Blog

Enerji Verimliliği ve Enerji Tasarrufu Arasındaki Farklar Nelerdir?

Enerji Verimliliği ve Enerji Tasarrufu Arasındaki Farklar Nelerdir?

Son yıllarda karşımıza çıkan iki kavram; enerji tasarrufu ve enerji verimliliği. Kelime anlamı olarak baktığımız zaman aslında tasarruf ve verimlilik kelimesi birbirine yakın duran kelimeler. Ancak konu enerji olunca aslında birbirinden ayrılan kavramlar. Enerji tasarrufu ve enerji verimliliği arasındaki farklara geçmeden önce enerji tasarrufu nedir ve enerji verimliliği nedir konularına kısaca değinelim.

Enerji Tasarrufu Nedir?

Teknoloji geliştikçe, dünya değiştikçe hayatımıza pek çok yenilik geliyor. Bu yenilikler her ne kadar günlük yaşantımızı kolaylaştırsa da günün sonunda maliyet olarak karşımıza çıkabiliyor. Enerji tasarrufu nedir sorusunun yanıtını yalın bir ifadeyle verelim öncelikle. Enerji tasarrufu, daha az enerji tüketerek, enerji tüketimini azaltmak için yapılan bir çalışma ya da diğer bir deyişle “sarf edilen efordur”. Evet, enerji tasarrufu için bir efor sarf etme benzetmesini yapabiliriz çünkü tasarruf etmek kimi zaman ciddi çaba gerektiren bir iş olabiliyor. Enerji tasarrufu sayesinde enerji hizmetlerine olan ihtiyaç bir nebze azalır ve çevre kalitesi gün geçtikçe artar. Sadece cebimizin mutlu olması için değil doğanın da kendine gelmesi için önemli bir adımdır. Enerji tasarrufu nasıl yapılır sorusunun yanıtını birkaç madde ile verebiliriz. Bilinçli tüketici olmak her anlamda kar sağlayacaktır hem kendimize hem doğamıza…

  • Havalandırma sistemleri, yaz aylarının vazgeçilmezi. Özellikle korona virüs salgını döneminde filtreleri düzenli olarak yenisi ile değiştirmek gerekiyor. Böylece hem daha sağlıklı bir havayı teneffüs etmiş oluruz hem de enerji tasarrufu sağlamış oluruz.
  • Su ısıtıcısı ya da kombinin derecesini düşürebilirsiniz. Özellikle yaz aylarında havaların da ısınmasıyla çok daha avantajlı olabilirsiniz.
  • Evden çıktığınız zaman eğer uzun bir süre evde olmayacaksanız evdeki elektronik aletleri prizlerinden çekebilirsiniz. Böylece az gibi görünen ancak uzun vadede etkili bir enerji tasarrufu sağlamış olursunuz.
  • Yemek yaparken fırının kapağını sık sık açmamanız bile bir enerji tasarrufu. Çünkü fırını her açtığınızda bir ısı kaybı oluşuyor ve fırın eski seviyesine çıkmak için yine bir enerji harcıyor.
  • Evinize alacağınız elektrikli aletlerin enerji tüketim değerlerini mutlaka okuyun ve en uygun olanları alın.

 

Enerji Verimliliği Nedir?

Enerji verimliliği nedir kısa bilgi verelim. Enerji verimliliği gaz, buhar, ısı, hava ve elektrikteki enerji kayıplarının önlenmesine denir. Enerji verimliliği için bir nevi “önlemler bütünüdür” diyebiliriz. Enerji verimliliğinde en önemli etken enerji tasarrufudur çünkü ilk adım tasarruftur. Sürdürülebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesinde enerji verimliliğinin büyük bir katkısı olduğunu görüyoruz. Enerji verimliliği ve enerji tasarrufu birbiri ile sıkça karıştırılan kavramlardan biridir. Aralarındaki farklı aşağıdaki gibi açıklayabiliriz.

Enerji Tasarrufu ile Enerji Verimliliği Arasındaki Fark Nedir?

Enerji tasarrufu ve enerji verimliliği aynı gibi gözüken ancak birbirinden farklı olan kavramlardır. Enerji verimliliği, enerji tüketiminin ekonomik dengeleri sarsmadan düşürülmesi ile sağlanır. Enerji tüketimi sırasında oluşan kayıpları önleyerek gerçekleşir. Atıkların geri kazanım yoluyla yeniden kullanılır hale gelmesini örnek verebiliriz. Enerji tasarrufu ise enerjinin verimli olarak değerlendirilmesi amacıyla her aşamada harcanan enerji miktarındaki azalmadır. Bu enerji miktarındaki azaltma üreticiler, dağıtıcılar ve kullanıcılar tarafından alınan tedbirlerle olur. Her ikisinde de amaç daha iyi bir dünya ve daha “cep dostu” harcamalardır. Enerji tasarrufu ve enerji verimliliğinde bilinç çok önemlidir, her bir bireye ayrı görevler düşer. Özellikle çevreye daha dost olabilmek için enerji tasarrufu ve enerji verimliliği konuları hayatımızda kilit derecede önemli rol oynar.