Blog

Karavan Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Karavan Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Otel tatilinin en iyi alternatiflerinden biri olan karavan seyahatini tercih ederken dikkat edilmesi gereken bir takım hususlar var. Her ne kadar eğlenceli ve özgür bir seyahat vaat ediyor olsa da kendi içinde bazı dezavantajları da söz konusu olabilir. Bu nedenle karavan tatili için bu tip bir araç almadan ya da kiralamadan önce yalnız fiziki koşulları değil coğrafi konumları da göz önünde bulundurmak ve tedbirleri ona göre almak gerekir. Bu yazımızda karavan alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini sizlerle paylaşacağız.

Karavan alırken dikkat edilmesi gerekenler

Çoğu kişinin tatil hayallerinden biri karavanla özgürce seyahat etmektir. Duracağımız yeri kendimiz seçmek, ev konforunda tatil yapmak, istediğimiz yerde konaklamak ve istediğimiz zaman oradan ayrılmak kuşkusuz en özgür tatil seçeneklerinden biridir. Tüm bu imkânları bize karavan tatili sunar sunmasına ancak kendi içinde avantaj ve dezavantajları da elbette vardır. Evinizdeymiş gibi tüm ülkeyi hatta dünyayı gezmenin tadına varmadan önce dikkat edilmesi gereken birkaç husus üzerinde durmakta yarar var. Öncesinde siz karavanda yaşamaya ya da bir tatile hazır mısınız buna değinelim.

  • Karavanda gerçekten yaşayıp yaşayamayacağınıza emin olun. Uzaktan hoş gelen davul sesi misali, karavanda yaşama fikri hayallerinizi süslüyor olabilir ancak günün sonunda kısıtlı imkânlarla, kısıtlı alanlarda bir yaşam söz konusu olacağından buna gerçekten hazır olup olmadığınıza emin olun.
  • Normal araç kullanma konusunda usta olabilirsiniz ancak karavan sürmek başlı başına bir deneyim. Uzun saatler boyunca direksiyon başında, karavan gibi büyük ölçekli bir aracı kullanabilecek misiniz? Bu da düşünmeniz gerekenlerden.
  • Yeni nesil karavanlarda her ne kadar güneş panelleri desteğiyle elektrik, yenilenebilir enerji kaynaklarından temin ediliyor olsa da su ve benzeri gibi hayati ihtiyaçlar bakımından kısıtlı imkânların olacağını unutmamak gerekir.
  • Küçük bir alanda yaşamak başlangıçta eğlenceli gibi durabilir ancak günün sonunda konforlu gelmeme ihtimali de vardır. Küçük alanda yaşamak için kendinizi hazır hissediyor musunuz?

Eğer aklınızda soru işaretleri varsa karavan satın almadan önce bir süreliğine kiralayabilir ve kendinizden emin olduğunuzda karavan satın alabilirsiniz. Böylelikle her bakımdan hazır olduğunuzda daha sağlıklı bir yolculuk yaşamış olursunuz.

Karavana uygun araç nasıl seçilir?

Eğer bir aracın çekeceği karavan tercih ediyorsanız bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı noktalar olacaktır. Pek çok marka ve model içinden doğru aracı seçmek çok önemlidir çünkü bu seçim basit bir karavandan öte yeni evinizi de seçeceğiniz anlamını taşır. Öncelikle aracı kaç kişi kullanacaksınız bu önemli bir detay. Aracın yeterli genişliğe ve yüksekliğe sahip olması gerekir. Karavanı seyahat amaçlı mı yoksa otoyol da mı kullanacaksınız? Çünkü bu durum karavan seçiminde kilit bir öneme sahiptir. Bir diğer husus ise parçalara erişimdir. Diyelim ki bir arıza oldu, karavanın parçalarına kolay erişim sağlamanız önemlidir. Parçaların piyasada rahatça bulunabiliyor olması da bir diğer detaydır. Aracın ne kadar yakıt tükettiği, çekiş gücü, motorun kuvveti gibi durumlar yolculuk sırasında büyük önem taşıyacağından karavana uygun araç seçerken bu hususların da üzerinde durmakta yarar olacaktır.

Motokaravan alırken nelere dikkat edilmeli

Motokaravan söz konusu olduğunda en büyük avantaj çekici bir araca ihtiyaç duymamanızdır. Ancak buna rağmen çekme karavanlarda olduğu gibi çekiş gücü yüksek bir araç tercih etmeniz gerekir ki yolculuk daha güvenli ve sorunsuz ilerlesin. Ağırlık ve ağırlık dengesi çok önemlidir; karavanın konaklama kısmında bulunan araç gereçlerin ya da mobilyaların hangi malzemeden olduğu önemlidir. Çünkü her bir kalem bir ağırlık demektir bu da motokaravanın performansına etki eder. Bu nedenle mobilya ve araç gereç seçiminde kullanılan malzeme mutlaka araca uygun seçilmelidir.

Çekme karavan alırken dikkat edilmesi gerekenler

Çekme karavanlar için ek bir motorlu araca ihtiyaç vardır bu nedenle karavanı çekme gücüne sahip olması elbette çok önemlidir. Aksi halde çıkacağınız yokuşlar, gezeceğiniz araziler sizin için pek de iyi bir deneyim olmayacaktır. Çekme karavanlarda en sık rastlanan durum fazla sarsıntı olmasıdır. Aracın çektiği bir karavan olduğu için özellikle manevralarda savrulma söz konusu olacaktır. Bu nedenle karavanın içindeki eşyaları sabitlemek alacağınız en hayati önlemlerden biridir. Çekme karavana karar verdiyseniz tüm eşyaların sabitlenebilir formda olduğuna dikkat etmeniz gerekir. Çekme karavan biraz daha uzun bir yolculuk sunabilir yani motokaravanda olduğu gibi hızlı bir şekilde varış noktanıza ulaşamayabilirsiniz; diğer karavanlara göre daha yavaş bir hızda ilerlersiniz.

Karavan alırken en sık yapılan hatalar

Karavanla seyahat etme hayalini hayatının bir noktasında gerçekleştirmek isteyenler, ellerine böyle bir fırsat geçtiğinde zaman zaman yanlış seçimler yapabiliyor ve bu hayalleri hüsranla sonuçlanabiliyor. Karavan seyahati çok eğlenceli ve özgür bir tatil olarak görülse de kendi içindeki zorlukları da önceden bilmek ve kabul etmek gerekiyor. Özellikle yurt dışında çok popüler olan karavan turizminin ülkemizde de yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte otel tatili yerine karavan tatilini seçenlerin sayısı bir hayli fazla. Kimi zaman 5 yıldızlı otellerden bile daha konforlu olabilen karavanlarda seyahat son derece keyifli oluyor. Mobil bir ev olarak tanımlayabileceğimiz karavanlarla dünyayı dolaşanların sayısı da gittikçe artıyor. Hal böyle olunca, karavan turizmi bu kadar yaygınlaşınca hatalar da peşi sıra gelebiliyor. Karavan alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden kısaca bahsetmiştik şimdi gelin yapılan hatalara da biraz değinelim.

  • Karavanınızda çok fazla zaman geçireceksiniz ve haliyle maksimum konforda olmak istiyorsunuz. Karavan ne kadar büyük olursa, konfor da o kadar fazla olur gibi bir düşünce pek doğruyu yansıtmayabilir. Yani her büyük karavan size maksimum konforu sağlamayabilir. Burada önemli olan taleplerinizi karşılayıp karşılamadığıdır. Gideceğiniz rota, büyük karavan için uygun olmayabilir ya da süreceğiniz yolda birtakım sorunlara yol açabilir. Bu nedenle büyük karavan en iyisidir demek yerine neyi talep ettiğinizi incelemekte fayda olacaktır.
  • Piyasa şartları ortada, herkes sıfır bir karavanla seyahat etmek ister elbette ancak şartlar zorluyorsa ikinci el de tercih edilebilir. Tıpkı ikinci el araçlarda olduğu gibi karavanlarda da ikinci el pek çok seçenek var. Sıfır ürünlerin daha temiz, daha hasarsız olduğu bir gerçek ancak temiz bir ikinci el karavan size çok daha iyi gelebilir. İkinci el bir karavan aldığınızda pek çok modifiyeden kurtulmuş olursunuz; daha önce araç için bunlar düşünülmüş olacağından size çok fazla iş düşmez. Hazır olanı almanın konforu da bir başka; sıfır olmasa da olur!
  • Karavan ne kadar büyük olursa, o kadar fazla eşya taşınabilir gibi bir durum söz konusu değildir. Tüm karavanlar, tasarımlarına bağlı olarak farklı özellikledir her birinin farklı bir taşıma kapasitesi vardır.  Kapasitesinden fazla yük taşıması, yolda kalmanıza ve arızalara yol açabilir. Bu nedenle karavan alırken ihtiyacınız olan taşıma kapasitesine uygun bir araç seçmeniz çok önemlidir. Karavanın teknik özelliklerine uygun bir araç seçmek olası kazaları ve arızaları önlemek için almamız gereken tedbirlerin başında gelir.
  • Karavanın çekme kapasitesi de çok önemlidir. Aracın çekme kapasitesi için çok ağır bir karavan almamaya özen gösterin. Çekme karavan kullanacaksanız, mevcut aracınızın ağırlığı çekecek donanıma sahip olup olmadığına emin olun çünkü eğer değilse ek bir donanım ihtiyacınız doğabilir.
  • Karavan almak yalnızca motor, çekme ve ağırlık gibi konulardan ibaret değildir, iç tasarım bakımından da dikkat etmek gerekir.  Örneğin çocuklu bir seyahat planlıyorsanız bu detayların iyice düşünülmesi gerekir. Tek başına seyahat edecekler için konfor sağlamak nispeten kolay olsa da kalabalık ailelerde durum biraz karışabilir. Bu nedenle karavan satın alırken en az teknik özellikleri kadar iç tasarımına da dikkat etmeniz gerekecektir.