Blog

Teknelerde Güneş Enerjisi Kullanımı

Teknelerde Güneş Enerjisi Kullanımı

Güneş enerjisi denince akla ilk gelen kullanım alanlarından biri denizcilik sektörü. Özellikle marin yolculuklarda şarj, akü gibi ekipmanların karadan uzaktayken şarj edilebilmesi için adeta mucize niteliğinde bir buluştur. Teknelerde bulunan güneş enerji sistemleri çoğunlukla bataryaları şarj etmek ve yedek enerji kazanmak amacıyla kullanılır. Sahil elektriğine bağlı olmayan akümülatörler bu sayede şarj edilebilir. Tekne seyir halindeyken jeneratör varsa bir süre elektrik kaynağı iş görecektir. Ancak uzun süreli konaklamalar sırasında fazladan yakıt israfı görülür. Çevreye zarar vermesi de cabası. Sürekli yakıt ikmaline gereksinim duyulması maliyeti de olumsuz etkiler. Yüksek seviyede gürültü kirliliğine neden olurken öte yandan zararlı gaz oluşumuna da yol açabilir. Zararlı gazlar, doğaya verilen en büyük tahribatlardan biridir malum. İşte tam da bu noktada tekneler için güneş enerji sistemleri devreye girer. Teknelerde güneş enerjisi sistemlerini kullanmak size ve çevreye uzun vadede olumlu etkiler sağlar. Peki, bu avantajlar nelerdir gelin birlikte göz atalım.

Teknelerde Güneş Enerjisi Sistemlerinin Faydaları Nelerdir?

Uzun deniz yolculuklarında uzunca tartılıp ölçülen konulardan biri maliyetlerdir. Teknenin çalışır durumda olması beraberinde pek çok maliyeti de beraberinde getirir. Ancak güneş enerjisi sistemlerinde işletme maliyeti bulunmaz. Yalnızca ilk alım sırasında bir yatırım maliyeti vardır. Bu maliyet ilk başta yüksek gibi gelse de uzun vadede daima kar sağlar çünkü yatırım maliyetinden sonra herhangi bir işletme maliyeti bulunmaz. Konu verim ise burada bütün oklar dayanıklılığa işaret eder. Teknelerde kullanacağınız güneş enerji sistemlerini çok uzun yıllar boyunca kullanabilirsiniz. Bir kere alırsınız ve yıllarca yararlanırsınız. Mavi yolculuklarda istediğiniz koylarda durmak ve eşsiz güzelliklerin keyfine varmak isterseniz. Güneş enerji sistemlerinin en büyük artılarından biri de motoru çalıştırmak istemediğiniz durumlarda akülerin gereksiz yere boşalmasını ya da deşarj olmasını engellemesidir. Elektriksel anlamda çok az zarar edersiniz, elektrik anlamında oluşan kayıplar neredeyse yok denecek kadar azdır. Tekneler için güneş enerji sistemlerinin kullanımı, montajı pratik ve kolaydır. Karışık aksamları yoktur. Montajı kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Ayrıca modüler ve taşınabilir yapıda olması da avantaj sağlar. Sahil şebeke elektriğine bir bağımlılık söz konusu değildir. Sonsuz bir enerji kaynağı olan güneş enerjisi ile yenilenebilir enerji sağlamış olursunuz. Güneş enerji sistemlerinde elektrik faturası ödemenize gerek kalmaz böylece yakıt maliyetine bir de elektrik maliyeti eklemek zorunda kalmazsınız. Jeneratöre de ihtiyacınız olmaz bu durumda.

Teknelerde Güneş Paneli Neden Kullanılır?

Teknelerde güneş paneli iki şekilde karşımıza çıkar. Bunlardan öncelikli olanı aküleri dolu tutmak içindir. Aküleri dolu tutmanın yanı sıra dışarıdan enerji almadığınızda da teknenizde bulunan elektrikli aletleri kullanmanızı sağlar. Uzun deniz yolculuklarında en önemli avantajlardan biridir. İç aydınlatmanız, radyonuz, navigasyon cihazınız, buzdolabınız ve aklınıza gelen her türlü enerji ihtiyacınızı güneş panelleri ile karşılayabilirsiniz.