Blog

Lityum (LİFEPO4) Akülerin Seri ve Paralel Bağlantısı Nasıl Olmalıdır?

Lityum (LİFEPO4) Akülerin Seri ve Paralel Bağlantısı Nasıl Olmalıdır?

LiFePO4 aküler “lityum demir fosfat” akülerdir. Değişik ve muadillerinden farklı bir güçte ve pakette imal edilirler. Bilinen lityum iyon aküler, hücrelerinin yanı sıra başka önemli bileşenleri de içerir. Bu bileşenler batarya yönetim sistemi olarak açılımı yapılan BMS’dir. Batarya yönetim sistemi ya da diğer adıyla batarya koruyucu, akü yönetim sistemi pilin performansını optimize eder ve olası sorunlara karşı müdahalede bulunur. BMS sayesinde pilin kullanım ömrü de uzamış olur. Güvenli bir kullanım sağlarken, olası arızalara karşı koruyucu bir görev üstlenir. LiFeP04 akülerin tüm kontrolü bu elektronik yönetim kartları üzerinden sağlanır. LiFePO4 aküler hakkında sık sorulan sorulardan birkaçına yanıt vereceğiz bugün. Soru cevap şeklinde ilerleyerek başlayalım.

LiFePO4 aküyü seri bağlayabilir miyim?

Bu aslında pek tavsiye edilen bir bağlantı değildir. Çünkü lityum akülerin içinde yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi batarya yönetim sistemi yani BMS bulunur. Beyin kısmı yani akü yönetim sistemi, iki lityum akü seri bağlandığında bir dengesizlik algılayabilir. İki lityum akü seri bağlandığında, başlangıçta iki akü de sıfır ve dengeli olacağı için bir problem algılanmasa da ilerleyen zamanlarda aküler arasında mutlaka bir denge sorunu olacaktır. Dengesizlik başladığı andan itibaren BMS sistemi, diğer aküyü etkisiz halde bırakabilir. Böyle bir durumda aküleriniz tamamen kullanılmaz hale gelmeyecektir ancak performansına etki edebilir. Lityum aküler seri bağlandığında akü büyük bir hasar almaz ancak sistem de verimli çalışmaz. Eğer iki adet akü kullanmak istiyorsanız bunun yerine 1 adet 200Ah lityum akü kullanmak daha avantajlı olabilir. 100Ah lityum aküden iki tane alıp kullanmaktansa tek bir 200Ah’lik lityum akü kullanma yoluna gidilebilir. Özetle lityum aküleri seri bağlamamak gerekir. Yanı sıra yüksek voltajlı bir lityum demir akü kullanacaksanız, o gerilime uygun bir akü kullanmanız her zaman daha kazançlı olacaktır.

LiFePO4 aküleri paralel bağlayabilir miyim?

Bu konuda üreticiler tarafından bir kısıtlama belirtilmemiştir. LiFePO4 aküleri aynı gerilim seviyesinde tutarak paralel bir şekilde bağlamak mümkündür. Voltaj düzeyine her zaman dikkat edilmelidir. Diğer kurşun akülerin aksine seri bağlantı ve paralel bağlantı sırasında kartın özellikleri ve kısıtlamaları mutlaka dikkate alınmalı ve detaylıca incelenmelidir. Seri bağlantılarda LiFePo4 aküleri oluşturan hücrelerde dengesizlik söz konusu olacaktır bunu önlemek için seri bağlantı dengesinin çok iyi bir şekilde yapılması gerekir. Seri bağlantıda dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biri; batarya kesinlikle aynı kapasite ve aynı gerilim değerine sahip olmalıdır aksi halde denge sorunu oluşacaktır.