Akülerde Bulunan TPPL (İnce Plaka Saf Kurşun) Teknolojisi Nedir?
Günümüzde günlük yaşantının devam edebilmesi için hemen hemen her şey elektrikten elde edilen enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Elektrik enerjisinin kesildiği veya yetersiz aldığı durumlarda devreye akü girer. Elektrik enerjisini kimyasal enerji şeklinde saklayarak ihtiyaç olduğunda kullanıma sunan cihaza akü verilir. Araçlar kullanılmak üzere çok sayıda akü çeşidi üretilmiştir. Aküler kapak, akü kasası, plaka, eksi ve artı plakaların temasını önleyen ayıraçlar, kutup başları ve elektrolit olmak üzere çeşitli bileşenlerden meydana gelir. Yaşanan teknolojik gelişmeler sonunda ince plaka saf kurşun da yeni aü çeşitlerinden birisidir.
Aküde Plaka Ne İşe Yarar?
Bir akünün elektrik enerjisini iletmesine yarayan en önemli parçası plakadır. Artı ve eksi plaka olmak üzere iki adet plaka bulunur. Izgaranın üretildiği maddeye göre plakanın da özellikleri değişiklik gösterir. Izgara ile bağlı olan artı ve eksi plakaların birbirinden farklı işlevleri vardır. Artı plaka elektrik akımını iletirken eksi plaka oksitlenmeyi sağlar. Bu farklı işlevler nedeniyle artı plakalar eksi plakalara kıyasla daha kalın olacak şekilde üretilir.
İnce Plaka Saf Kurşun Teknolojisi Nedir?
İnce Saf Kurşun Teknolojisi %99,9 oranında saf kurşun plakadan üretilir. Bu sayede hem akü büyük çaplı marş akımı üretebilir hem de derin deşarj olabilir. Bu şekildeki akülere ince plaka teknolojisi adı verilir. İnce plaka teknolojisi sayesinde akünün elektrik akımını iletme kapasitesi artar. Daha kısa sürede şarj edilir ve şarjdan elde edilen verimlilik artar. İnce plaka saf kurşun teknolojisine sahip olan aküler çoğunlukla tekne, ambulans ve itfaiye gibi taşıtlarda kullanılır. Yüksek veya düşük sıcaklık değerlerinde akünün donma ya da çalışmama riskinin aksine ince plaka saf kurşun teknolojisine sahip olan aküler -40 derecelik bir sıcaklıkta bile verimli bir şekilde çalışır.