Blog

Küresel Isınmayı Önlemek İçin Neler Yapmalıyız?

Küresel Isınmayı Önlemek İçin Neler Yapmalıyız?

Bugün hepimizin bildiği can yakan gerçeklerden biri küresel ısınma. Sadece insan sağlığını değil çevreyi ve hayvanların da yaşam hakkını olumsuz etkileyen bir sorun. Küresel ısınma nedir sorusunun yanıtı ile başlayalım. Küresel ısınma, insanlar tarafından atmosfere salınan gazların sera etkisi yaratması neticesinde oluşan bir sorundur. Sera etkisi ile dünyanın yüzeyinde sıcaklık artar ve böylece küresel ısınma meydana gelir. Biraz daha detaya inecek olursak… Dünyanın yüzeyi güneş ışınları tarafından ısıtılır. Dünya bu ışınları tekrar atmosfere yansıtır. Ancak bazı ışınlar su buharı, karbondioksit ve metan gazının dünyada oluşturduğu doğal bir örtü tarafından kapalı olarak tutulur. Bu durum yeryüzünün sıcak kalmasını sağlar. Son dönemlerde karbondioksit, metan ve benzeri gazların atmosfere yığılması arttır. Bu de küresel ısınmanın nedenlerinden biri oldu. Özellikle son 50 yıldaki artış artık fark edilebilir boyutta. Kutuplardaki buzların eridiğine şahit oluyoruz. Deniz suyu seviyesi yükseliyor ve kıyı kesimlerde toprak kayıpları yaşanıyor. Kar örtüsünde azalma oluyor ve buna bağlı deniz seviyelerinde artış oluyor. Küresel ısınmadan kaynaklı bazı bölgelerde kasırga, sel ya da taşkın gibi doğal afetler oluyor. Tam tersi olarak uzun süreli ve şiddetli kuraklıklar da görülebiliyor. Kışın sıcaklıkların artması da küresel ısınmanın etkilerinden. Göz açıp kapayana kadar ilkbaharın geldiğini görüyoruz ve tam tersi olarak sonbaharın da geciktiğini. Hayvanların göç dönemleri dahi artık değişebiliyor. İklimler değiştikçe biz de onlara uyum sağlamaya çalışıyoruz. İklimlerdeki bu değişimlere hayvanların ve bitkilerin kolay adapte olması zor oluyor bunun neticesinde pek çok bitki ve hayvan türü azalmış oluyor. Hatta türü sonlanan hayvanlar da mevcut. Küresel ısınmanın etkilerini yalnızca hayvanlarda ya da bitki türlerinde görmüyoruz elbette. Bunun bizlere de büyük etkileri var. Özellikle yaşanan bu iklim değişiklikleri nedeniyle kalp, solunum yolu, bulaşıcı hastalık, alerjik reaksiyonlar ve benzeri birtakım hastalıklar oluşabiliyor. Peki, bunu önlemek için ne yapmalıyız?

Küresel ısınmayı önlemenin 5 yolu

Basit bir adım, büyük adımların öncüsü olabilir. Bu nedenle bizlere çok iş düşüyor. Daha temiz bir çevre, olağan seyrinde bir hayat ve dahası sağlıklı bir yaşam için elimizi taşın altına koyarak işe başlamamız gerekiyor. Küresel ısınmayı önlemek için atılması gereken basit birkaç adım var.

  • Eğer imkânınız varsa bahçenizde ya da evinizin etrafında bir fidan dikerek işe başlayabilirsiniz. Daha büyük çapta bir organizasyon için yerel yönetimlere başvurabilir ve yollara ya da boş yerlere ağaç dikmek için izin alabilirsiniz. Ağaçlar nefes kaynağımızdır bu nedenle öncelikle nefes alarak işe başlayabiliriz.
  • Enerjiden biraz tasarruf etmek bile büyük bir adım. Kışın eviniz çok sıcak olduğunda serinlemek için pencereleri açmak yerine kaloriferi kısmanız yeterli. Isıtıcıyı son seviyede açmak yerine biraz kalın giyinmek de bir çare. Normal ampuller yerine tasarruflu ampuller kullanabilir ve böylece hem elektrik faturanızı azaltabilir hem de sık sık ampul değiştirmek zorunda kalmazsınız.
  • Akşam yatmadan önce elektrikli aletlerin fişini çekin. Hem yayılan radyasyonu önlemiş olursunuz hem de tasarruf sağlarsınız. Kullanmadığınız şarj aletlerini fişte bırakmayın mesela. Böylece şarj aletinin fazla ısınmasından dolayı olası bir patlama tehlikesini de önlemiş olursunuz. Kullanmadığınız elektrikli aletlerin fişini çekin böylece karbondioksit emisyonunu önemli ölçüde azaltmış olursunuz.
  • Güneş enerjisini kullanmanız, çevreye yapacağınız en büyük faydalardan biri. Mümkün olduğunda güneş enerjisi kullanın ve böylece doğanın da dengesini koruyun. Güneş enerjisi ile evinizi ısıtabilir ve elektrik enerjisi üretimini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Geri dönüşüme gereken önemi vererek de çevreye katkı sağlarsınız. Sürekli tükettiğimiz bir dünyada yaşıyoruz. Bu nedenle sık sık elektronik cihazları, plastikleri, torbaları ya da benzeri şeyleri tüketebiliyoruz. Geri dönüşüme verdiğimiz her ürün bize nefes olarak geri gelecektir. Daha sağlıklı bir dünya için mutlaka geri dönüşüm bilincini yayalım.