Blog

Nükleer Enerji Nedir? Nükleer Enerji Kullanım Alanları Nelerdir?

Nükleer Enerji Nedir? Nükleer Enerji Kullanım Alanları Nelerdir?

Teknolojinin gelişmesi, evirilmesi ve yenilenmesi ile birlikte hayatıma birçok kavram girdi ve girmeye de devam ediyor. Bunlardan bazıları zararları ile adından söz ettirirken bazıları da sağladığı yararlar ile maddi manevi bize pek çok fayda sağlıyor. Tartışma konusu olan teknolojilerden biri bugün yazı konumuz; nükleer enerji. Nükleer enerjinin zararları ya da nükleer enerjinin yararları başlıklı onlarca yazı mevcut. Bir taraftan yararları konuşulurken öteki taraftan zararları da her daim gündemde. Peki, nedir bu nükleer enerji ve neden zararlı ve/veya faydalıdır gelin detaylı inceleyelim. Öncelikle nükleer enerji ne demek kısaca tanımlayalım.

Nükleer Enerji nedir, Kısaca

Bugün nükleer enerji santrallerinin dünya çapında en az 30 ülkede faaliyet gösterdiğini görüyoruz. Aynı zamanda bölgesel iletim şebekeleri aracılığı ile birçok ülke de kısmen nükleer üretim gücüne bağlıdır aslında. Örneğin İtalya ve Danimarka gibi ülkeler, elektriğin bir kısmını ithal nükleer güçten alıyor. Nükleer enerji ne demek kısa tanımlayalım. Nükleer enerji, buhar üretmek için suyu kaynatmanın en temiz ve verimli yollarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Nükleer enerjinin çevreye faydaları var. Nükleer enerji santralleri herhangi bir maddenin yanması ile faaliyete geçmez. Ayrıca çevreyi en çok etkileyen faktörlerden biri olan sera gazı gibi yakıtları üretmez bu nedenle hava kalitesini korumakla kalmaz aynı zamanda iklim değişikliğini de olabildiğince azaltmaya yardımcı olur. Nükleer enerji santralleri büyük miktarda elektriği kesintisiz olarak üretebilecek güçtedir.

Nükleer Enerji Kullanım Alanları Nelerdir?

Nükleer enerjinin pek çok kullanım alanı var. Bunların başında sağlık sektörünün geldiği söylenebilir. Özellikle hastalıklar için tanı koyma sırasında önemli görev üstlenir. Ayrıca tedavi yöntemlerinde de nükleer enerjiden oldukça faydalanılır. Sağlıklı gıdaların üretimi de nükleer enerjinin faydalarından ve kullanım alanlarından biridir. Özellikle yiyeceklerin içinde bulunan zararlı maddelerin arındırılması nükleer enerji kaynağı ile gerçekleşir. Tarım alanında da nükleer enerji kullanımı vardır. Özellikle tarım ürünleri için zararlı olan böceklerin ve birtakım haşerelerin temizlenmesi konusunda fayda sağlar. Radyasyon sayesinde gıdaların zarar görmeden işlem görmesi sağlanır. Özetle nükleer enerji biyokimya ve biyolojinin çeşitli dallarında, inşaat malzemelerinin üretiminde, petrol tankı kaçaklarının izlenmesinde, birtakım uzay teknolojilerinde, gemilerde ve uçak sanayilerinde de fayda sağlamaktadır.

Nükleer Enerji Santrali Nasıl Çalışır?

Nükleer enerji santralinin ana maddesi uranyumdur. Uranyum parçalandıktan sonra ortaya yüksek miktarda enerji çıkar. Uranyum atomun iki ya da daha fazla çekirdeğe bölünmesi neticesinde tepkimeye girer. Buna fisyon tepkimesi denir. Fisyon tepkimesi ile yüksek miktarda enerji oluşur. Bu enerji su buharını çok yüksek sıcaklıklara kadar ısıtır. Oluşan buhar, elektrik jeneratörü türbinlerine iletilir ve ardından türbin şaftını çevirerek elektrik üretimini sağlamış olur.

Nükleer Enerjinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Nükleer enerji santralleri, yakıt enerjisi bakımından yoğun olan kaynaklardan biridir. Karbondioksiti havaya karıştırmaz böylece sera etkisi oluşturmaz. Sera etkisinin oluşmaması demek, çevreyi kirletmemesi anlamına gelir. Nükleer enerji sisteminde kullanılan yakıtlar tekrar dönüştürülebilir cinstendir. Böylece yakıt olarak baştan kullanılabilir. Nükleer enerji santrallerinin varlığı, ithal enerji bağımlılığını da azaltır. Faydası olduğu kadar zararı da vardır. Nükleer enerjinin hammaddesinin uranyum olduğundan bahsetmiştik. Uranyum maddesinin elde edilmesi ve ardından geliştirilmesi aynı zamanda ciddi miktarda radyoaktif kirliliğe de neden olabilir. Nükleer santral düzgün bir şekilde işlevini yerine getirmez ise büyük çapta zarar yol açabilir. Bunun en bilinen ve facia niteliğinde olan örneğini 1986 yılında gördük. 1986 yılında gerçekleşen Çernobil faciası büyük çaplı bir felakete yol açmıştır. Bu nedenle güvenlik önlemleri bakımından en çok dikkat edilmesi gereken sistemlerden biridir. Ortaya çıkan radyoaktif atıkların doğaya karışması kesinlikle önlenmelidir. Çünkü bu radyoaktif atıklar sadece doğaya değil insan vücuduna da oldukça zarar verir.