Blog

Elektrik ve Doğalgaz Kullanımında Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Elektrik ve Doğalgaz Kullanımında Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte artan fatura giderleri gündemimizin baş maddesi haline geldi. Özellikle korona virüs pandemisi nedeniyle evlerimizde kaldığımız şu salgın günlerinde ısınmak en büyük ihtiyaçlarımızdan. Bir yandan ısınmak, bir yandan hastalıktan korunmak derken tüm bu olan bitenin faturaya en makul haliyle yansıması da elbette tercihimiz. Geri gelelim artan doğalgaz fiyatları, elektrik faturaları, su faturaları derken ayın sonunda bir hayli kabarık bir liste de çıkmıyor değil. Elektrik ve doğalgaz kullanımında enerji tasarrufu sağlayabilmek için pek çok yolu deniyoruz. Evde olduğumuz süre boyunca hele ki evden çalışıyorsak elektrik ve doğalgaz giderimiz her zamankinden fazla olacaktır. Peki, elektrik ve doğalgaz kullanımında enerji tasarrufu sağlamanın yolları nelerdir şimdi gelin kısaca değinelim.

Elektrik tasarrufu sağlamanın yolları nelerdir?

Korona virüs salgını nedeniyle normalden çok daha fazla evlerimizdeyiz. Kimimiz hibrit çalışma modelini uygularken, kimimiz home Office sistemi tercih ediyor. Evde kalmanın sağlığımızı korumanın bir parçası haline geldiğimiz şu salgın günlerinde sürekli bir tüketim halinde olduğumuz da bir gerçek. Televizyondan sürekli Türkiye’de korona virüs son durum ya da korona virüs güncel vaka sayısı takip listemizde. İnternetti, televizyondu, filmdi, diziydi derken elektrik en çok tükettiğimiz şeylerden biri haline geldi. Elektrik tasarrufu yapmak için günlük rutinimizde birkaç değişikliğe gitmemiz yeterli olacaktır aslında. Peki nedir bu değişimler? Evde enerji tasarrufu sağlamak için birkaç noktaya dikkat etmemiz gerekir. Evlerimizde tükettiğimiz elektriklerin hemen hemen yarısını buzdolabı, çamaşır makinesi ya da bulaşık makinesi gibi beyaz eşyalar oluşturur. Bu eşyaları alırken ya da değiştirirken enerji sınıfının en üst seviyede seçilmesi aylık faturalara olumlu yansıyacaktır. Fiyatı en uygun olan makinayı almak geçici bir çözümdür ancak enerji dostu olması uzun vadede kar etmenizi sağlayacaktır. Örneğin A + enerji sınıfı bir buzdolabı, D sınıfı buzdolabına göre çok daha az enerji tüketir. İlk alımlarda ya da değişiklik planlarımızda mutlaka enerji tasarrufu sağlayan seçimler yapmamızda yarar olacaktır. Bunların yanı sıra buzdolabının kapısını uzun süre açık bırakmamak, çamaşır makinesini çok yüksek sıcaklıklarda çalıştırmamak ya da fırın kapağını pişirme süresi boyunca çok fazla açıp kapatmamak bile faturaya olumlu yansıyacaktır. Evlerimizdeki tüketim harcamalarımızdan biri de ışık sistemleri. Işık için harcanan elektriği düşürmenin yollarından biri LED teknolojisini hayatımıza katmak. LED ampuller sayesinde aynı ışık çok daha düşük enerjilerle elde edilebilir. Prize takılı olan şarj aletlerini fişten çekmek bile bir tasarruf kalemidir. Şarj aletleri ya da adaptörler kullanılmasa bile enerji tüketmeye devam eder. Bu nedenle kullanılmayan şarj aletlerini ya da adaptörleri fişten çıkararak tasarruf edebilirsiniz. Yanı sıra televizyon ya da oyun konsolu gibi elektronik aletleri standby modunda bırakmak yerine tamamen kapatmak da kar sağlayacaktır. Çünkü bu elektronik aletler standby modunda da elektrik üretmeye devam edecektir.

Doğalgaz faturasını azaltmanın yolları nelerdir?

Kış mevsimi denince ısınma ihtiyacı gündemimizin ilk maddesi olur. Soğuk kış şartlarında sıcacık bir ortam hepimizin isteğidir. Ancak ayın sonunda gelen faturanın sıcaklığı (!) da bir başka etkidir. Doğalgaz faturasını daha makul seviyede tutmak ya da doğalgaz faturasında tasarruf yapmak için birkaç şeye dikkat etmek gerekir. Öncelikli olarak kış mevsiminin vazgeçilmezi kombiyi iyi bir bakıma sokarak işe başlayabilirsiniz. Kombi bakımlarını düzenli olarak yaptırmak hem tasarruf sağlar hem de cihazın daha güvenilir çalışmasına imkân verir. Verimli bir ısınma için peteklerin düzenli olarak kontrol edilmesi de önemlidir. Peteğin içinde hava olabilir ve bu ısınmanızı zorlaştırabilir, üstelik faturaya fazla yansıması da cabası. Bunu önlemek için peteğin içindeki hava alınabilir. Peteklerin temizliği de önemlidir. Birikmiş kirli suyun akıtılması hem hijyenik olarak hem de ısınma verimi olarak olumlu etkilere sahiptir. Peteklerin önüne koltuk, masa ya da benzeri büyük eşyaların konması petekten alınan verimi düşürecektir. Peteklerin üstünün ya da önünün kapanmaması ısınmada önemli bir artış sağlayacaktır.  Binalara yapılan mantolama işlemi hem yazın soğutma hem kışın ısınma harcamalarını önemli ölçüde kesecektir. Yalıtımı düzgün olarak yapılan binalar tasarruf konusunda bir adım öndedir. Pencere ve kapıların çift camlı PVC kaplanması da tasarruf sağlar. Evlerdeki ısı kaybının büyük bir kısmı yalıtım olmamasından kaynaklanır ve bu da ciddi bir masraf olarak faturaya yansır. Alanında uzman ekipler tarafından yapılan yalıtım ve mantolama işlemi, doğalgaz harcamalarının ciddi oranda azalmasına neden olur.

Kombi yakıt tasarrufu nasıl yapılır?

Kış denince kombi ilk akla gelen ısınma seçeneklerindendir. Ancak artan doğalgaz fiyatları, kombiyi de ölçülü ve doğru kullanmamız gerektiğini gözler önüne seriyor. Peki kombide tasarruf nasıl sağlanır? Bunun için birkaç noktaya dikkat etmek yeterlidir. Örneğin kombinin doğru yere monte edildiğinden emin olmalısınız yanı sıra kombinin yıllık bakımını da ihmal etmemeniz gerekir. Yukarıda sözünü ettiğimiz petek temizliği önemlidir; peteklerin dışı kadar içi de temiz olmalıdır. Baca temizliğini ihmal etmeyin. Kombiyi çok sık kapatıp açmak, daha çok enerji tüketimine neden olur. Kombiyi belirli bir ısıya ayarlayıp açmak çok daha doğrudur. Çünkü sık sık açıp kapatmak, evin yeniden ısınması için bir enerji üretimine neden olur ki bu da ekstra enerji harcanmasına neden olur. Kombinin su basıncına mutlaka dikkat edin. Kullanmadığınız odaların peteklerini kapatarak da tasarruf sağlayabilirsiniz.