Blog

Solar Akü Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Solar Akü Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Solar Akü Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Solar aküler, güneş, rüzgar ve diğer yenilenebilir enerji sistemleri için enerji depolayan derin döngülü akülerdir. Bu aküler, araba aküsü ve türevlerinden tamamen farklıdır. Derin döngülü bir solar akü, "şebeke dışı" olan yenilenebilir enerji sistemlerinde tipik olan uzun süreli, tekrarlanan ve derin deşarjlara dayanabilir.

Fotovoltaik güneş paneli sistemleri, fotovoltaik paneller, solar şarj kontrolörleri ve bataryalardan oluşur. Bu solar aküler yenilenebilir enerji sistemlerinde önemli bir bileşendir. Solar aküler, bir rüzgar türbini, güneş paneli veya elektrik şebekesine bağlanacak bir hidroelektrik sistem tarafından üretilen enerji depolanmasını gerektirir. Bağımsız bir elektrik şebekesi kullanmak istiyorsanız veya bir elektrik kesintisi durumunda, solar aküler çok kullanışlıdır.

Güneş enerjisinden gelen, harcanan enerjiyi depolayabilen akü bileşeni olmadan, yalnızca gündüz veya jeneratör çalışırken güç olacaktır. Solar akülerin fiyatları, depolama sistemi, batarya malzemesi, kapasitesi, derinliği ve kullanım ömrüne bağlı olarak değişebilir. Maliyeti çok ucuz olmasa da, uzun vadede iyi bir solar akü depolama sistemi işe yarayacaktır.

Diğer akülerin aksine, solar aküler tekrar tekrar boşaltılacak ve yeniden yüklenecek şekilde tasarlanmıştır. Güneş pillerini iyi durumda tutmak ve ömrünü uzatmak için, üreticiler boşalma derinliğini %20 ile sınırlandırılması önerilir.

Solar Akü Çeşitleri

RV / Marine Solar Aküler: Marine solar aküler, küçük sistemler için daha uygundur ve genellikle tekneler ve RV'lere sahip kişiler tarafından kullanılır. Buna ek olarak, bu tip solar aküler, sürekli hizmet için daha düşük kapasitelerinden dolayı başka hiçbir elektrik üretilemediğinden en iyi şekilde çalışır.

Flooded: Bu tip akülerin satın alınması ve Marine solar akülere kıyasla iyi bir ömre sahip olması, ilk tercih sebeplerinden biri. Flooded tip akülerin, şarj edildiklerinde gaz çıkardıkları için açık havada kullanılması önerilir. Bununla birlikte, iç mekanda bir yere monte edilecekse, patlayıcı ve toksik olabilen gazları boşaltmak için bir havalandırma sisteminin kullanılması şiddetle tavsiye edilir.

Jel Aküler: Flooded tipi solar akülerin aksine kapalı jel akülerin delikleri yoktur ve gaz salmazlar. Bu nedenle havalandırma önemli değildir ve bu aküler iç mekanlarda herhangi bir risk olmadan kullanılabilir. Bunun sağladığı en büyük avantaj da akünün iç mekanlarda daha sabit bir sıcaklığa sahip olması, bakımın artmasına ve dolayısıyla flooded aküden daha iyi performans göstermesidir.

AGM (Absorbed Glass Mat) Aküler: Elektroliti tutmak için plakalar arasında bir cam kullanılır. Bu tip aküler sızdırmazdır; yani şarj olurken gaz salmazlar. Buna ek olarak, Glass Mat aküler de diğerleri gibi üstün performansa sahiptir. Sızdırmaz jel akülerin tüm avantajlarına sahiptirler, ancak daha yüksek kalitededirler. Diğer avantajlar arasında voltajı daha iyi korudukları, kendiliğinden deşarj oldukları ve sonunda daha uzun süre dayandıkları gerçeği yer almaktadır. 

Solar Akülerin Özellikleri

Solar Akülerin Boyutları: Solar aküler boyut olarak değişir ve basitçe, küçük veya büyük oranlarda olabilir. Genel olarak, boyut ve ağırlık solar akünün kapasitesine göre farklılaşır. Daha spesifik olmak gerekirse, solar akülerin boyutu 4 kg düşük olanlardan, 100 kg'ı geçen solar akülere kadar değişebilir. Yüksek depolama kapasitesine sahip bir aküye ihtiyacınız varsa, gereksinimlerinize göre bunlardan birini veya daha fazlasını depolamak için yeterli alana sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekir.

Depolama Kapasitesi: Solar akülerdeki elektriğin depolama kapasitesi değişkendir. Her kişinin gereksinimlerine bağlı olarak, bir veya daha fazla akü içeren bir set tasarlanmıştır. Genellikle 2V solar aküler en yüksek depolama kapasitesini sunar, ancak sistem 48 volt ise daha yüksek bir verim almak muhtemeldir.

Solar Akülerin Birbirine Bağlanması: Solar aküler, sistem voltajı ve depolama kapasitesine bağlı olarak seri, paralel veya her ikisinin bir kombinasyonu olarak konektörler üzerinden bağlanabilir. Önemli bir kapasiteye sahip bir solar akü sistemi büyük bir masraf gibi görünse de, düzenli bakım ile, 5 ila 10 yıl arasında kullanılabilir.

Solar Akü Bakımı

Solar akülerin bakımı, kullanım ömrü üzerinde büyük bir etkisi olabileceğinden esastır. Bu, aküler soğudukça voltaj düşüşlerinin performansın zarar görmesine neden olması koşuluyla sıcaklık ve nemin izlenmesi gerektiği anlamına gelir.

Solar Aküyü Şarj Etmek: Dikkate alınması gereken bir diğer önemli husus, bir sonraki şarj işleminden önce, boşalma derinliği olarak bilinen, akünüzü ne kadar derinden deşarj ediyor olmanızdır. Solar aküyü mümkün olduğu kadar dolu tutarsanız çok daha uzun süre dayanır. Kurşun asitli aküler ise tam olarak şarj olduklarında en iyi şekilde çalışırlar. Derinden boşaltmazsanız çok daha uzun süre dayanırlar. Ancak, ömrünü azaltma riskiyle birlikte %20'ye kadar boşalmalara dayanabilirler. Akü şarjının yüzdesini belirleme, bir voltmetre ile yapılabilir.