Blog

Jant Temizliği Nasıl Yapılır?

Jant Temizliği Nasıl Yapılır?

Araçların genellikle en fazla kirlenen kısımları jant ve lastiklerdir. Bunun sebebi yere yakın olması ve yoldan gelen her türlü kire kolayca maruz kalmasıdır. Her fren yapışta balatalar aşınır, aşınma beraberinde tozun ortaya çıkmasına sebep olur. Söz konusu toz ve pislikler de lastik ile jantlarda toplanır. Yol boyunca karşılaşılan yağmur veya kar gibi iklimsel değişiklikler de kirlerin yüzeye daha çok tutunmasına sebep olur. Aracın temiz görünmesi için jantların parlatılması ve kirden arındırılması oldukça önemlidir.

Jant Temizliğinde Kullanılması Gereken Malzemeler Nelerdir?

  • Jant temizleme spreyi
  • Arap sabunu
  • Sabunlu su
  • Jant cilası
  • Jant parlatma spreyi
  • Jant ve lasik fırçası
  • Araba şampuanı
  • Sünger

Jant Temizliği Nasıl Yapılır?

Zift, balata tozu, çamur, toprak, yağ lekesi ve asfalt üzerindeki pislikler zaman içerisinde lastiklerin ve jantın kirlenmesine yol açar. Arabanın yer ile en çok temas halinde olan bölümü jantlar olduğu için burada kirlenme de aynı ölçüde daha yoğun olur. Jantın üzerinde uzun sürelerden beri temizlenmeden duran kirlerden arınmak daha zordur. Bu sebeple düzenli aralıklarla lastiklerin ve jantın temizliği yapılmalıdır.

Temizlik için çeşitli kimyasal maddeler, kir sökücüler marketlerden temin edilerek kullanılabilir. Parlayan ve temiz görünen jantlar sayesinde aracın görünüşünün gözle görülecek şekilde değiştiği fark edilir.

Jantların temizliğine başlanmadan önce genel olarak kirlerden arındırılması gerekir. Bu amaçla sabunlu su hazırlanabilir. Sabunlu su yerine araba şampuanlarının kullanılması da tercih edilebilir.

Öncelikle sabunlu suyla jantlar yıkanır. Bu şekilde jantların 10 dakika kalması sağlanır. Daha sonra sünger ile jantlar ovulur. Su ile jantlar köpükten tamamen arındırılır. Sabunlu sudan sonra da jant asidi denilen yalnızca jant temizliği için üretilmiş olan kimyasal kuru bir bez ile jantlara sürülür. Temizliğin son aşaması bu şekilde tamamlanmış olur. Jant asidi sürülmeden önce jantların sabundan tamamen arınıp kurulandığından emin olunması gerekir.

Bazı kişiler sabunlu veya kimyasal temizleyici kullanmak yerine arapsabunu kullanmayı tercih eder. Arap sabunu jantların daha parla bir görünüme kavuşmasında etkili bir malzemedir.

Jant Nasıl Parlatılır?

Öncelikle hortum yardımıyla tazyik verilerek kirlerden arındırılıp durulanan jantlar kuru bir bez yardımıyla kurulanmalıdır. Kirden arınan jantın tüm yüzeyine jant cilası sürülmelidir. Jant cilası kuruduktan sonra jant fırçası yardımıyla tüm jant ovalanır. Bu noktadan sonra parlatılmaya hazır olan jant için en uygun parlatıcı seçilir. Bu amaçla içerisinde parlatıcı bulunan araba şampuanları, özel jant parlatıcıları, temizleme spreyleri kullanılabilir. Söz konusu malzemeler yapı marketlerden alınabilir.

Jant Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

  • Kirlerin daha fazla yapışmaması ve kalıcı olmaması için ayda bir kez araç yıkanmalı, jantlar temizletilip parlatılmalıdır.
  • Jantın temizlenmesi için kullanılan sünger ve fırçanın yumuşa olmasına dikkat edilmesi gerekir. Aksi halde jant yüzeyi çizilebilir. Bu amaçla özel jant fırçası tercih edilmelidir. Eğer jant fırçası bulunamazsa yağlı boya fırçasının kullanılması da uygundur.
  • Jantların temizlenmesi için kullanılan malzemeler özenle seçilmelidir. Çoğunlukla kullanılan kola, bulaşık yıkama deterjanı, tuz ruhu veya gaz yağı gibi içerikler yüzünden jant yüzeyi aşınarak zarar görebilir. Bu sebeple jant temizliğine özel üretilen ürünler tercih edilmelidir.