Blog

Elektrikli Bisiklet Nedir? Elektrikli Bisiklet Nasıl Çalışır?

Elektrikli Bisiklet Nedir? Elektrikli Bisiklet Nasıl Çalışır?

Teknolojinin faydalarını, teknolojinin yararlarını hemen her iş sektöründe görüyor ve deneyimliyoruz. Yalnızca iş dünyasında değil, günlük hayatımızda da pek çok bakımdan yarar görüyoruz. Kimi zaman ulaşım anlamında fayda sağlarken, kimi zaman sağlık konusunda teknoloji büyük bir destekçimiz oluyor. Bugün konumuz, çoğumuzun aşina olduğu ve teknolojinin en eğlenceli gelişimlerinden biri olan elektrikli bisiklet. Çevreye dost, doğayla bütünleşmiş en eğlenceli aktivitelerden biri bisiklete binmektir. Genellikle çoğu ülkede yalnızca bir spor biçimi değil aynı zamanda seyahat aracıdır da. Bisiklet ile pek çok seyahat ve yolculuk da gerçekleşebiliyor. Elektrikli bisiklet denince akla ilk gelenlerden biri scooter ya da elektrikli motosikletler olabilir ancak elektrikli bisiklet tamamen farklı bir tasarımdadır. Klasik bisikletler insan gücü ile çalışan pedallı aletlerdir. Elektrikli bisikletler, normal bisiklet gibi pedal çevirerek kullanılır. Elektrikli bisikletler için elektrikli parçalar kullanılır ve insan gücünü arttırmaya yarar. Normal bisiklete eklenen pil ya da kontrolör gibi elektrikli parçalar ile bisiklet elektrikli bisiklet formuna dönüşür. Elektrikli bisikletler her ne kadar yeni bir teknoloji gibi görünse de aslında oldukça eskiye dayanır. Bu fikrin ilk sahibi Gustavo Trouve’dir. 1800’lü yıllarda ilk elektrikli bisikleti icat etmiştir. Elbette dönemin şartlarından dolayı ilk başlarda yavaş bir gelişim gösterse de günümüzde artık pek çok model ve tasarımla karşımızdadır.

Elektrikli bisiklet nedir?

Elektrikli bisiklet nedir kısaca tanımlayalım. Elektrikli bisikletlerin pedallarına ya da ön tekerlerine elektrikli motorlar entegre edilir ve bisikletin gücü arttırılır. Aslında temelde normal bir bisiklet gibi çalışır. Standart bisikletlerden çok büyük bir farkı yoktur. Elektrikli bisiklet ile standart bisiklet arasındaki farklara bir göz atalım. Standart bisikletler tamamen insan gücüne bağlı olarak ilerler. Elektrikli bisikletler ise bu gücü maksimuma çıkarmaya yarar. Yani pedal kuvvetine ek olarak elektrik desteği sağlandığında, çok daha güçlü bir ilerleme sağlanır. Elektrikli motorlar, genellikle bisikletin arka kısmına eklenen bataryalar aracılığı ile güç alımını gerçekleştirir. Kullanıcı pedal çevirdikçe, harcadığı güce göre çeşitli hızlarda elektrikli pedal devreye girer. Bu sayede sürücü daha az güç harcayarak daha çok yol kat etmiş olur. Elektrikli bisikletler genellikle standart bisikletler gibi bir tasarıma sahiptir ancak teknolojinin ilerlemesiyle elbette farklı tasarımlar da söz konusu olacaktır. Elektrikli bisiklet özellikle yokuşlarda çok fayda sağlar. Elektrik motoru sayesinde sürücü yokuşları çok daha iyi geçer. Otomatik ya da manuel olarak ekstra güç verir bu sayede çok daha hızlı bir performans sağlanmış olur. Elektrikli bisiklet yalnızca motor gücüne dayalı bir tasarım değildir eğer istenirse standart bir bisiklet gibi de kullanılabilir. İhtiyaç duyulduğunda, elektrik motoru devrede olacaktır.

Elektrikli bisiklet kullanmanın avantajları nelerdir?

Elektrikli bisikletlerin pek çok avantajı vardır. Elektrik motoru, bisikletin daha iyi performans sağlamasına fayda sağlar. Özellikle uzun mesafelerde ya da dik yokuşlarda kullanım kolaylığı sağladığından tercih edilir. Elektrikli bisiklet hem yolculuk için hem spor amaçlı pek çok fayda sağlar. Bisiklet, vücudun farklı bölgelerindeki kasları harekete geçirdiğinden özellikle sağlık için çok yararlıdır. Bisiklet kullanarak form tutmak ve kilo vermek hem kolay, hem zevklidir. Şimdi gelin elektrikli bisikletlerin çalışma prensibine kısaca bir göz atalım.

Elektrikli bisiklet çalışma prensibi

Elektrikli bisiklet için genellikle yaygın olarak göbek motoru kullanılır. Bu motor, bisikletin arka ya da ön tekerleğine konumlandırılır. Motor devreye girdiği zaman tekerleği çeker ya da iter. Elektrikli bisikletler standart bisikletler gibi kullanılır. Elektrikli bisikletle pedalları çevirerek yol alınabilir. Elektrik enerjisi, yalnızca tekerleğin dönmesi için kullanılır.

Elektrikli bisiklet nasıl şarj edilir?

Elektrikli bisikletlerin aküsü taşınabilir formdadır. Genellikle lityum-iyon ve lityum polimer piller aracılığı ile çalışırlar. Lityum, elektrikli bisiklet özelinde değil genel olarak yeni bir teknolojidir. Lityum pillerin en büyük özelliklerinden biri hafif olmalıdır. Çok büyük bakımlara gereksinim duymadıklarından kullanımları daha kolaydır. Pilin hafif olması, bisiklet kullanımında önemli bir detaydır. Bisikletin ağırlığını ve menzilini doğrudan etkilediği için elektrikli bisikletlerde pil seçimi çok önemli bir konudur. Diğer bir deyişle piller, elektrikli bisikletlerin nasıl çalışacağı konusunda önemli bir role sahiptir. Ağırlık konusu, elektrik kullanımı ve bisikletin taşınmasına önemli bir faktör olarak karşımıza çıkar. Birinci ağırlık, vücut ağılığıdır ki bu menzil ve güç değerleri üzerinde önemli bir teknik özelliktir. Diğer ağırlık ise elektrikli bisikletin toplam ağırlığıdır ki bu da önemli bir değerdir. Elektrikli bisikletler genellikle 20 kg üzerinde olabilir.

Elektrikli bisiklet donanımı nasıldır?

Elektrikli bisikletler tek tip bir donanıma sahip değildir, farklı donanımları olabilir. LED gösterge paneli vardır ve bu panel üzerinde sürücüye bazı bilgiler verilir. Örneğin ne kadar hıza sahip olduğu ya da toplam sürüş süresini bu LED ekran üzerinden görmek mümkündür. Yanı sıra bataryanın durumu ve pedal destek seviyesi de LED ekran üzerinden görüntülenebilir. LED ekranların yanı sıra LED aydınlatmalar da olabilir. Özellikle ışığın yetersiz olduğu anlarda devreye girer. Elektrikli bisiklette yer alan çamurluk da zorlu hava koşullarında koruma sağlar. Bisiklet, çamurluk sayesinde dış faktörlerden minimum etkilenir.

Elektrikli bisiklet alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Elektrikli bisiklet modelleri, bazı özelliklere göre farklılık gösterir. Elektrikli bisikleti kullanacak kişinin kadın ya da erkek oluşu bisiklet modelini etkileyecektir. Vites sayısı, fren tipi gibi özellikler de hangi modelin alınacağı konusunda fikir verir.  Bisikletin markası ve jant gibi özellikleri de alım sırasında dikkat edilen özelliklerdendir. Elektrikli bisiklet fiyatları, alınacak olan markaya ve teknik özelliklere bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Kadın, erkek ya da unisex olarak imal edilen bisiklet türleri vardır. Kullanım amacı da alınacak bisikletin modelini ve teknik özelliklerini etkileyen faktörler arasında yer alır.

Elektrikli bisiklet kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Elektrikli bisiklet kullanımı ülkemizde yaygındır ancak yine de dikkat edilmesi gereken hususların başında güvenli seyahat gelir. Elektrikli bisiklet yalnızca bisiklet yolunda kullanılmalıdır. Trafik kurallarına uyulmalı ve araç işaretleri doğru bir şekilde takip edilmelidir. Elektrikli bisikletler genellikle sessiz çalışırlar bu nedenle yayaların sürücüyü fark etmesi zor olabilir. Bu nedenle ekstra bir zil ya da ışık eklemek bir seçenek olabilir. Bu sayede daha fark edilebilir olur. Özellikle gece sürüşlerinde daha da dikkatli olmak gerekir. Jant ışığı, ışıklı sibop kapağı, LED far ve benzeri gibi ekipmanların kullanılması olası kazaların önlenmesini sağlayacaktır. Bisiklet kullanımında mutlaka teçhizat eksiksiz olmalıdır. Kask ve koruyucu aksesuarlar çok önemlidir. Dizlik kullanmak da yaralanmalara karşı en etkili koruyucu yöntemlerden biridir. Elektrikli bisikletler oldukça yararlı ve kullanım kolaylığı olan aletlerdir. Sağlıklı olmasının yanı sıra ekonomik çözümler de sunar. Taşınabilirlik durumu ve kolay kullanımı sayesinde her geçen gün elektrikli bisiklet tercih edenlerin sayısı artmaktadır.