Blog

Evsel Atık Nedir? Evsel Atık Örnekleri Nelerdir?

Evsel Atık Nedir? Evsel Atık Örnekleri Nelerdir?

Tüketim dünyasında yaşıyoruz. Teknolojinin olağanüstü bir hızla ilerlemesi, bizim de tüketim hızımıza olağanüstü bir ivme katıyor. Bunun iyi ve kötü yanlarını tartışırız elbette. Teknolojinin yararlarına bugün her anımızda şahit oluyoruz, hayatımızı kolaylaştıran şeylerin çoğu teknolojinin bir getirisi. Zararlarını da görmezden gelmiyoruz elbette, yarar gördüğümüz kadar zarar da görüyoruz kimi zaman. Teknolojinin zararlarını kalem kalem sıraladığımızda, o maddelerden biri de tüketim hızı olabilir aslında. Her yeni gün yeni teknolojilere uyanıyoruz. Bugün “son model” olan kısa bir süre sonra “eski model”e dönüşebiliyor ki bu hıza ayak uydurmak imkânsız. Hal böyle olunca sürekli bir tüketim içerisinde oluyoruz. Elektronik cihazlardan tutun da evde kullandığımız gereçlere varana kadar her yeni gün “yenilenme” üzerine kurulu cümleler kuruyoruz. Eski olan, belki de o kadar eskimemişken biz yenisine göz kırptığımız için karşımıza bir yığın atık çıkıyor. Bu atıklar kimi zaman teknoloji atıkları olurken kimi zaman evsel atıklar oluyor. İşte bugün konumuz bu evsel atıklar. Önce evsel atık ne demek kısaca söz ederek başlayalım yazımıza…

Evsel atık nedir?

Evsel atık adı üstünde evlerimizde oluşan ve kullanım sonrası artık ihtiyaç duymayacağımız maddelere verilen isimdir. Evsel atıkların bir diğer ismi belediye atıklarıdır. Çünkü evsel atığın yönetiminden belediye sorumludur. Korona virüs salgınının tüm dünyayı esir almasıyla birlikte biz de evlerimizde bir yaşam sürüyoruz. Eskisi gibi sosyal olmadığımız için de vaktimizin çoğunu evde geçiriyoruz. Evde geçirilen her an bir tüketim sebebi olabiliyor. Haliyle atık miktarının da artmasına yol açıyor. Evde tükettiğimiz gıdalar ve eskisinden daha çok kullandığımız hijyen ürünleri, evsel atıkların artmasına yol açabiliyor. Evsel atıkların kontrollü bir şekilde geri dönüştürülmemesi, çevre kirliliğine yol açıyor. Evsel atık çeşitlerini birkaç gruba ayırabiliriz; organik evsel atıklar, geri dönüştürülebilir evsel atıklar, tehlikeli evsel atıklar. İlaç atıkları, boya ya da vernik kutuları gibi atıklar tehlikeli atık sınıfına giriyor. Bu nedenle bu atıkları çöpe atmamız uygun değil. Belediyelerin atık getirme merkezlerine götürmemiz daha uygun. Evsel atıklar birkaç bileşenden oluşur; evsel katı atıklar, geri dönüştürülebilir atıklar, yukarıda sözünü ettiğimiz gibi vernik, boya ya da ilaç gibi tehlikeli atıklar, yeşil atıklar (bahçe, hal ya da Pazar yeri atıkları gibi), mobilya ya da beyaz eşya gibi hacimli atıklar. Bu atıkların gelişi güzel bir şekilde çöpe atılması beraberinde çevre kirliliğini getiriyor.

Evsel atıkları nasıl azaltabiliriz?

Şu bir gerçek ki korona virüs pandemisi nedeniyle bir süre daha evlerimizde kalmaya devam edeceğiz. Korona virüsten korunmanın yollarına baktığımızda mesafe, maske ve hijyen kurallarının en önemli maddeler olduğunu görüyoruz. Hijyen ürünlerini çok sık tükettiğimiz için evsel atıklar da fazla oluyor haliyle. Evde kaldığımız ve kendimizi korona virüs pandemisinden korumaya çalıştığımız şu günlerde evsel atıkları daha aza indirmek için elimizden geleni göstermeliyiz. Peki evsel atıkları nasıl aza indirebiliriz? Bunun için birkaç dikkat noktası var.

  • Kullan at olarak tabir edilen ürünler yerine daha uzun ömürlü olanları tercih edebiliriz. Dışarıya çıktığımız zamanlarda daha pratik ve hızlı çözümler aradığımız için kullan at tipi ürünleri tercih ediyor olabiliriz ancak hiç değilse evde bu tip ürünler yerine daha uzun ömürlü ürünleri tercih etmemizde yarar var.
  • Plastik, doğada uzun sürede yok olmuyor bunu hepimiz biliyoruz. Yanı sıra sağlık açısından da oldukça zararlı. Evde olduğunuz süre boyunca plastik yerine cam tercihler yapmak hem çevreyi hem sağlınızı koruyacaktır.
  • Şarj edilebilir pillere göz kırpmanın zamanı geldi. Evde olduğumuz süre boyunca çoğumuz teknolojinin esiriyiz; bilgisayarlar, tabletler, akıllı cihazlar, cep telefonları, televizyon, teknolojik ev gereçleri derken liste uzar gider. Hal böyle olunca sürekli bir pil israfı gündeme geliyor. Şarjlı piller ile hem pil masrafınızı azaltırsınız hem de uzun vadede çöp olayını en azından pilden yana azaltmış olursunuz. Bu arada pil evsel atık mı sorusunun da yanıtını vermiş olduk. Evlerimizde kullandığımız ürünler evsel atıktır.
  • Alışveriş yaparken bir sürü poşet almak yerine bez torbaları tercih edebilirsiniz. Bez torbalar yıkandığı için hem hijyen bakımından içiniz rahat eder hem de poşet atığının oluşması önlenir. Korona virüs pandemisi nedeniyle aldığımız her şeyi yıkadığımız gibi poşetleri de yıkadığımızı düşünürsek her bakımdan bez torba kullanmak karımıza olacaktır.
  • Su arıtma cihazları hakkında ne düşünüyorsunuz? Son yıllarda giderek popülerleşmesiyle birlikte sadece iş yerlerinde değil evlerimizde de bu cihazlardan faydalanabiliyoruz. Sudaki zararlı maddeleri filtreleyen bu sistemler sayesinde damacana ya da pet şişelerde su almaktan kurtuluyoruz. Böylece hem suyumuzu temiz içiyor hem de çevremizi temiz tutuyoruz.

Evsel atıklardan en tehlikeli olanlardan biri tıbbı atıklar, ilaç atıkları. Kullanmadığımız ya da tarihi geçen ilaçlar çevre için büyük tehlike. Bu tehlikeyi önlemek için belediyelerden destek alabiliriz. İlgili makamlara haber verildikten sonra ilaçlar en güvenli ve sağlıklı bir şekilde imha ediliyor. Çevre kirliliğinin bu kadar fazla olduğu şu dönemde ilaçları çöpe atmaktan kaçının; belediyelerden destek almak daha doğru bir adım olacaktır.