Blog

Güneş Enerji Sistemlerinin Fiyatlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Güneş Enerji Sistemlerinin Fiyatlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Dünya değişiyor, gelişiyor. Bu değişim ve gelişim her geçen gün yeni ihtiyaçları doğuruyor. Her geçen gün hayatımıza yeni kavramlar giriyor ve gelişim kaçınılmaz oluyor. Devir “doğaya dönüş” devri. Son yıllarda adından sıkça söz ettiren ve kullanım alanı günden güne genişleyen güneş enerjisi belki de bu dönüşün en iyi örneği. Güneş enerjisi sayesinde artık enerjimizi doğanın gücünden alıyoruz. Doğanın bizlere sunduklarından yararlanıyor ve bu yararı iş hayatına yansıtıyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarımızla yaptığımız her güç alışverişi doğaya dost tavrımızı korumamıza yardımcı oluyor zira tüm bu güç için doğaya hiçbir zarar verilmiyor. Çevreye zarar vermeden tasarruf etmenin en ideal yollarından biri güneş enerjili sistemlerin kullanımıdır. İsterseniz öncelikle güneş enerjisi ne demek kısaca değinelim.

Güneş enerjisi nedir, kısaca…

Yenilenebilir enerji kaynaklarının başında güneş enerjisi gelir. Güneş enerjisi kullanımı, sağladığı avantajlar ve ekonomik katkılar ile günden güne yaygınlaşıyor. Güneş enerjisi sistemleri ile artık enerjiyi doğal yollardan alabiliyor üstelik tüm bunları yaparken ekonomik anlamda da kar elde ediyoruz. Güneş enerji sisteminden yararlanabilmek için teknolojik bir alt yapı gereksinimi vardır. Kurulan sistemler ile güneş enerjisi kullanımı gerçekleşiyor. Güneş enerjisi sisteminin çalışma prensibinden bahsederek devam edelim. Güneş merkezinde füzyonlar meydana gelir. Bu füzyonlar açığa çıkar ve enerjiyi oluşturur. Işınlar, güneş panellerine yansır. Kolektörler aracılığı ile ısı tek bir noktada toplanır ve ardından elektriğe dönüşür. Güneşten elde edilen elektrik, doğrudan panellere yansır. Güneş panelleri aracılığı ile de güneş enerjisi kullanımı gerçekleşmiş olur. Güneş enerjisi ile tarımsal sulamadan tutun bahçe aydınlatmasına, otomobillerden sokak lambalarına ve daha pek çok yere güneş enerjisi ile güç sağlanabilir. Dünyada güneş enerjisi kullanımı günden güne yayılmaya devam ediyor. Bugün, güneş enerjisini en çok kullanan ülkelerden biri Almanya’dır. Kurduğu fotovoltaik sistemler ile ülke genelinde ciddi çalışmalar yapıyor. Ardından İtalya geliyor. Güneşli gün sayısı çok fazla olduğundan diğer ülkelere göre daha avantajlı demek mümkündür. Japonya da güneş enerjisi sistemini kullanan ülkeler arasında yer alıyor. Ülkemizde de güneş enerjisi kullanımı her geçen gün artmaya devam ediyor. Konum itibari ile güneş enerjisinden fazlaca yararlanabiliyoruz.

Güneş enerjisi sistemleri ne işe yarar? Güneş enerjisi sistemlerinin faydaları nelerdir?

Otomobillerin hareket etmesi, evimizin ısınması, işletmelerin üretim faaliyetlerini sürdürmeleri, elektronik aletlerin kullanımı ve benzeri gibi işlerin çoğu enerji kaynağına gereksinim duyar. Bu enerji kaynakları teknolojik sistemlerle giderilebiliyor olsa da birtakım zararları söz konusu olabiliyor. Bu zararların doğrudan etkisi de doğa üzerinde görülebiliyor. İşte bu noktada doğa dostu sistemler devreye giriyor. Sonsuz enerji kaynağı olan güneş enerjisi ile doğadan aldığımızı doğaya zarar vermeden kullanabiliyoruz. Güneş enerjisi kullanımı ile pek çok alanda fayda sağlıyoruz. Güneş enerjisi sistemlerde herhangi bir sera gazı salınımı ya da egzoz gazı söz konusu değildir. Tamamen doğal ve doğa dostudur. Güneş ışığı aracılığı ile çalıştığından, herhangi ek bir enerjiye ihtiyaç duymaz. Zararlı gaz üretmediği için çevreyi kirletmez. Yenilenebilir enerji kaynaklarındandır. Güneş enerji sistemlerine fatura derdi olmaz. Doğal enerji sarf edildiği için herhangi bir ek fatura ya da gider masrafı bulunmaz. Zamlardan etkilenmemesi de en büyük avantajlarından biridir. Güneş enerji sistemi kullanımı zam korkusunu ortadan kaldırır. Güneş enerji sistemleri güvenli bir yatırımdır. En az 25 yıl ömrü vardır.

Güneş enerji sistemlerinin fiyatları neye göre belirlenir?

Güneş enerji sistemlerinin fiyatlarını belirleyen bazı faktörler vardır. Güneş enerji sisteminin fiyatını etkileyen yalnızca güneş panelinin çeşidi değildir. Beraberinde fiyata etki eden onlarca madde vardır. Sistemin verimliliği ve kalitesi, fiyatına doğrudan etki eder. Garanti şartları da fiyatı etkileyen unsurlardandır. Garantisinin yükselmesi, fiyatta artışa neden olabilir. Güneş panelinin gücü de fiyatı etkiler. Solar panel sayısı ve hatta panelin materyali de fiyatta farklılaşmaya yol açabilir. Toplam kurulu güç, çatının konumu ve boyutu, montaj ekipmanları, inverter modeli ve kapasitesinin yanı sıra yapılacak montajın işçilik payı da fiyata etki edecektir. Güneş enerji sistemleri uzun süre kullanım ömrüne sahiptir. Kaliteli güneş enerji sistemleri daha uzun süre dayanacaktır bu noktada kaliteli ürünlerin seçilmesi önemlidir. Kurulum bakımından bir maliyet doğacaktır ancak bu maliyetin tek sefere mahsus olduğu ve uzun vadede kar getireceği unutulmamalıdır. Özetle güneş enerji sistemleri bir yatırımdır ve bu yatırım uzun vadede pek çok avantajı beraberinde getirecektir. Bu nedenle güneş enerji sistemlerini kullanırken mutlaka kaliteli materyallerden üretilmiş güneş panellerini tercih edin. Güneş panelleri hakkında detaylı bilgi için linke aşağıdaki linke TIKLAYIN.

https://www.incitas.com.tr/bilgi-merkezi/blog/gunes-paneli-nedir-gunes-paneli-ne-ise-yarar