Blog

Klima Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Klima Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte gündemimizde kısa bir süre sonra “sıcak, çok sıcak” gibi yakınmalar olacak. Korona virüs pandemisinden dolayı bu yaz bir yerlere tatile gidebilecek olma ihtimalimiz de düşük. Bu nedenle yine ve her zaman ki gibi imdadımıza klimalar yetişiyor. Yaz aylarının vazgeçilmezlerinden biri olan klimalar karlı bir yatırım olsa da bazı hatalı alımlar nedeniyle tüm yazınızı kâbusa da çevirebiliyor. Kimi zaman klima su akıtması yaşanırken kimi zaman gürültülü klima çalışması olarak çıkıyor karşımıza. Bunlar birtakım kullanım hatalarından kaynaklanabileceği gibi hatalı ürün alımından ya da yanlış seçimlerden de meydana gelebiliyor. Klima alırken dikkat edilmesi gereken belli başlı konular var. Bu dikkat noktaları sayesinde klimanızdan uzun süre verim alabilirsiniz. Peki, klima alırken nelere dikkat etmek gerekir şimdi gelin bunlardan bahsedelim.

Klima Alırken Dikkat Edilecekler

Klima almadan önce dikkat edilmesi gerekenleri birkaç madde ile sıralayalım. Öncelik elbette klimanın markası…

  • Klimanın Markası

Klima satın alırken dikkat etmemiz gerekenlerin başında yer alan konu klimanın markasıdır. Bilinmeyen klima markalarını sırf ucuz olduğu için tercih etmek size pek çok klima arızasını da getirebilir. Özellikle bu arızalar sırasında muhatap bulamamak ve yetkili servise ulaşamamak en büyük sıkıntılardan biri. Klimaların garantili olması önemli elbette ancak satış sonrası destek ve olası arıza durumlarında yetkili servise erişim de en az garanti kadar önemli. Bu nedenle daha önce bildiğiniz ya da satış rakamları / müşteri memnuniyeti en fazla olan ürünleri tercih etmenizde yarar var.

  • Klimanın Kullanılacağı Yer

Klimayı nerede kullanacağınız bir diğer önemli nokta. Bir ofis ile evin arasında uçurum vardır. Evlerde kullanılan klima modelleri ile ofislerde kullanılan klima modellerinin farklı olmasının nedeni tam da budur. Evlerde duvar tipi klimalar ağırlıklıdır örneğin… Ancak hastane gibi ortamlarda kaset tipi klimalar daha çok avantaj sağlar.

  • Mekânın Büyüklüğü

Buna ihtiyaç duyulan mekânın kapasitesi de diyebiliriz. Mekânın büyüklüğü, kişi sayısı ya da yaşanılan bölge de klima alırken göz önünde bulundurulması gereken dikkat noktalarındandır. Kapasite hesabı için mutlaka bir klima uzmanına danışmanızda fayda var. Böylece evini ya da ofisiniz için en doğru klimayı seçebilirsiniz.

  • Harcanan Enerji

Klima, bugüne kadar olan en önemli ve “kurtarıcı” icatlardan biri. Sıcak yaz günlerinde bizi serinleterek mutlu etse de ay sonunda harcadığı enerji miktarından dolayı gelen fatura ile de bir hayli üzebiliyor. Bu nedenle klima alırken günlük değil aylık rahatlığınızı da göz önünde bulundurmanızda yarar var. Düşük enerji harcayan klimalar sayesinde yüksek elektrik faturaları ile karşılaşmamış olursunuz.

  • Kişi Sayısı

Klima kullanmak istediğiniz yerde mevcut olan kişi sayısı da klima seçimini etkileyen diğer maddelerden. Klima kullanılacak olan mekânda çalışan ya da yaşayan sayısı, klima alırken seçiminize etki edecektir.

  • Yaşanılan İklim

Aslında buna yaşanılan bölge de diyebiliriz. Örneğin yaz aylarında Marmara Bölgesi ile Ege Bölgesi’nin sıcaklıklarını bir tutamayız. Keza kış aylarında Doğu Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi’nin iklim koşullarını da kıyaslayamayız. Hal böyle olunca yaşanan bölge de klima seçimini etkilemiş oluyor.

  • Klimanın Bakımı ve Hijyenik Koşulları

Özellikle korona virüs döneminde AVM’lerin açılmasıyla birlikte en çok tartışılan konulardan biri havalandırma sistemi olmuştur. Klima seçiminde de kullanımında da hijyen ön planda olmalıdır. Klimanın bakımı ve temizliği kolay olmalıdır. Mekana hava yayan klimaların anti bakteriyel filtrelere sahip olması önemli bir detaydır. Korona virüs ve benzer bakterilerin hava yoluyla bulaştığını düşünürsek belki de en önemli dikkat etmemiz gereken şey klimanın filtreleri ve hijyen koşullarıdır.