Blog

Endüstri 5.0 Nedir?

Endüstri 5.0 Nedir?

Yaşadığımız çağı “teknolojik kabuk değiştirme” olarak tanımlayarak söze başlamak isteriz. Öyle bir dönemde yaşıyoruz ki teknoloji de tıpkı kabuk değiştiren canlılar gibi düzenli olarak değişiyor, gelişiyor ve bizi şaşırtıyor. Çok eski değil, dün kadar yakın bir zamanla ile tarif edeceğimiz endüstri 4.0’ı anlamaya çalışırken bugün endüstri 5.0’ın çanlarını duyuyoruz. Teknolojideki bu gelişmeler durağan değil olağan üstü bir hızla ilerlerken her yeni gün yeni haberlere gebe. Endüstri 5.0’dan önce neler gördük kısaca bununla başlayalım işe…

Endüstri 1.0 : 1780’li yıllarda ilk makinelerin fişi takıldı ve su / buharın gücü keşfedildi.

Endüstri 2.0 : Elektrik bulundu ve dünyamız aydınlandı. Seri üretime geçilmesi 1880’li yıllara dayanıyor.

Endüstri 3.0 : Dijital ve elektronik kokular sardı hayatımızı. Dijital ve elektronik dünyanın da gelişmesiyle dünyamız çağ atladı.

Endüstri 4.0 : Siber ve fiziksel sistemlerin hayatımıza girmesiyle bir başka evreye geçtik diyebilir miyiz? Diyebiliriz.

Endüstri 5.0 : Ve işte insansız teknoloji devri. Eskiden televizyonlarda “ileride böyle böyle olacakmış” ile başlayan cümleleri deneyimleme zamanı. Yapay zekâ gibi mesela.

Endüstri 5.0 Nedir?

Endüstri 5.0 ne demek kısaca tanımlayalım. Endüstri 5.0 için toplum odakli insansız teknolojiler diyebiliriz. Dünyanın en kapsamlı teknoloji fuarlarından biri olarak anılan CeBIT fuarında Society 5.0 yani Toplum 5.0 felsefesi tanıtıldı yakın zaman önce. Toplum 5.0 felsefesini “Teknoloji toplumlar tarafından bir tehdit olarak algılanmamalı, bir yardımcı olarak düşünülmeli” şeklinde açıkladı Japonya Başbakanı Shinzo Abe. Felsefenin hedefi “süper akıllı toplum.” Bunun için de felsefenin öngörülen bazı hedefleri var. Bu hedeflerden birkaçını aşağıdaki gibi sıralamak mümkün.

  • Dünya nüfusu hızla artıyor ve dünya bir bakıma yaşlanıyor. Teknoloji ve dünya aynı hızda büyüyor ve bu durum insanları yeni çözümlere yönlendiriyor. Bunlardan hareketle dünya nüfusuna karşı çözümler geliştirmek, endüstri 5.0’ın hedeflerinden biri haline gelebiliyor.
  • Sanal dünya ile gerçek dünya arasında bir köprü kurmanın da önemini görüyoruz. Sanal dünya gerçekliği artık dünya gerçekleri ile yarışır bir hal aldı.
  • Çevre kirliliği, doğal afetler derken dünyada “kirlilik” ile başlayan pek çok cümle kurar olduk. Bilinçli bireyler olarak elimizden geleni yapıyoruz ancak dünyamızın daha da yaşanabilir olması için insan üstü bir çaba da gerekiyor. İşte bu noktada devreye teknolojiler giriyor.

 

Endüstri 5.0 Meslekleri Nelerdir?

Japonlar geliştirdikleri “toplum için teknolojik devrim” sayesinde özellikle de yaşlı halkı istihdam etmek üzere yapay zekâ gibi robotik teknolojileri devreye soktu. Japonların öngörülerine göre endüstri 5.0, insanların yapamadığını gerçekleştiren bir “devrim”. Yakın zamanda yapay zekanın adını daha çok duymaya başlayacağımızın sinyalini üniversitelerde açılan yapay zekâ mühendisliği bölümlerinden de anlıyoruz. Şu an en revaçta olan mesleklerden biri yapay zekâ mühendisliği. Henüz yeni ve her üniversitede bulunmuyor ancak yakın zamanda daha fazla bir yayılım göstermesi kuvvetli ihtimallerden.