Blog

Marine Akü Nedir?

Marine Akü Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Marine Akü Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Motorlu taşıtların çalışabilmesi için marşın ve ateşleme düzeninin devreye girmesi gerekir. Söz konusu sistemin işlev gösterebilmesi için elektrik enerjisine ihtiyaç duyulur. Bu noktada devreye akü girer.  Akü kimyasal enerji halinde depo ettiği elektrik akımını motorun çalışması için kullanıma sunar.

Her bir taşıt türü için farklı akü çeşidi mevcuttur. Otomobiller için tasarlanan aküler ile denizcilikte kullanılan aküler birbirinden farklıdır. Denizcilikte karaya kıyasla daha fazla sarsıntıya, rüzgârlı, nemli ve soğuk havaya maruz kalınması sebebiyle marine akü olarak adlandırılan bir akü çeşidi geliştirilmiştir.

Marine Akü Nedir?

Deniz ulaşımında kullanılmak üzere tekne ve yat gibi motorlu taşıtların ihtiyacı olan elektrik enerjisinin temin edilmesi amacıyla geliştirilen akü türüne marine akü adı verilir. Karadaki motorlu taşıtlar için geliştirilmiş olan sulu aküler deniz taşıtlarında kullanıldığında her an bozulma ihtimalini de beraberinde getirir. Sulu aküler denizdeki sarsıntıya karşı dayanıksızdır, akü yüksek oranda sıvı sızdırma riskini taşır. Bu durum akünün bozulmasına sebep olduğundan büyük bir güvenlik sorunu teşkil eder. Bu nedenle deniz iklimine uygun olan marine aküler geliştirilmiştir. Marine akü denizdeki uzun süreli ve şiddetli sarsıntıya, rüzgâra ve düşük sıcaklık gibi elverişsiz koşullara karşı dayanıklıdır.

Marine aküler sulu akülerden daha uzun ömürlü ve daha yüksek performanslıdır. Bakım gerektirmeyecek şekilde üretilmiştir. Aküden sıvı kaybı olmadığı için içeriğindeki kimyasal maddenin değişmesine veya sıvı takviyesine ihtiyaç duyulmaz. Deep cycle özelliğine sahip olan yani derin döngülü olarak sınıflandırılan jel aküler en ideal marine akü olarak sınıflandırılır. Derin döngülü akülerin denizcilikte kullanılmasının temel nedeni  akü %20 seviyesine kadar şarj edilmiş olsa dahi güç kaybına uğramamasıdır.

Marine aküler sulu, jel ve AGM yani kuru olarak üretilmektedir. Sulu akü en eski teknolojiye sahip olan akü olmakla birlikte aynı zamanda oldukça düşük maliyetlidir. Fiyatı jel akü ve AGM tipteki akülerin neredeyse yarısı kadardır. Sulu akü teknede solar güneş enerji paneli varsa kullanıma uygun değildir. Denizdeki sarsıntıdan etkilenip sıvı kaybı yaşanması sıklıkla arızalanması yol açar. Bu nedenle çoğunlukla tercih edilmez. En çok tercih edilen marine akü türü jel tipteki aküdür.

Marine Akünün Diğer Akülerden Farkı Nedir?

  • Özel elyaf katkılı ve düşük iç dirençli seperatörlere sahip olacak şekilde tasarlanmıştır.
  • Denizdeki zorlu koşullar gereği üst düzeyde güvenlik önlemi sunan özel alev tutuculara sahiptir.
  • Aküden sıvı kaybı olmadığı için bakımsız akü olarak sınıflandırılır. Sarsıntıya bağlı sızdırmaların önüne geçebilmek için kapakları özel olarak tasarlanmıştır.
  • Olumsuz iklim koşullarından etkilenmeyen yüksek çevrim ömrüne sahiptir.
  • Fırtına, yoğun nemli ortam ve düşük sıcaklığa karşı dayanıklıdır.
  • Diğer akülere kıyasla daha uzun ömürlüdür ve yüksek verimlilikle çalışır.
  • Sarsıntı ve denizdeki zorlu iklim koşullarına elverişli olarak geliştirildiğinden arızalanma riski daha düşüktür.
     

Marine Akünün Kullanım Alanları Nelerdir?

  • Marine aküler denizcilik sektörüne özel olarak geliştirilmiştir. Kullanım alanları ise şu şekildedir:
  • Gemi
  • Tekne
  • Yat
     

Marine Akülerin Kullanım Amaçları Nelerdir?

Gemi, yat ve teknelerde kullanılması amacıyla geliştirilmiş olan marine akülerin marş ve ekipman aküsü olmak üzere iki temel kullanım amacı bulunur.

  • Marş Aküsü: Marş aküsü deniz taşıtının motorunun çalışması için gerekli olan elektrik enerjisini sağlar. Bu aküden elde edilen enerji sayesinde jeneratör, motor, baş pervanesi, vinç ve ırgat gibi düzenekler çalışır. Marş aküsünden elde edilen enerjiyle çalışan marş motoru ani ve oldukça fazla miktarda akıma ihtiyaç duyar. Bu sebeple ani yüklenmeye karşı dayanıklı olması gerekir.
     
  • Ekipman Aküsü: Ekipman aküsünün bir diğer adı servis aküsüdür. Bu akünün temel işlevi teknedeki yaşamsal faaliyetlerin sürdürülebilmesi için gerekli olan buzdolabı, su ısıtıcısı, televizyon, GPS, fön makinesi, telefon şarjı, seyir elektronikleri, radyo gibi gereçlerin ihtiyacı olan elektrik enerjisini sağlamaktır. Bu nedenle motor aküsünden bağımsız olarak işlev gösterir.  Ekipman aküsü marş aküsüne kıyasla daha uzun süreli ve yavaş ölçekte elektrik akımı sağladığı için dayanıklı olmalıdır. Bu yüzden kaliteli ve güçlü olanının seçilmesi oldukça önemlidir. Aksi halde teknedeki elektrikli aletlerin aynı anda çalıştırılması mümkün olmaz. Bu yüzden verimliliği yüksek, tek seferlik şarjla uzun süre enerji sağlayan aküler tercih edilmelidir.
     

Marine Akünü Kullanırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

  • Teknelerde kullanılan aküler aküye özel olarak yapılan bölmede muhafaza edilmelidir. Güvenlik gereği en şiddetli sarsıntılarda veya teknenin alabora olması halinde bile akünün bulunduğu yerden kıpırdamaması gerekir.
  • Bazı olağanüstü durumlarda aküden elektrolit sızıntısı görülebilir veya akü çatlayabilir. Bu sebeple akünün bulunduğu yere sabitlenmesi bir zorunluluktur.
  • Aküden asit sızması riskine karşılık akü muhafaza edilirken altına mutlaka bir kap yerleştirilmelidir.
  • Akünün kutup başlarının üzeri örtülmelidir. Böylece akünün üzerine herhangi bir cisim veya metal düştüğünde kısa devre yapması engellenir.
  • Akünün olduğu yerde akü kabloları harici mazot veya LPG kablosu gibi yakıt kablosu bulunmamalıdır.