılınmıştır. Off Grid sistemler şebekeden bağımsız çalışırlar ancak bu noktada panelin konumu önemlidir. Güneş panellerinin konumlandırılma eğim dereceleri, çatı ya da arazi yönleri, gölge faktörleri önemlidir ve kurulum sırasında bunlar mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Off Grid sistemler ilke sınırsız ve ücretsiz elektrik üretimi söz konusudur.
Off Grid sistemlerinin dezavantajları nelerdir?
Off Grid sistemlerin her ne kadar pek çok avantajı olsa da birtakım dezavantajlarından da bahsetmek gerekir. Off Grid sistemin en büyük dezavantajlarından biri tek sefere mahsus vermeniz gereken kurulum maliyetidir. Off Grid sistemlerin ilk kurulumu yüksek maliyet gerektirebilir. Güneş enerjisinin depolanması sınırlıdır yani birkaç gün hava bulutlu olduğunda depolanmış elektrik tükenebilir. Şebeke dışında yaşıyorsanız, evin enerji kullanımına dikkat etmeniz gerekir. Çünkü yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi depolaması sınırlıdır. Bunlar dışında büyük bir dezavantajı bulunmamaktadır. Off Grid sistemlerinin getirisinin yüksek olduğunu bilgisinin altını çizmekte yarar olacaktır.
On Grid ile Off Grid arasındaki fark nedir?
Yazımızın finalinde On Grid sistemler Off Grid sistem arasındaki farka da kısaca değinelim. On Grid sistemler şebekeye bağlı sistemlerdir. Yani evinize On Grid güneş enerji sistemi kurduğunuzda yine şebekeye bağlı olmanız gerekir. Off Grid sistemler ise şebeke bağımsız sistemlerdir. Şebekenin bulunmadığı bölgelerde akü ve şarj kontrol sistemlerini entegre eden şebeke bağımsız bir sistemdir. Her iki sistem de güneş enerjisinden elektrik elde edilir; birinde şebekeye bağlı kalınız diğerinde bağımsız olunur. On Grid sisteminin faydalarından biri günün sonundaki faturaya yansıyan elektrik bedelidir. Evin çatısına ya da cephelerine kurulan güneş panelleri, şebekeden elektrik kullanımını minimuma indirir ve bu sayede elektrik faturası büyük ölçüde azalır. Şebekeye bağlı olan On Grid sistem de elektrikte tasarruf sağlamaya yardımcı olur. Her iki sistem için de ortak kullanılabilen kelime “tasarruf” olacaktır.