Blog

Güneş Enerjisinin Kullanım Alanları Nelerdir? Kış Aylarında Güneş Enerjisi Kullanımı Nasıldır?

Güneş Enerjisinin Kullanım Alanları Nelerdir? Kış Aylarında Güneş Enerjisi Kullanımı Nasıldır?

Kış mevsiminin sert yüzüyle karşılaşmaya az bir zaman kaldı. Havaların giderek soğumasıyla kış aylarında sık duyduğumuz “Balkanlar’dan gelen soğuk hava”nın etkilerini hissetmemiz yakındır. Konu kış mevsimi olunca en çok yakındığımız şeylerden biri şüphesiz soğuklar. Korona virüs pandemisi nedeniyle evde kaldığımız bir yaz mevsiminin ardından kış aylarında da yine evde kalmaya devam edeceğiz. Son yıllarda güneş enerjisi ve güneş panelleriyle yapılan ısınmalar neticesinde pek çok bakımdan kar elde ettiğimiz aşikâr. Fakat bu konuda genel bir yanılgı var. O da şu; güneş panelleri çalışmak için ısıya ihtiyaç duyar ya da daha sıcak bölgelerde güneş enerjisinden daha çok elektrik üretilebilir. Bu güneş panelleri hakkında bilinen yanlışlardan biridir. Güneş panelleri güneşte bulunan enerjiyi hasat ederler ancak güneşin ısısını değil ışınımını elektriğe çevirirler. Yani sanılanın aksine daha çok güneş varsa daha çok enerji üretimi vardır demek doğru değil. Sıcaklığın yüksek olması da daha iyi etki eder gibi bir algı da söz konusu değil; hava soğuk olduğunda da çalışırlar. Hatta bilinenin aksine soğuk havalarda güneş panelleri daha çok elektrik üretebilir. Özetle güneş panellerinin elektrik üretimi yapabilmeleri için sıcağa ihtiyaçları yoktur. Güneş panellerinin ihtiyaç duyduğu şey bir ışındır. Ultraviyole ışınları gereklidir. Ultraviyole ışınlarını aldıktan sonra panel o ışını doğru akıma çevirir ve ardından inverterlerle doğru akımı alternatif akıma dönüştürür. Özellikle evler için alternatif akım daha sık kullanılır. Sıcaklığın, enerji üretimine bir faydası olmaz. Mühim olan panellerin güneş ışığı alabilmeleridir. Bu sayede kış aylarında ve soğuk havalarda da elektrik üretimi gerçekleşebilir. Güneş enerjisi paneli kışın çalışır mı, güneş paneli ışıkla çalışır mı gibi soruların da yanıtlarını vermiş olduk böylece.

Güneş enerjisinin kullanım alanları

Güneş enerjisinden pek çok anlamda yararlanıyoruz. Özellikle son yıllarda güneş panellerinin ya da güneş enerji sistemlerinin de devreye girmesiyle pek çok anlamda kar sağlıyoruz. Güneş panelleri yalnızca büyük işletmeler ya da endüstride değil bugün evlerimizde bile güvenle kullanılabiliyor. Güneş enerjisi kullanımı artık teknolojinin de etkisiyle oldukça yaygınlaştı. Bu yaygınlaşmadan hareketle yeni teknolojik gelişmeler oldu. Son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz mobil güneş enerji sistemleri ile artık çıta bir hayli yukarıda. Mobil güneş enerjisi hakkında bilgiler derlediğimiz blog yazımızı okumak için TIKLAYIN.

https://www.incitas.com.tr/bilgi-merkezi/blog/mobil-gunes-enerjisi-nedir

Güneş enerjisi sadece güneş panelleri ya da güneş enerjisi sistemleri ile hayatımıza girmiyor  şüphesiz. Güneş enerjisiyle bugün pek çok anlamda hayatımız kolaylaşıyor. Güneş enerjisini etkili bir şekilde kullanacağımız pek çok yol var. Gelin yakından inceleyelim.

  • Tarım ürünlerinin kurutulması

Aslında güneş enerjisinin tarım alanındaki uygulamasına en güzel örneklerden biridir. Özellikle kırsal yörelerde yaygın olarak kullanılan bir sistemdir. Güneş enerjisinden ısı transferi şeklinde tanımlanabilir. Bu yöntem sayesinde tarım ürünlerinin uzun süre saklanması sağlanmış olur.

  • Meyve-sebze yetiştirmek

Özellikle bahçeye meraklı kişilerin sonsuz enerji kaynaklarından biri güneş. Güneşten yararlanarak pek çok meyve sebze yetiştiriyoruz. Güneş ve topraklar yani tabiat bize daimi bir “sunma” halinde. Sürdürülebilirlik kavramını hayatımızda benimseyerek ve sunulan bu nimetlere layıkıyla cevap vererek doğanın her bir zerresinden faydalanabiliriz.

  • Elektrik üretimi

Yazımızın başında da söylediğimiz gibi bugün güneş enerji sistemleri ya da güneş panelleri evlerimize kadar girdi. Artık ısınmak için doğal yolları kullanabiliyoruz. Böylece çevre dostu bir harekette bulunup uzun vadede cebimizi de düşünebiliyoruz.  Güneş panelleri sayesinde güneşten aldığımız enerjiyle elektrik üretimi gerçekleştirebiliyoruz.

  •  Cep telefonları şarjı

Cep telefonlarının en büyük sorunlarından biri şarjlarının kısa sürede bitiyor olması. Güneş enerjisi ile artık cep telefonu ve akıllı tabletleri USB üzerinden şarj edebilmek için de güneş panellerinden destek alınabiliyor. Çantalar üzerine kurulan ufak güneş panelleri sayesinden şarj aletine olan bağımlılık da azalmış oluyor.

  • Sokak lambaları

Bugün trafik lambaları, trafik sinyal ışıkları, sokak lambaları, park ışıklandırmaları, park aydınlatmaları ve daha pek çoğu güneş enerji sistemlerinden yararlanır. Güneş enerji sistemlerine bağlı olarak çalışırlar.  

  • Güneş mimarisi

Güneş mimarisi kavramını da sıkça duyar olduk. Güneş mimarisi, güneş enerjisinden en fazla verimi almayı hedefleyen bir yapı tasarımına verilen isimdir. Güneşin usu ve ışığından en uzun ve yoğun şekilde faydalanmayı hedefler. Bu hedef doğrultusunda binaların güneş alan cephelerine geniş pencereler yerleştirilir ve bu sayede bina içerisinde güneş enerjisinden kaynaklanan doğal bir ısı ve aydınlık oluşmuş olur.

  • Güneş ocakları

Özellikle kırsal bölgelerde kullanılan bir yöntemdir. Yansıtıcı madde ile kaplanmış olan çanakların odağında yemek pişirme yöntemine güneş ocakları sistemi denir. Bugün güneş ocakları kullanımına baktığımızda özellikle Hindistan, Pakistan ve Çin’de yaygın olarak kullanıldığını gözlemlemek mümkün.