Blog

Güneş Enerjili Lamba Nedir? Nasıl Çalışır?

Güneş Enerjili Lamba Nedir? Nasıl Çalışır?

İlkbahar aylarını geride bırakıp yaza göz kırptığımız şu dönemler her ne kadar koronavirüs gölgesinde geçse de "gözümüzün aydınlanacağı" seçimler yaparak var olan karanlık süreci aydınlatmamız mümkün. Alışıla gelmiş aydınlatma sistemlerinin sıradanlığını, gelişen teknolojinin faydaları ile yer değiştirmek güzel bir başlangıç olabilir. Özellikle son yıllarda sıkça karşımıza çıkan solar lambaları denemenin sizce de tam sırası değil mi? Dilerseniz önce güneş enerjili lamba, bir diğer bilinen adı ile solay lamba  nedir kısaca göz atalım. Güneş enerjili lamba, aydınlatma ihtiyacı olarak sonsuz enerji kaynağımız olan güneşi kullanır. Güneşten aldığı enerjiyi depolar ve aydınlatma sağlar. Güneş enerjisi ile çalışan lambalar sayesinde aydınlatma ürünlerini prize takmanız gerekmez yani elektrik enerjisine ihtiyacınız olmaz ki bu solar lambaların en önemli avantajlarından biri olarak karşımza çıkar.

Güneş Enerjili Lamba Nasıl Çalışır?

Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi buradaki enerjinin tüm kaynağı güneştir. Elektrik enerjisine ihtiyaç yoktur. Güneş enerjili aydınlatma ürünleri, gündüz saatlerinde güneşin tepede olduğu zamanalarda ihtiyaç duydukları enerjiyi alırlar. Güneşten aldıkları bu enerjiyi depolarlar. Depolanma yeri bataryalardır. Gün ışığından faydalanarak elde edilen ve elektriğe dönüşen bu enerji aracılığı ile akşam ve gece saatlerinde, karanlık olunca otomatik olarak ortamı aydınlatabilirler. Aydınlatma için ektra bir elektrik aksamına gerek yoktur. Doğrudan güneş enerjisinden aldıkları ve bataryalarında depoladıkları enerjiyi elektrik enerjisi olarak dışarı yansıtırlar. Böylece güneş enerjili lamba, işlevini yerine getirmiş olur.

Güneş Enerjili Lambaların Faydaları Nelerdir?

Güneş enerjisi ile çalışan lambalar, beraberinde pek çok avantajı da yanında getirir. Sadece dekoratif anlamda göze hoş gelmekle kalmaz ay sonunda tasarruf bakımından da cebinizi yakmaz. Güneş enerjisi ile çalışan lambaların avantajlarını birkaç başlık halinde verelim.

  • Enerji olarak güneş kaynağı kullanıldığı için ve herhangi bir elektrik enerjisi tüketilmediğinden tasarruf sağlamış olursunuz.
  • Güneş enerjili lambalar aynı zamanda doğa dostudur. Çevreyi koruma konusunda destek sağlar.
  • Dış mekan aydınlatmasında kullanılan güneş enerjili lambalar, bahçeniz için şık dekorasyon ürünlerindendir. Sadece aydınlatma sağlamakla kalmaz, birbirinden farklı tasarımları ile aynı zamanda bahçenize şık birer dekor da olur.
  • Solar lambaların fiyatı, sanıldığı kadar yüksek maliyetli değildir. Ayrıca ekstra bir enerji gideriz söz konusu olmadığından, aldıktan sonra size yeniden bir fatura çıkarmayacaktır. Güneş enerjili lamba fiyatları, aldığınız ürünün modeline ve tasarımına göre değişkenlik gösterecektir.

 

Güneş Enerjili Lambaların Verimi Nasıl Artar?

 

Eğer güneş enerjili lambayı bahçe ışığı olarak kullanacaksanız, aydınlatmadan en iyi şekilde yararlanmak için öncelikli olarak konumlanma yerine dikkat edin. Bahçenin, güneşi dolaylı değil doğrudan aldığı yere lambayı yerleştirin. Solar aydınlatma sistemlerinin düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Üzerinde biriken toz, kir ya da benzeri pürüzler güneşten verimli bir şekilde enerji almasını engeller. Basit bir toz bile, solar lambanın  çalışma verimini düşürecektir. Bu nedenle lambanın düzenli olarak bakımını ve temizliğini yapmanız performans açısından önemli bir artık kazandıracaktır. Güneş enerjili lambaların pil ve şarj kontrolörü de önemli bir detaydır. Solar lambalar, depolama için  pile ihtiyaç duyar. Bu piller ikiye ayrılır; şarj edilebilen ve şarj edilemeyen. Pil ve şarj kontrolörü, daha fazla verim için önemli detaylardan biridir.