Blog

Elektrik Tasarrufunun 8 Yolu

Elektrik Tasarrufunun 8 Yolu

Günlük yaşantımızda farkına varmadan alışkanlık haline getirdiğimiz bazı hatalı uygulamalar, daha fazla elektrik enerjisi harcamamıza ve dolayısıyla ay sonunda kabarık elektrik faturalarıyla karşı karşıya kalmamıza neden olabiliyor. Ay boyu büyük bir emek sarf ederek kazandığımız maaşımızı, yüklü giderlerimiz nedeniyle verimli kullanıp tasarruf yapamamak pek çoğumuzun dert ettiği bir konu…

Şimdi size bir sır vereceğiz; aslında küçük birtakım değişikliklerle çok daha az elektrik faturası ödeyebilirsiniz! Nasıl mı? Gelin, elektrik tasarrufu yapmanın 8 kolay yolunu birlikte inceleyelim!   


Son parça kıyafetinizi ütülerken, ütünüzün fişini çekin

İcat edilmesiyle birlikte kırışıksız ve muntazam kıyafetler giymemizi sağlamış ve bu nedenle bizlere büyük bir sevinç yaşatmış olsa da ütü en fazla elektrik tüketimine neden olan ev aletleri arasında en üst sıralarda yer alıyor. Dolayısıyla son parça kıyafetinizi ütülemeye geçmeden önce ütünüzün fişini çekebilir ve kalan ısıyla kıyafetinizi kolaylıkla ütüleyebilirsiniz.

Elektrik süpürgenizin haznesini doldukça temizleyin

Elektrik süpürgenizin haznesi dolmaya yaklaştığında, temizliğe ara verip haznenizi boşaltabilirsiniz. Çünkü hazne doldukça, elektrik süpürgenizin işlevini yerine getirebilmek için harcadığı elektrik miktarı da artıyor. Bu nedenle temizlik esnasında ara ara haznenizi kontrol etmenizi öneririz.

Çoklu lamba avizesi kullananlar için pratik çözüm

Eğer evinizde çoklu lamba kullanabileceğiniz avizelerden varsa ancak tüm lambaları kullanmanız gerekmiyorsa, komütatör aracılığıyla daha az lamba yakabilirsiniz. Böylece enerji tasarrufu yapmış olursunuz. Ayrıca düşük enerji kullanımı sağlayan LED ampul kullanmanız da faydalı olacaktır. Öte yandan, tozlu ampuller daha fazla elektrik harcattığından, ara ara ampullerinizin tozunu almayı da unutmamanızı öneririz.


Beyaz eşyalarınızı A sınıfı seçmeye özen gösterin

Teknoloji her geçen gün hızla ilerledikçe, elektrik enerjisinden tasarruf etmenin yolları da artıyor. Son yıllarda giderek daha fazla kullanılmaya başlanan A sınıfı beyaz eşyalar, işte tam da burada devreye giriyor. Eğer evinizde daha az enerji harcayarak hem bütçenizi rahatlatmak hem de sürdürülebilir bir dünyaya katkı sunmak istiyorsanız, beyaz eşya alışverişinde A, A+, A++ veya A+++ ürünleri tercih edebilirsiniz.

Buzdolabınızı fırınınızdan uzak bir konuma yerleştirin

Mutfağınızda beyaz eşyalarınızı yerleştirirken, fırınınızı buzdolabınızdan uzakta konumlandırmaya özen göstermenizde fayda var. Fırınınız çalışırken ortaya çıkan yoğun ısı, buzdolabınızın soğutma işlevini yerine getirebilmek için daha fazla enerji harcamasına sebep oluyor.

22.00’den sonra elektriğin ucuzladığını unutmayın

Çamaşır makinenizi ve bulaşık makinenizi gün içinde, özellikle sabah ve öğle saatlerinde çalıştırmak yerine akşam 22.00’den sonra kullanmayı tercih edebilirsiniz. 22.00 itibariyle elektrik harcamasında gece tarifesi devreye giriyor ve sabah 06.00’ya kadar çok daha tasarruflu elektrik tüketebilmek mümkün oluyor. Ayrıca bulaşık makinenizi ve çamaşır makinenizi tam doldurmadan çalıştırmazsanız, uzun vadede elektrikten ciddi biçimde tasarruf sağlayabilirsiniz. Üstelik yeni makinelerin pek çoğunda ekonomik yıkama seçeneği de bulunuyor; faydalanabilirsiniz.


Kullanmadığınız tüm elektrikli eşyalarınızın fişini çekin

“Elektrikli aletleri kullanmama ihtiyaç kalmadığında onları zaten kapatıyorum, fişlerini prizden çekmeme ne gerek var?” diye soruyor olabilirsiniz. Ancak maalesef tek başına kapama tuşuna basmak yeterli olmuyor, elektrik harcamaya devam ediyorsunuz. İşte bu nedenle; örneğin, elektrikli çay makinenizi kullanmadığınız tüm anlarda hem kapatmanızı hem de fişini prizden çekmenizi öneririz.

Gerekmedikçe buzdolabı ve derin dondurucunuzun kapağını açmayın

Buzdolabı ve derin dondurucunuz, ayarladığınız soğukluk derecesini muhafaza etmek üzere aralıksız çalışıyor. Eğer kapaklarını sıkça açarsanız, soğukluğu koruyabilmek için daha fazla enerji tüketmeleri gerekiyor. Bu nedenle hem gerekmedikçe kapaklarını açmamanız hem de içlerini kapasitelerinden daha çok ürünle doldurmamanız, enerji tasarrufu açısından faydalı olacaktır.