Blog

Akülerin Ömrünü Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Akülerin Ömrünü Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depo eden ve ihtiyaç durumunda bunu elektrik enerjisi olarak veren akülere ait detayları daha önce “Akü nedir?” isimli blog yazımızda sizinle paylaşmıştık. Akü çeşitleri nelerdir, akü nasıl çalışır ve benzeri gibi tüm soruların yanıtlarını detaylıca paylaştığımız blog yazılaeımızı okumak için TIKLAYIN.

https://www.incitas.com.tr/bilgi/blog/aku

Akülere ait detayları inceledikten sonra, var olan akümüzü daha verimli hale nasıl getirebileceğimiz, akü ömrünü nasıl uzun kılabileceğimiz gibi detaylara geçiyoruz şimdi. Aküleri daha uzun süre kullanabilmek, birkaç ipucunda gizli aslında. Daha uzun ömürlü aküler için yapılması gerekenleri birkaç maddede topladık.

1 - Ortam ısısının doğru ayarlanması

Akülerin ortalama kapasitelerini 25 C sıcaklık olarak verebiliriz. Sıcaklık değeri bu rakamın üstü ya da altında olursa akü ömrü etkilenebilir. Her artış, akünün ömrünü azaltacaktır. Bunun sonucunda da ortalama 2 ay ömür verilen akünün kullanım ömrü 1 yıla düşecektir.

2 - Depolama

Akü raf ömrü 12 ila 18 ay aralığındadır. Eğer uzun süre depolanacak ise bu durumda 6 ayda bir şarj edilmesi uygun olabilir. Şunu unutmamak gerekir ki her bir deşarj ve arkasından yapılan şarj, akünün hafif miktarda kapasitesini azaltabilir.

3 - Bakımın düzenli yapılması

Her cihaz için geçerli olan periyodik bakımın önemine akülerde daha da üst seviyelerde rastlıyoruz. Periyodik bakım, gevşek bağlantıların önlenmesi, korozyonun temizlenmesi gibi işlemler akünün çalışma ömrünü uzatır. Akülerin bakımının düzenli olarak yapılması, hem kapasitesini daha verimli kullanmanıza yarar hem de kullanım ömrünü uzatır.

4 - Aşırı şarja dikkat

Aşırı şarj gerilimleri, aküden yüksek şarj akımlarının akmasına neden olur. Bu akımlar aşırı ısının açığa çıkmasına ve güvenlik valfinden gaz çıkışına neden olur. Böyle bir durumda akünün ömrü hızlı bir şekilde azalır. Bu nedenle aşırı şarj etme konusunda dikkatli olmanız gerekir.

5 - Sıvı düzeyini kontrol edin

Akü içerisinde bulunan sıvı düzeyinin hiçbir zaman plaka seviyesinden aşağıda olmaması gerekiyor. Bu nedenle aküdeki su seviyesini düzenli olarak kontrol etmeniz gerekir. Özellikle yaz aylarında aşırı sıcaktan dolayı akülerde daha fazla su kaybı görülebilir. Sıvı kaybı saf su ile giderilmez ise akünün verimli çalışmasına engel olduğu gibi kullanım ömrünü de olumsuz etkiler.

Akü Ömrü Hesaplama

Aslında buna akünün zayıfladığı nasıl anlaşılır da diyebiliriz. Akünüzün artık eski veriminde çalışmadığını gösteren birkaç işaret vardır. Akünün tam olarak şarj olup olmadığını öğrenebilmek için mutlaka bir bakım servisinden destek alınmalı ve akü kontrolü yapılmalıdır. Akünün şarj durumunu gösteren bir gösterge vardır. Bu gösterge aynı zamanda bir uyarı sistemi vardır. Bu sayede akü bitmeye yakın size uyarı gelir. Yeşil renkteki akü göstergesi aküde herhangi bir sıkıntı olmadan akünün işlevini tam olarak yerine getirdiğini gösterir. Gösterge eğer siyah renkli ise bu durumda akünün hızlıca şarj edilmesi gerekir. Eğer beyaz renk var ise bu durumda akünün ömrünün dolduğunu anlarız ve değiştirilmesi gerekir.