Blog

Monokristal, ince Film ve Polikristal Güneş Panelleri Arasındaki Fark Nedir?

Monokristal, ince Film ve Polikristal Güneş Panelleri Arasındaki Fark Nedir?

Son yıllarda hayatımıza giren kavramlardan biri olan mono kristal ve polikristal güneş panellerine geçmeden önce güneş panelleri hakkında kısa bilgiler vererek başlayalım yazımıza. Güneş paneli nedir sorusunun yanıtını şu şekilde verebiliriz. Güneş paneli üzerine gelen güneş ışığını emmeye yarayan solar hücrelerden oluşan bir sistemdir. Son yıllarda güneş panellerine olan ilgili gün geçtikçe artıyor. Yeryüzüne düşen güneş ışığının enerji miktarı, günlük hayatımızda kullandığımız enerji miktarının binlerce katıdır. Güneş panelleri, dünyaya gelen güneş ışıklarını elektriğe çevirir. Güneş panelinin bir diğer adı güneş pilidir. Güneş panellerinde 3 tip teknoloji çıkıyor karşımıza; mono kristal, polikristal ve ince film. Bugüne kadar en yaygın kullanım mono kristal güneş panelleriydi ancak gelişen teknoloji ile birlikte polikristal güneş panelleri de en çok kullanılan güneş panellerinden biri haline geldi. Mono ya da poly adıyla da bilinen paneller hakkında bilgiler derledik.

Mono Kristal Güneş Paneli Nedir?

En eski ve en bilinen güneş panellerinden biri mono kristal güneş panelidir. Tek bir kristal yapısından oluşur. Hepsi tek bir düz renk olarak görülen güneş hücreleridir.  Czochralski yöntemi denilen bir sistem ile yapılırlar. Silikon kristali tohumu, silikon yapısına yerleşir. Polikristal yani çok kristalli güneş paneli ise yeni bir teknolojidir denebilir. Erimiş bir silikon kabın içine yerleştirilen silikon kristali tohumu vardır. Silikon kabının basit bir şekilde soğumasına izin verir. İnce film ya da ince tabaka olarak bilinen güneş panelleri ise mono kristal ve polikristale oranla çok daha farklı bir teknolojiye sahiptir. Mono ve poly hücrelerine oranla daha yeni bir teknolojidir. İnce bir film paneli vardır ve düz siyah bir görünüme sahiptir. İnce film güneş panelleri, fotovoltaik maddenin, katı bir yüzeye bırakılması ile elde edilir. Bu yüzey genelde cam ve benzeri gibi bir materyaldir. İnce film güneş panelleri diğerlerine kıyasla çok daha düşük bir verime sahiptir. Her bir güneş paneli kendi içinde farklı avantajlar barındırır. Bu avantajları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.

Mono Kristal Güneş Panellerinin Avantajları Nelerdir?

Mono kristal güneş panellerinin en büyük avantajlarından biri en yüksek verimlilik oranına sahip olmasıdır. Ayrıca mono kristal silikon güneş panelleri yerden tasarruf sağlaması bakımından da önemlidir. Mono kristal güneş panelleri uzun ömürlü yapıları ile tercih edilen güneş panellerindendir. Silikonlar sert malzemeden yapıldığı için mono kristal güneş panellerinin ortalama 20 yıl garantisi olabilir. Mono kristal güneş panelleri her ne kadar pek çok avantajı barındırsa da dezavantajı da vardır elbette. Mono kristal güneş panellerinin en büyük dezavantajlarından biri maliyetidir. Uzun ömürlü ve dayanıklı malzemeden yapılmış olması beraberinde maliyette de bir artış doğurabilir. Ancak yine de avantajlarını düşünürsek ilk etapta bir maliyet oluştursa da uzun vadede karlı bir yatırım olacaktır.

Polikristal Güneş Panellerinin Avantajları Nelerdir?

Polikristal güneş panellerinde kullanılan silikonu yapmak daha basit ve az maliyetlidir. Mono kristal güneş paneli ile kıyasladığımızda, poli kristal güneş panellerinde atık silikon miktarının daha az olduğunu gözlemleyebiliriz. Ayrıca polikristal güneş panelleri, mono kristal güneş panellerinden daha düşük ısı toleransına sahiptir diyebiliriz. Polikristal güneş panellerinin dezavantajlarına gelince… Mono kristal güneş panelleri ile kıyasladığımızda, poli kristal güneş panellerinin daha düşük verime sahip olduğunu söylemek mümkündür.

İnce Film (ince tabaka) Güneş Panellerinin Avantajları Nelerdir?

Konu seri üretim ise ince film güneş panelleri oldukça avantajlı bir yapıya sahiptir. Kristal bazlı güneş panellerinden çok daha ucuzdur. Homojen bir görünümleri vardır bu da estetik açıdan daha hoş bir görünüm sağlar. İnce film güneş panellerinin dezavantajlarından biri konut kullanımından uygun olmamasıdır. Çok kullanışlı değildir. Uygun fiyat performansı vardır ancak öte yandan çok fazla alana ihtiyaç duyar. Mono kristal ve poli kristal güneş panellerine oranla daha düşük verime sahiptir ayrıca daha çabuk deforme olma, bozulma eğilimi vardır. Uzun ömürlü değildir bu nedenle garanti süreleri de azdır.