Blog

Hibrit Araç Nedir?

Hibrit Araç Nedir?

Günümüzde kullanımının her geçen gün arttığı fosil yakıtların tükenmeye yüz tutması, çevreye zarar vermesi ve yüksek maliyetli olması sebebiyle yeni arayışlara girilmiştir. Çevre dostu, bütçeye zarar vermeyen ve fosil yakıt haricinde bir enerji kaynağı ile çalışabilen motor üretimine yönelik çalışmaların sonucunda hibrit motor teknolojisi doğmuştur. Tamamen benzin tüketiminin azaltılması amacıyla üretilen hibrit araçlar sayesinde karbon salınımı olabilecek en az düzeye indirgenmiştir. Hem elektrik hem de benzinli motora sahip olan hibrit araçlar şarj edilme ihtiyacı duyulmayan ve kullanıcıya kolaylık sağlayan bir teknolojinin ürünüdür. Benzinli motoru ve elektrikli motorunun bakımı özel oto servislerinde yapılabilir. Çevre ve bütçe dostu olan hibrit teknolojili araçların her geçen gün daha da geniş kitlelere yayılması beklenmektedir.

Hibrit Otomobil Nedir?

Hem elektrik motoru hem de benzinli motora sahip olan araçlara hibrit otomobil adı verilir. Bu şekilde iki adet motora sahip olması sebebiyle de hibrit araçlara çoğunlukla melez otomobil adı verilir. Bu araçların üretilmesinde öncelikli hedef benzin tüketiminin olabilecek en az seviyeye indirilmesidir. Dur kalklı yoğun trafiklerde aracın benzin yerine elektrik motorundan güç alması sağlanır. Bu sayede yakıttan tasarruf edilir. Elektrik motorunun gücü tükendiğinde devreye benzinli motorun girmesi sayesinde aracın elektrik deposu kendi kendisini şarj ederek yenilenir. Böylece hibrit aracın elektrikli şarj istasyonunda şarj edilmesine gerek bulunmaz.

Hibrit Otomobilin Tarihçesi Nedir?

İlk kez 1902 senesinde Ferdinand Porsche tarafından üretilmiştir. Üretilen bu ilk hibrit araca da mixte-wagen ismi verilmiştir. O dönem de Ludwig Lohner adlı fayton üreticisi ile beraber çalışan Porsche 4 silindirli araca jeneratör, akü ve elektrik motoru eklemiştir. Bu ise benzinle çalışan motor durduğunda akülerden güç alan elektrikli motorun devreye girmesi anlamına gelir. Ancak ne yazık ki bu teknoloji doğma aşamasındayken terk edilmiş yerine benzinli araçların üretimi tercih edilmiştir. Günümüzde giderek yaygınlaşan hibrit araçların kullanımının gelecek 10 sene içerisinde benzinli araçları tamamen saf dışı bırakacağı öngörülmektedir.

Hibrit Araçların Çalışma Prensibi Nedir?

İki farklı motor cinsini bir araya getiren hibrit araçlar günümüzde oldukça fazla tercih edilmektedir. Hem elektrikli hem de benzinli motoru birlikte bulundurması sayesinde iki motor türünden de maksimum düzeyde yararlanılabilir. Bu özellik hibrit araçlara performans desteği sağlarken yakıt tüketiminde tasarruf edilmesine katkıda bulunur. Çoğu zaman elektrikli araçlarla karıştırılan hibrit araçlar şarj edilmeye ihtiyaç duyulmaksızın yol kat edebilir. Bunun nedeni ise elektrik motorunun sürüş sırasında kaybettiği gücü benzinli motor devreyken yeniden üreterek yerine koyabilmesidir. Trafikte seyir halindeyken kalkış ve dur kalk durumlarında elektrikle çalışan motor devreye girer. Böylece yakıttan tasarruf edilir, çevreye karbon salınımı azaltılır. Benzinli motora sahip olan araçlardan farklı olarak hibrit otomobillerin motor boyutu daha küçüktür. Bu da aracın daha hafif olmasını ve daha az yakıt tüketip daha az elektrik enerjisi harcayarak daha yüksek performans göstermesini sağlar.

Hibrit Araçlarda Yakıt Tüketimi Nasıldır?

Yıllardır kullanılan benzinli ve dizel motorlu araçların tamamı kalkışta ve dur kalklı trafiklerde oldukça fazla yakıt tüketir. Hibrit araçlar se bu genel durumun aksine sürüş sırasında yakıttan fazlasıyla tasarruf eder. Bunun nedeni ise sürüş esnasında elektrikli motorun devreye giriyor oluşudur. Kıyaslama yapmak gerekirse hibrit araçlar benzinli veya dizel bir araca göre şehir içi kullanımda 1,5 veya 2 litre adar daha az yakıt tüketir.

Elektrikli Araç ile Hibrit Araç Arasındaki Farklılık Nedir?

Elektrikli araçlar sadece elektrik motoruna sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Aracın sahip olduğu elektrikli aksamın ürettiği güç sayesinde benzin veya mazot gibi herhangi bir yakıt desteğine ihtiyaç bulunmaz. Bu durumda elektrikli aracın çalışabilmesi için şarj edilmesine ihtiyaç duyulur. Bundan farklı olarak hibrit araçlarda hem elektrikli motor hem de benzinli motor mevcuttur. Destekçi konumundaki benzinli motor sayesinde sürüş esnasında bazı durumlarda benzin tüketilirken bir yandan da araç kendi kendisini şarj ederek kaybettiği elektrik enerjisini yerine koyar. Böylece hibrit araçların elektrik araç gibi şarj edilmesine gerek kalmaz.

Hibrit Araçların Avantajlı Yönleri Nelerdir?

 

  • Her şeyden öncelikli olarak hibrit araçlar benzinli ve dizel olanlarına kıyasla çok çok daha az seviyede yakıt tüketir. Günümüzde yakıt maliyetlerinin her geçen gün daha da artması hibrit araçlara olan talebin artmasına neden olmaktadır.
  • Hidrit otomobillerin sahip olduğu yakıt emisyon değerleri oldukça düşük seviyelerdedir.
  • Hibrit araçlar ulaşımda çevre dostu çözümler sunar.
  • İlk hızlanma esnasında otomobiller yüksek seviyede yakıt tüketir. Hibrit araçlarda kalkış ve ilk hızlanma sırasında elektrik motoru devreye girdiği yakıttan tasarruf edilir.
  • Hibrit araçlar destek motoruna sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu sayede diğer otomobil türlerine kıyasla daha geç yıpranma süresine sahiptir.

Hibrit Araçların Dezavantajlı Yönleri Nelerdir?

  • Son teknolojinin ürünü olması sebebiyle hibrit araçlar daha yüksek fiyatlar karşılığında satışa sunulur. Alım gücü için zorlayıcıdır.
  • Hibrit araçların bakım ve servis olanakları daha kısıtlıdır. Kısıtlı olmasının yanı sıra daha yüksek maliyetli olması sebebiyle hibrit araç alımı çekince oluşturmaktadır.