Blog

Kalsiyum Alaşımlı Akü Nedir? Akü Avantajları Nelerdir?

Kalsiyum Alaşımlı Akü Nedir? Avantajları Nelerdir?

Kalsiyum Alaşımlı Akü Nedir? Avantajları Nelerdir?

Elektrik enerjisini depo tekrar kullanıma sunan cihaza akü adı verilir. Kalsiyum alaşımlı akü de yaygın olarak kullanılan bir akü çeşididir. Diğer akü türlerinden farklı olarak kalsiyum alaşımlı akülerin bünyesinde bulunan su nedeniyle akü değişik bir ızgara düzeneğine sahip olacak şekilde geliştirilmiştir. Söz konusu ızgara alaşımı içerisinde 1 tane negatif kalsiyum ızgara ve 1 tane de pozitif kalsiyum-gümüş ızgara bulunur. Bu farklılık sayesinde de akü mümkün olan en az seviyede su tüketir. Ayrıca akünün kendi kendine deşarj olma süreci de yavaşlatılır. Kalsiyum alaşımlı akü içerisinde farklı plakalarda şarj edilen kalsiyum alaşımları mevcuttur. Ayrıca bu akü düzeneğinde daha kalın elektrotlar kullanılması nedeniyle akü daha fazla çevrimsel dayanıklılığa sahiptir. Bu gibi olumlu özellikleri sebebiyle sıklıkla tercih edilen bir akü çeşididir. Kalsiyum alaşımlı akünün olumsuz yönü ise aküye aşırı yükleme yapılırsa aküye kolaylıkla zarar verilebilmesidir.

Akü Nedir?

Şarj edilirken elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştüren ve tam tersi deşarj edilirken de kimyasal enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesini sağlayan cihaza akü adı verilir. Akü sayesinde elektrik enerjisi depolanarak ihtiyaç halinde kullanılır. Kurşunlu akü, çinkolu akü, gümüşlü akü, kurşun kalsiyum akü, alkalik akü ve nikel kadminyum akü olmak üzere pek çok akü çeşidi bulunur.

Kalsiyum Alaşımlı Akü Nedir?

Kalsiyum alaşımlı aküler kurşun-asit türündeki akülerde kullanılan ızgaraların daha dayanıklı hale getirilmesi ihtiyacının bir sonucu olarak oluşturulmuştur. Akülerin ızgaralarında bulunan kurşunun içine antimon eklenmektedir. Ancak bu durum akünün dayanıklılığı arttırmaya yeterli koşulları sağlamamaktadır. Akülerin mekanik ve kimyasal yönden zorlu koşullara daha dayanıklı olabilmesi için kurşundan oluşan ızgaraların içerisindeki kurşuna antimon yerine kalsiyum eklenir. Antimon akünün sürekli olarak bakıma ihtiyaç duymasına neden olur. Bu da maliyet ve işlevsellik yönünden oldukça olumsuz bir durumdur. Kalsiyum alaşımlı aküler sayesinde bakım sorunu bertaraf edilir. Kalsiyum ile şarj voltajlarındaki gazlar %75 gibi büyük bir oranda azaltılmış olur. Gazın azaltılması ile de aküye su takviyesi yapılmasına ihtiyaç duyulmaz. Bu yüzden kalsiyum alaşımlı aküler yaygın olarak kullanılır.

Kalsiyum Alaşımlı Akünün Kullanım Süresi Nasıl Arttırılır?

Bir akünün kullanım süresi iklim koşulları ve kullanım alanlarına göre çeşitlilik gösterir. Bu iki değişkene bağlı olarak hem korozyon mekanizmasında hem de ızgaralarda büyüme gözlenir. Izgara büyümesine sürünme yani creep adı verilir. Sürünme ise akünün değişken sıcaklık ve yük koşulları karşısında yıpranması ve ömrünün kısalması durumudur. Sürünmeye bağlı olarak oluşum sırasına göre diskolasyon sürünmesi, difüzyon sürünmesi ve tane sınırları sürünmesi meydana gelir. Diskolasyon aküyü oluşturan malzemelerin yıpranmasına verilen addır. Havanın ısınması, çalışan araçtaki kaput altındaki ısının yükselmesi sebebiyle sürünme yani akünün yıpranmasında artış görülür. Yıpranan akünün çevrim ömrü azalır. Bu durumun oluşmasının engellemesi için kalsiyum alaşımlı akünün içerisine gümüş elementi de eklenmiştir.

Kalsiyum Alaşımlı Akülerin Sahip Olduğu Özellikler Nelerdir?

1. Kalsiyum alaşımlı aküler diğer akülere kıyasla daha özel yapıda olacak şekilde üretilir. Normal akülere göre %20 oranında daha fazla kullanım ömrüne sahiptir. Aynı şekilde marş basma gücü de %20 oranında daha fazladır. Bu nedenle de yaygın olarak kullanılan bir akü çeşididir.

2. Kalsiyum alaşımlı aküler yüksek sıcaklık değerlerinde daha iyi ve verimli çalışabilir. Özel olarak üretilmesi sebebiyle negatif elektrotta dahi kalsiyum bulunur.

3. Kalsiyum alaşımlı akülerde su kaybı diğer akülere kıyasla daha az düzeydedir. Neredeyse yarı yarıya daha az su kaybı görülür. Bu da akünün içerisindeki ızgara alaşımlara eklenen kalsiyum sayesinde elde edilen bir özelliktir.

4. Kalsiyum alaşımlı akülerin içerisinde kalsiyuma ek olarak kalay elementi de bulunur. Kalay elementi akünün korozyon direncinin arttırılmasına katkı sağlar. Böylece ızgaraların iç yapısında mevcut olan taneler kolaylık büyür.

5. Çeşitli iklim koşullarına bağlı olarak sıcaklık seviyesi değişebilir. Bu durumda aküde yer alan korozyon mekanizmasında ve ızgaralarda büyümeye yol açar. Kalsiyum alaşımlı akülerde de görülen bu büyüme normal akülere kıyasla %30 oranında daha fazla kullanım ömrüne sahip olmasına yol açar.

6. Kalsiyum alaşımlı akünün içerisinde gümüş elementi de yer alır. Bu element sayesinde de akü daha yüksek korozyon direncine sahip olur. Kayma hareketleri de gümüş elementi ile engellenir.

7. Gümüş- kalsiyum alaşımlı akülerde sıcaklık değişimleri sebebiyle oluşan sürtünme direnci yüksek seviyededir. Böylece akünün zarar görmesi en az düzeye indirilmiş olur. Böyle akünün kullanım ömrü de artmış olur. Bu önemli avantaj sayesinde pek çok kişi tarafından kalsiyum alaşımlı akü tercih edilir.

8. Gümüş-kalsiyum alaşımlı aküler derin şarj koşulları karşısında daha dayanıklıdır.

9. Gümüş-kalsiyum alaşımlı akülerde diğer akülere kıyasla daha az seviyede su kaybı görülür. Böylece akü daha uzun süreli kullanılabilir.

10. Kalsiyum alaşımlı aküler düşük hava sıcaklıklarında bile marş basmama durumuna karşı dirençlidir. Soğuk hava koşullarında sıklıkla görülen akü arızaları kalsiyum alaşımlı akülerde ortaya çıkmamaktadır.

Kalsiyum Alaşımlı Akülerin Sağladığı Avantajları Nelerdir?

  • Kalsiyum alaşımlı aküler daha güvenli alev tutuculara sahiptir.
  • Çevrim ömrü daha yüksek ve geliştirilmiş bir seviyededir.

  • Kalsiyum alaşımlı aküler ince kutup başı alternatifine sahiptir.

  • Tam bakımsız akü sınıfına girdiğinden istenildiği an kullanıma hazır bir akü çeşididir.

  • Sarsıntıya karşı dirençlidir, sıvı kaybı sarsıntıdan etkilenmez.

  • Kalsiyum alaşımlı aküler yüksek marş basma kapasitesine sahiptir.

  • Benzinli, dizel ve küçük motorlu araçlar olmak üzere çeşitli araçlar ile uyumludur.

  • Kalsiyum alaşımlı aküler tamamen kapatılmış kapağa sahip olacak şekilde tasarlanmıştır.

  • Dayanıklı polipropilen kutudan üretilmiştir.

  • Kalsiyum alaşımlı aküler diğer akülere kıyasla yüksek yoğunlukta plakalara sahiptir.