Blog

Karavan Çeşitleri Nelerdir?

Karavan Çeşitleri Nelerdir?

Her ne kadar artık oldukça azalmış olsa da korona virüs pandemisi hayatımıza pek çok yenilik kattı. Eskiden de var olan karavanlar, pandeminin etkisiyle daha da revaçta oldu ve özellikle yaz tatillerinin gözdesi haline geldi. Bu yazımızda sizlere karavan türleri hakkında bilgiler vereceğiz ancak öncesinde karavan nedir kısaca değinelim. Yaşamsal fonksiyonlara minimum ölçüde cevap verebilecek yatak, mutfak, oturma grubu, duş, tuvalet gibi donanımlara sahip olan “taşınabilir” yaşamsan mekânlara kısaca karavan diyoruz. Karavanlar, motorlu araç standart ölçülerine uygun olduğundan sıkça tercih edilen araçlardandır. Sanki yeni yeni hayatımıza giriyor gibi dursa da aslında 19. yüzyıldan beri adından söz ettiriyor. Önceleri sirk çalışanlarının konaklanması için tasarlanan karavanlar, bugün tatillerin ve seyahatlerin vazgeçilmezi olma yolunda ilerliyor. Sirk çalışanlarının konaklaması amacıyla tasarlandıktan sonra Avrupa’da kullanılmaya başlandı. Sektördeki gelişimler ilerledikçe motokaravan ve çekme karavan adı altında pek çok tür ortaya çıktı. Karavan hakkında kısa bilginin ardından şimdi esas konumuza geçelim ve karavan türlerinden kısaca bahsedelim.

Karavan türleri nelerdir?

Uzun konaklama süreleri için çekme karavan, kısa süreli konaklamalar içinse motokaravan tercih edilir. Çekme karavanın lastik aşınma gideri dışında bir ihtiyacı yoktur ancak hareket özgürlüğü bakımından motokaravanın daha çok tercih edildiği de bir gerçektir. Günümüzde pek çok bütçeye ve ihtiyaca yönelik karavan çeşitleri bulmak mümkündür. Bu noktada ihtiyacınız olan tek şey tatilinizin süresini ve yerini planlamaktır. Eğer kısa bir tatil planlıyorsanız karavanınızın donanımını buna göre yapmanız gerekir. Yapısal özellikler ve donanım bakımından onlarca farklı karavan modeli olduğundan, doğru tercih yapmak tatilinizin de doğru ilerlemesini sağlayacaktır. Bütçeniz doğrultusunda, amacınıza uygun karavanı seçebilmeniz için sizinle karavan türlerinden birkaçını ve özelliklerini kısaca paylaşacağız.

Çekme karavan nedir?

Motorlu taşıtlar tarafından bir yere çekilerek götürebilen karavan çeşididir. Çekme karavanlardan en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden biri, karavanı çekecek olan motorlu taşıttır. Bu nedenle motorlu taşıdın ebatları ve yapısal özellikleri karavan ile örtüşmelidir. Çekme karavan çekmek için çeki demirinin de araç ruhsatına işlenmesi önemli bir detaydır. Yanı sıra karavan ağırlığının 750 kg’ı aştığı durumlarda farklı bir muayeneye tabii tutulması gerektiğini de belirtelim çünkü bu noktada ruhsat alma durumu ortaya çıkar. Çekme karavan kendi içinde birkaç türe ayrılır; klasik çekme karavan, gözyaşı römorkları ve mini karavanlar bunlardan birkaçıdır.

  • Klasik çekme karavanların içinde genellikle tuvalet, duş ve mutfak bulunur. Hemen hemen pek çok motorlu araçla rahatlıkla çekilebilir ancak elbette küçük motorlular hariç.
  • Gözyaşı römorkları motor kapasitesi düşük olan araçlar için uygundur. İçinde tuvalet ya da duş gibi yaşamsal üniteler bulunmaz ancak iki kişinin yatmasına olanak sağlayan bir alan vardır.
  • Mini karavanlar genellikle ekonomik bakımdan uygundur bu nedenle çok sık tercih edilir. İçi küçüktür ancak isteğe bağlı bazı ihtiyaçlarınızı minimal ölçülerde sığdırabilirsiniz.

Motokaravan nedir?

Motokaravanda işe biraz “modifiye” karışır. Motorlu taşıtın içerisine yaşam modülleri eklenir ve ortaya motokaravan çıkar. Midibüs, otobüs, minibüs, kamyon ve benzeri gibi büyük ölçekli araçlar isteğe bağlı olarak modifiye edilebilir ve bir motokaravana dönüştürülebilir. Karavan türleri arasında en çok dikkat çeken motokaravandır çünkü tasarım tamamen hayal gücünüzle sınırlıdır. İsterseniz motorlu aracınızın içine pek çok yaşamsal modül ekleyebilir ve kendi “hareketli” evinizi oluşturabilirsiniz. Çekme karavanların aksine çekmek için herhangi bir taşıta gerek yoktur çünkü araç direkt olarak karavana dönüştürülür. Çekme karavana kıyasla daha rahat park edilebilir olması tercih sebebidir. Yanı sıra manevra kolaylığı sağladığından kullanımı da nispeten daha kolaydır. Yıllık vergi, sigorta ücretleri, muayene, kasko vs derken çekme karavana göre daha masraflı olabileceği bilgisini de satır aralarımıza serpelim. Motokaravanlar da tıpkı çekme karavanlar gibi kendi içlerinde ayrılırlar. İlk olarak camper modeli ile başlayalım.

  • Aracın dış dizaynına dokunmadan yalnızca iç tasarımında değişiklik yapılır ve bir nevi araba güncellenmiş olur. Camper karavan için ticari aracın karavana dönüşmüş hali diyebiliriz. Dışarıdan bakıldığında karavan gibi gözükmez, normal bir ticari araç gibi durur ancak iç tasarımında yapılan değişiklikle bir karavana dönüşür. Mutfak ve banyo gibi donanımlar eklenebilir ancak elbette bu durum aracın kapasitesine bağlı olarak değişecektir.
  • Şoförün bulunduğu kabinin üst kısmında yer alan ve bir kişinin yatmasına olanak sağlayan yataklı bölmeye alkoven adı veriliyor. Aracın sürücü kabinin üzerinde bir çıkıntı olur ve oraya yatak konumlanır. Bu bölüm aracın dış kısmından özel malzemeler kullanılarak eklenir. Uyku ve yaşam alanını birbirinden ayıran bu bölme sayesinde daha estetik bir görüntü elde edilebilir.
  • Semi entegre karavanlar da bir başka türdür. İki karavan tipinin birleşimi demek mümkündür. Motokaravan ve alkoven karavanda olduğu gibi tuvalet, mutfak, yatak, yemek masası gibi donanımlar vardır. Aslında tasarım olarak alkoven tasarımlara benzer yapıdadır ancak iç hacim olarak biraz daha küçüktür. Türkiye’de çok yaygın bir model değildir fakat dünyada popülaritesi artmaya devam ediyor.