Blog

Daha Temiz Bir Çevre için Neler Yapmalıyız?

Daha Temiz Bir Çevre için Neler Yapmalıyız?

Aslında bu sorunun yanıtını henüz küçük yaşlarda edindiğimiz bilinç ile şekillendirmiştik; doğayı koruma, çevreyi koruma, deniz kirliliğini önleme derken pek çok koruma biçimi var aklımızda. Evet, neler yapmamız gerektiğiniz biliyoruz ancak şu da bir gerçek ki dünyamız yerinde saymıyor, gelişiyor, değişiyor. Haliyle yeni kirliliklere, yeni sorunlara da gebe bir anlamda. Bunun en üzücü örneğini şu an dünyada bir pandemi haline gelen ve ülkece yenmeye çalıştığımız corona virüs olarak verebiliriz. Düne kadar corona virüsten korunmanın yolları hayatımızda yokken bugün hepimiz neler yapmamız gerektiğini biliyoruz. Diyeceğimiz o ki dünya geliştikçe değişiyor ve küçük yaşlarda aklımıza yerleştirilen “koruma bilinci” de bir anlamda mutasyona uğruyor. Daha iyi bir çevre için yapılacaklar sürekli olarak zihnimizde güncellenirken bu güncellemeleri sizler için de kaleme alalım istedik. Doğa için neler yapabileceğimizi yeniden hatırlamaya ne dersiniz? Özellikle şu günlerde dünyanın bize ihtiyacı olduğu bir gerçek. Elimizi taşın altına koyarak, biz de destek olabiliriz. Doğayı ve çevreyi korumak için alınacak önlemleri birkaç başlık altında hatırlayalım.

1 - Seçimlerimizi dikkatli yapalım

Daha çevreye duyarlı, daha doğa dostu seçimler yaparak işe başlayabiliriz. Bunlardan kastımız nedir açalım hemen konuyu. Özel aracımızın egzozuna filtre takmak bireysel önlemlerden biri olarak çıkıyor karşımıza. Evimizin ısınması için kullanılan yakıtın kalitesini arttırabilir, apartman bacalarımızı düzenli olarak temizletebiliriz. Kullandığımız ürünlerin geri dönüşüm özellikli olmasına dikkat edebilir ve gereçlerimizi doğa dostu seçebiliriz. Özel araçların yaydığı egzoz kirliliğini önlemek için toplu taşımalar tercih edilebilir ancak şu an, bu dönemde değil elbette. Corona virüs salgınının dünyayı karantina altına aldığı bu dönemde yapmamız gereken tek şey uzmanların “evde kal” çağrısına kulak vermek ve ihtiyaç olmadıkça evden çıkmamak.

2 - Plastik neden kullanırız ki?

Ne sağlığımıza ne cebimize ne çevreye bir yararı var. Plastikleri kullandıktan sonra sağa sola atanlar sadece çevre kirliliğine sebep olmakla kalmıyor sağlığımıza da kast ediyor. Denizlere atılan plastikler, bu plastiklerle bir arada yaşayan canlılar derken işin içinden çıkmak imkânsız oluyor. Sürekli su içmenin öneminden bahsediyor uzmanlar. Suyu cam şişede içerek daha da fayda sağlayabilirsiniz. Cam şişe satın alabilir ve yanınızda taşıyabilirsiniz. Böylece hem etrafı kirletmemiş olursunuz hem de sağlığınızı korumuş olursunuz.

3 - Hediyeler fidan olsa…

Doğum günü hediyeleri, düğün hediyeleri, özel gün hediyeleri… Aklınıza ne geliyorsa artık. Hediye olarak fidan diktirmek hem doğaya hem gelecek nesillere ne büyük bir fayda. Çevre koruma denince aklımıza ilk gelen şeylerden biri şüphesiz ağaçlar. Oksijen kaynağı ve erozyon ile mücadelenin başrolü olan ağaçlar aynı zamanda temiz bir çevrenin de anahtarı. Artık pek çok firma, internet sitesi ve hatta bankalar aracılığı ile ağaçlandırma çalışmalarına destek olabilirsiniz. Kendi adınıza ya da sevdiklerinizin adına bir fidan dikerek hem bu anı ölümsüzleştirmiş hem de kalıcı bir hediye ile doğayı korumuş olursunuz.

4 - Su ve elektrik kullanımına dikkat!

Konu çevreyi koruma olunca ve bunu bireysel olarak nasıl yapacağımızı konuşunca tüm oklar otomatik olarak su ve elektrik kullanımlarına dönüyor. Çoğumuz zaman zaman gereken önemi vermiyor olabiliriz. El yıkama süresince açık kalan musluklar, kullanılmayan odalarda yanan ışıklar… Elektrik ve su kullanımlarınızı kontrol altında tutarak çevreye katkı sağlayabilirsiniz. Özellikle corona virüs salgını dönemlerinde el yıkamanın, hijyenin önemine vurgu yapılıyor ve elleri 20 saniye kuralı ile yıkamanın önemine değiniliyor. Elleri 20 saniye yıkarken musluğu kapatıp sonra durulamak için açabiliriz. Böylece hem hijyen kurallarına uymuş hem de tasarruf yapmış oluruz.

Temiz bir sayfanın sağlıklı yarınlar anlamına geldiğini unutmamalı ve bu süreçte birey olarak üzerime düşen görevi yerine getirmeliyiz. Bu bir bakıma bizim doğaya olan bir borcumuz da aynı zamanda, öyle değil mi?