Blog

Enerji Depolama Teknikleri

Güneş Enerjisi Panellerinden Üretilen Enerjiyi Depolama Teknikleri Nelerdir?

Güneş Enerjisi Panellerinden Üretilen Enerjiyi Depolama Teknikleri Nelerdir?

Fotovoltaik piller de denilen güneş enerjisi pilleri temelde ışık enerjisini kendinde toplayarak elektrik enerjisine dönüştürmeye yarayan araçlardır. Bir seri güneş enerjisi pilinin birbiriyle bağlanarak bunun enerji üretiminden en az gündelik işlerde faydalanabileceğimiz bir sisteme dönüştürülmesi ise ortaya güneş enerjisi panellerini çıkarır. Güneş enerjisi panelleri güneş pili hücrelerinin gücünü birleştirerek pilin ürettiği elektrik enerjisinin seviyesini yükselten orta ve büyük ölçekli sistemler oluşturur. Güneş enerjisinden faydalanmak için araştırma yaparken kafamızda pek çok soru işareti bulunsa da güneş pilleri ve panellerinden çevremizde pek çok ev ve iş yerinde yararlanıldığını görüyoruz. Fabrikalarda, tatil yerlerinde, bilimsel düzeneklerde ve uzay araçlarında güneş pilleri on yıllardır kullanılıyor. Çevre için özellikle dost bir teknoloji olduğu için yaygınlaştırma çalışmaları da yapılıyor. Kısacası güneş enerjisi ve güneş panelleri giderek yaygınlaşan önemli bir teknoloji, bu yüzden hakkında daha çok bilgiye ihtiyaç var. Temel sorulardan biri enerjinin nasıl üretilip nasıl saklandığı. Dilerseniz bu soruların yanıtlarına göz atalım.  

Nasıl Güneş Enerjisi Üretilir?

Güneş pillerinin güneşten gelen ışıkları absorbe ederek bunu elektrik enerjisine dönüştürdüğünden kısaca bahsetmiştik. Güneş pillerinin yapısından bahsedecek olursak bileşenleri arasında farklı amaçlara hizmet eden iletken, yarı iletken, transparan, cam ve anti refleksiyon kaplamalarına sahip olduğunu belirtmeliyiz. Bu maddeler panele gelen güneş ışığını tutmaya ve sisteme dahil etmeye yararlar. Pilin üzerine gelen ışık başta sözünün ettiğimiz fotovoltaik hücre tarafından yakalanır ve böylece güneş enerjisi üretim süreci başlar. Güneş pilindeki hücreler üzerine düşen ışık böylece bir harekete yol açar. Daha doğrusu çok elektrona sahip olan ve az elektrona sahip olan iki farklı çeşit yarı iletken madde arasında bir harekete sebep olur. Çok elektrona sahip olan maddeden elektron kopar ve ışıktan kaynaklanan enerjiyle böylece az elektron sahibi diğer maddeye elektronlar akar. Bu hareket ile doğru akım ortaya çıkar. Devreler boyunda devam eden bu akışla da elektronlar pillerin dolmasını sağlar ve ilk noktaya geri döner.

Güneş Pili Çeşitleri

Güneş pilleri çeşitleri farklı özelliklerle tasarlanıyor. CIS yani bakır indiyum diselenid (hafif, ince, %10 verimli) piller, amorf silikon (kristalin yapıya sahip olmayan) piller, monokristalin ve polikristalin piller değişik amaçlar için kullanılabiliyor. Yüksek fiyatlı monokristalin piller yapımı zor ve vakit alan ancak verimliliği yüksek çeşit güneş pillerini oluşturuyor. Homojen yapıları %20 verimlilik sağlıyor. En sık kullanılan ve en çok üretilenler ise orta verime sahip olan (%16 civarı) poliksristalin güneş pilleri.   

Güneş Enerjisi ve Depolama İlişkisi

Güneş enerjisi doğaya saygılı, çevreyle ve de tüketicisi ile dost bir enerji türüdür. Ancak altını çizmekte de fayda var ki güneş enerjisine geçmeye karar verdiğinizde atlamamanız gereken en önemli unsurlardan biri akünün önemi. Akü seçiminden akünün sisteminizle uyumuna, bakımına, garanti şartlarına ve bekleyebileceğiniz performansa kadar pek çok alanda doğru bilgilere ulaşabileceğiniz profesyonel kişilerden şaşmamalısınız. Güneş enerjili yaşama adım atarken akü ile ilgili unsurları dikkatsizce seçmek, sizi güneş enerjisinin en güzel yanlarından faydalanmaktan alı koyabilir. Güneş enerjisi sayesinde bütçeniz de kafanız da rahat olsun isterseniz akü seçiminize gereken önemi vermelisiniz. Akü konusunda uzman olarak tanınmış, aynı zamanda da Maxion Jantaş Türkiye satış distribütörü olan İncitaş bu konuda en güvenilir isim olarak karşımıza çıkıyor. En iyi akü markalarını bir arada bulabileceğiniz geniş bir ürün yelpazesine sahip olduğu için ülke çapında dikkat çekiyor.

Akü Seçiminizin Önemi

Akü konusunda uzman satış temsilcilerinin, bayiler ve aynı zamanda da kullanıcıların merak ettiği konulardan biri de güneş enerjisi sistemlerinde akünün önemi. Akü güneş hücrelerinizde üretilecek olan enerjinin güneş panelinizde toplanıp depolandığı adımda rol oynadığı için büyük önem arz eder. Güneş panelinizin kaliteli olması ve yüksek performans göstermesi akünüzün de desteğine ihtiyaç duymaktadır. Sisteminize uygun olmayan bir akü panelinizin gösterdiği üstün performansı gölgeleyecek sıkıntılara yol açacaktır. Bu sebeple akü seçiminde de en az güneş panellerinizin kurulumunda olduğu kadar özenli ve dikkatli davranmalısınız. Akü satın alırken ve bakım gerektirdiğinde akü konusunda uzman, güneş paneli enerjisi depolama tecrübesi olan profesyonel kuruluşlardan destek almanız sizin için en garantili sonuçları doğuracak.

Farklı akü markalarının ürünlerinde küçük çapta da olsa performans farkları görmek mümkündür. O yüzden doğru akü seçilmesi genel performansı ve tabii buna bağlı olarak müşteri memnuniyetini de etkiler. İyi bir güneş paneli tecrübesi yakalamak için sizin de seçtiğiniz akülerle ilgili araştırma yapmış olmanızda fayda var. Amacınıza uygun ve yeni teknoloji ürünü aküler seçmeniz her zaman için daha doğru bir yatırım olacaktır. İşinde profesyonel ve akı konusunda size seçenekler sunabilecek yerler akü alırken ilk adresiniz olmalı. Akü konusunda garantili ve orijinal ürünleri tercih ederek gelecekte yaşanabilecek tüm sıkıntıları önleyebilirsiniz.