Blog

Lastik Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Lastik Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İkinci el araç alırken de sıfır araç alırken de en az arabanın iç aksamı ve kilometresi kadar lastiklerin durumuna da bakılır. Lastik değişimi ve yaz lastiği ya da kış lastiği gibi konular lastik alırken dikkat edilmesi gereken noktaların başında gelir diyebiliriz. Lastiğin üretim tarihi de önemli bir maddededir. Lastiğin üretim yılı nerede yazar sorusunun basit bir yanıtı vardır. Lastiğin yaşını öğrenmek için lastik yanağında bulunan DOT yazısından sonra gelen sembollere bakmanız yeterlidir. Buradaki son iki hane, lastiğin üretim yılını gösterir. Lastikler her ne kadar uzun ömürlü olsa da elbette bir son kullanma tarihi vardır. Lastiğin kullanıldığı aracın şekli, bölgenin iklimi ya da yol durumu gibi etkenler lastiğin ömrünü belirler. Lastik seçimi sırasında dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bunları aşağıdaki gibi birkaç madde halinde verebiliriz.

1 - Lastik ebadı

Aracınız için uygun olan lastik ebadı zaten bellidir. Bu nedenle gelişigüzel bir lastik seçmemek gerekir şüphesiz. Aracın boyutlarına uygun olan lastik seçildikten sonra yine lastik ebatlarına bağlı olarak hava basınç tablosuna bakılır. Araca birbirine yakın ancak farklı ebatlarda lastik takmak ya da lastiklerden birkaçını değiştirmek aracınızın dengesini bozacak ve kazalara sebebiyet verme ihtimali yükselecektir. Ebat seçiminden sonra doğru lastik seçimi için ilk yapılması gerekenlerden biri aracın üzerindeki lastiklerin markasını ve türünü belirlemektir.

2 - Mevsim, coğrafya ve yaşanılan iklim koşulları

Yaz lastikleri ve kış lastiklerinin mevsimi gelince değiştirilmesi gereği tamamen iklim koşullarına bağlı olarak değişir. Karlı koşullarda araç kullanmıyorsanız standart iklim koşulları için tasarlanan yaz lastiklerini alabilirsiniz. Ancak yoğun kış şartları için elbette kış lastiği tek seçenektir. Kış lastiği ile buz ve kara karşı dayanıklı, konforlu bir yolculuk yapmış olursunuz.

3 - Aracın kullanım alanı

Tıpkı mevsimlerde olduğu gibi aracın kullanım alanına göre seçim yapılması bir diğer önemli detaydır. Eğer aracınızı ağır yükler taşımak için kullanıyorsanız bu durumda lastik seçiminde mutlaka bunu göz önünde bulundurmanız gerekir.

4 - Uzun ömürlü lastikler

Doğru lastik seçiminde en dikkat edilmesi gereken şeylerden biri lastiğin uzun ömürlü olmasıdır. Güvenlik, yakıt tasarrufu ve uzun ömür konforlu yolculukların güvencesidir. İyi bir lastik alarak ıslak yol koşullarında güvenli bir sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz. Lastik seçimini doğru yaparsanız uzun süre kullanabilirsiniz. Yukarıda sözünü ettiğimiz gibi doğru lastik seçimi aynı zamanda size tasarruf da sağlar. Çünkü doğru lastik seçimi aracınızın daha az yakıt tüketmesine yardımcı olan etkenlerden biridir.

5 - Maliyet hesabı

Oto lastiği fiyatları, seçeceğiniz lastik tipine ve kullanım alanına göre değişiklik gösterecektir. Fiyat bakımından oldukça cazip görünen lastikler, size uzun zamanda kar getirmeyebilir. Bütçe, maliyet önemli hesaplardır ancak konu uzun ömürlü kullanım ise ilk etapta çıkan yüksek maliyetleri de önceden kabul etmek gerekir. Uzun vadede güvenli seyahat, performans, uzun ömür ve yakıt tasarrufu gibi kriterleriniz varsa bu durumda maliyet de yükselecektir.

Lastik Değişim Zamanının Geldiği Nasıl Anlaşılır?

Lastiklerin de bir kullanım ömrü vardır. Araç üzerinde kullanılmaya başlandıktan sonra ortalama 5 yıl ya da 50.000 km sonra faydalı örünü tamamlayacaktır. Bununla birlikte lastikler az kullanılsa da bazı durumlarda yine lastik değişimi gerekebilir. Lastiğin sırtında ya da yanağında deformasyonlar varsa ya da çatlamalar mevcutsa vakit geçmeden lastik değişimi gerekebilir. Lastiklerin kullanım süresi, sürüş alışkanlıkları ve yol koşullarının yanı sıra mevsimsel ve iklim koşullarına bağlı olarak da değişebilir. Bunu sürüş sırasında anlayabilirsiniz. Lastiği ilk kullanmaya başladığınız zamanla şimdiki arasında sürüş kalitesi farkı varsa lastik değişim zamanı gelmiş olabilir.