Blog

Hibrit Araçlar Gerçekten Avantajlı Mı?

Hibrit Araçlar Gerçekten Avantajlı Mı?

Teknolojik gelişmelerin artarak yaşamın her alanına yayılması sonucunda enerjiye olan ihtiyaç da artmıştır. Bu artan ihtiyaca bağlı olarak benzin, mazot gibi fosil yakıtlara olan yönelim de aynı oranda artış göstermektedir. Söz konusu fosil enerji kaynaklarının tükenmeye yüz tutması ve sürekli olarak maliyetlerinin artması sonucunda yeni enerji kaynağı arayışı baş göstermiştir. Hem bütçeye hem de çevreye giderek artan oranlarda zarar vermesi nedeniyle fosil yakıt kullanımı yerini giderek elektrik enerjisine bırakmaktadır. Bu kapsamda benzin ve mazotla çalışan araçlara bir alternatif olarak hibrit araçlar geliştirilmiştir. Hem elektrik enerjisi hem de benzin kullanılarak çalışan hibrit araçların trafikteki ağırlığı her geçen gün artmaktadır. Çevre dostu olması, daha az maliyetli olması, fosil yakıta olan bağımlılığı önemli ölçüde azaltması sayesinde hibrit otomobil kullanımıyla ulaşımda yeni bir dönem de başlatılmıştır.

Hibrit Otomobil Nedir?

Melez anlamını taşıyan hibrit kelimesi hem benzinli hem de elektrikli motoru bir araya getiren bir taşıt teknolojisidir. İlk defa 1902 yılında Porsche tarafından kullanılmış olan bu motor çeşidi bir süre rafa kaldırıldıktan sonra son dönemlerde yeniden gündeme gelmiş ve fazlasıyla popüler olmuştur. Hibrit araçlarda hem benzinli hem de elektrikle çalışan iki adet motor bulunur. Aracın hareket etmesini sağlayan elektrikli motordaki elektrik enerjisi azaldığında devreye benzinle çalışan motor girer. Her iki motorun dönüşümlü olarak devreye girmesi sayesinde aracın şarj edilmesine ihtiyaç bulunmaz. Benzin ve mazotla çalışan otomobillere göre sessiz çalışan hibrit araçlar rahat ve güvenli bir sürüş vadeder. Benzin almak için yapılan harcamanın büyük ölçüde azalması, karbon salınımının azalması, araca yüksek performans vermesi ve çevre dostu olması gibi sebeplere bağlı olarak hibrit araç kullanımı her geçen gün daha da artmaktadır.

Özellikle son dönemlerde mazotlu araçların trafiğe çıkışının yasaklanması sürücüleri çevre dostu bir alternatif olan hibrit araçlara yöneltmektedir. 2018 yılında yapılan araştırma sonuçlarına göre Avrupa’da hibrit araç kullanımının yaklaşık olarak %20 oranında arttığı görülmüştür.

Hibrit Araçların Kullanıcıya Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

  • Hibrit araçlar oldukça hareketli bir ikinci el piyasasına sahiptir.

Benzin ve mazot fiyatlarının oldukça sık aralıklarla artması sonucunda daha fazla yakıt maliyetine katlanmak istemeyen sürücüler hibrit araçlara yönelmektedir. Hibrit araçların şarja ihtiyaç duymaması ve çok çok az miktarda benzin tüketmesi sebebiyle piyasa bu araçlara yönelik talep oldukça fazladır. Hem sıfır kilometre hali hem de ikinci eli için sürücülerin yoğun talep içerisinde olduğu yapılan araştırmaların sonucunda görülmektedir. Özellikle son dönemlerde mazot veya benzinli araçlara göre ikinci el piyasasında hibrit araçlara yönelik daha yüksek oranda bir talep söz konusudur. Otomobillerin ikinci el piyasasındaki satışı incelendiğinde hibrit araçların benzinlilere göre %4 ve mazotla çalışan arabalara göre de %6 oranında daha fazla ikinci el değerine sahip olduğu görülmektedir.

  • Hibrit araçlar uzun süreli pil ömrüne sahiptir.

Hibrit araçların kullanım ömrü aküsünün kalan ömrü ile eş değerdir. Pek çok hibrit araç üreticisi tarafından akülere 10 yıllık bir pil güvencesi imkanı sağlanmaktadır. Hibrit araçlar akünün değiştirilmesine gerek kalmayacak şekilde tasarlandığından yıllar süren pil ömrüne de sahiptir.

  • Hibrit araçlar yakıt tüketim maliyetini önemli ölçüde azaltır.

Pek çok sürücünün hibrit otomobili tercih etmesinin başlıca sebebi yakıt tüketimine bütçesinden ayıracağı payın ortadan kalkacak olmasıdır. Kendi kendisini şarj edebilmesi sayesinde aküye elektrik enerjisi takviyesi söz konusu değildir. Buna ek olarak mazotlu veya benzinli araçlara göre de hibritler neredeyse yarı yarıya daha az fosil yakıt tüketir. Yolun yarısını elektrik yarısını da fosil yakıttan elde ettiği enerjiyle kat eden hibrit otomobiller bütçe dostudur. Hibrit araçların benzinlilerden %36 daha az ve mazotlu araçlardan da %15 oranında daha az yakıt tükettiği araştırmalarla ortaya konulmuştur.

  • Hibrit araçların servis ve bakım maliyetleri düşüktür.

Hibrit otomobiller şarj edilmeye gerek kalmaksızın trafikteki seyrine devam edebilir. Bu ise sahip olduğu rejeneratif fren sisteminden kaynaklanır. Araba her durduğunda aküden eksilen şarj miktarı yeniden dolar. Rejeneratif fren sistemi sayesinde fren diskleri ile balatalar daha az aşınır. Söz konusu akşamların yıpranma oranı düşer ve parça değişim süreleri uzar. Böylece hibrit araçların tamirat sıklığı azaldığından araca harcanan bakım maliyeti aynı oranda düşer. Hibritlerin fosil yakıtla çalışan otomobillere göre servis ve bakım maliyeti yönünden avantajlı olmasını sağlayan bir diğer husus ise bu araçların servise girmesine gerek kalmadan 15 bin kilometre yol alabiliyor oluşudur. Oysa benzinli ya da mazotlu arabaların her 10 bin kilometrede servise götürülmesi gerekir.

  • Hibrit otomobiller çevre dostudur.

Hem elektrikli hem de benzinle çalışan motora sahip hibrit araçlardan çevreye karbon salınımı fosil yakıt tüketen araçlara kıyasla çok daha azdır. Mazotlu araçların bazı ülkelerde çevreye verdiği zarardan ötürü yasaklandığı düşünülürse düşük randa fosil yakıt kullanan hibrit araçlar için geleceğin ulaşım aracı denilebilir.

  • Hibrit araçlar her yönden daha düşük maliyetlidir.

Hibrit otomobiller tüketilen topla yakıt, servis ücreti, anahtar teslim fiyatı ve MTV (motorlu taşıtlar vergisi) gibi gider kalemleri incelendiğinde fosil yakıtla çalışan araçlara göre çok daha tasarrufludur. Türkiye’de olduğu gibi dünyadaki çeşitli ülkelerde de çevre dostu hibrit araç kullanımının arttırılması için devletler tarafından teşvikler yürürlüğe konulmaktadır. Diğer otomobillere kıyasla hibrit araçların vergisi daha azdır. Bu da aracın anahtar teslim sayış fiyatının düşmesini sağlayan önemli bir etkendir.