Blog

E-Mobilite Nedir? Elektrikli Araç Teknolojisi Ne Demektir?

E-Mobilite Nedir? Elektrikli Araç Teknolojisi Ne Demektir?

Son birkaç yılı göz önünde bulunduralım. Teknolojinin çığır açan gelişimi karşısında şaşkınlığımızı gizleyemiyoruz değil mi? Eskiden yalnızca filmlerde gördüğümüz “gerçek dışı” olarak nitelendirdiğimiz nesneler, robotlar ve daha pek çoğu artık neredeyse evimizin için de ve son derece gerçek! Teknolojinin faydalarını hayatın her alanında deneyimleme şansına sahibiz. Evet, artık öyle bir boyuta ulaştık ki “son model” ile “eski model” arası neredeyse birkaç aya düştü. Her geçen gün yeni bir ürün, yeni bir sürüm, yeni bir güncelleme ile karşı karşıya kalıyoruz. Tüm bu yenilikler, hayatımızın her evresinde kendine yer buluyor bulmasına ancak ilginç olan şu ki dünya değiştikçe, çevreci yaklaşımlara olan duyar da artıyor. Son yıllarda çevreci yaklaşımlar, çevre dostu ürünler, çevreyi koruyan yenilikler hayatımızı yeşile boyuyor. Bir yandan teknoloji gelişirken öte yandan doğayı koruma fikri artık tüm benliğimize işledi. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, doğa dostu teknolojiler derken artık kaynaklarımızı “doğadan” alma bilincine sahip olduk. Son zamanlarda endüstride hakim olan trendlere göz attığımızda çoğunun ortak bir paydada buluştuğuna şahit oluyoruz; çevre dostu olmak. Bu farkındalık, gelecek nesillere bırakacağımız mirası her zaman kıymetli kılıyor. En büyük endüstrilerde bile bu farkındalık fark yaratıyor. Artık çevresel tehdit oluşturabilecek unsurlar birer birer yerini “doğaya” bırakıyor. Otomotiv sektörü bu yeniliklerin öncülerinden diyebiliriz. Özellikle hava kirliliğinde çevresel bozulmaya neden olduğu bilinen otomotiv sektörü artık bu sorunu çözmeye yönelik yeni fikirler geliştiriyor. Hepsinin ortak paydası çevreyi korumak. Teknolojinin verdiklerini sonuna kadar kullanarak ancak bir o kadar da çevresel tehdit unsurlarını minimuma indirgeyerek sektörde emin adımlarla ilerleyen otomotiv sektörünün en büyük hamlelerinden biri çevreci araçlar üzerine oldu. Artık en büyük eleştirilerden biri olan çevre kirliliği konusunda büyük bir gelişme yaşanıyor. Elektrikli araçlar bu eleştirilerin önlemesinde büyük bir paya sahip. Eskiden yalnızca filmlerde aşina olduğumuz ve bize çok uç bir teknoloji gibi gelen elektrikli araçlar artık giderek yaygınlaşıyor. Elektrikli araç teknolojisi günden güne yayılmaya devam ediyor. Bugün sizlerle e-mobilite hakkında konuşacağız. Çok yeni olmayan ancak günümüzde kendine yeni yeni yer bulan bir kavram…

E-mobilite nedir?

Elektrikli araç teknolojisi ya da elektro mobilite olarak da bilinen e-mobilite aslında dün çıkan bir kavram değil. E-mobilite teknolojileri bundan yıllar evvel de hayatımızda vardı ancak bu kadar popüler değildi. E-mobilite ne demek kısaca bahsedelim. E-mobilite, elektrikle çalışan araçları ifade eder. Fosil yakıtları ve yağları kullanan geleneksel araç tasarımından uzaklaşmayı savunur. Tamamen elektrikli araçları ve hibrit araçları kapsayan bir terimdir. E-mobilite kavramının temel amacı, çevre dostu araçlar üretmektir. Bu araçlar çevre dostu olmakla birlikte tüm gereklilikleri de karşılayan verimli araçlardır. E-mobilite dendiğinde akla ilk gelenlerden biri elektrikli araçlardır. Sadece filmlerde görmeye aşina olduğumuz elektrikli arabalar artık günümüzde bir hayli yaygın olmaya başladı. E-mobilitenin tarihi elektrikli araba fikriyle başladı ve yıllar boyunca gelişerek devam etti. Günden güne kendini yeniledi ve artık günümüzde adından söz ettirmeyi başardı. Sadece elektrikli arabalar değil aynı zamanda elektriğin kullanıldığı ulaşım modellerini de kapsıyor. Diğer bir deyişle elektro mobilite temiz, çevre dostu ve verimli elektrikli araç kavramını günümüze yansıtıyor. Bu sayede teknoloji ilerlerken çevreye olan bağlılık da korunmuş oluyor. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, günün sonunda ortak payda her zaman “çevreci olmak” fikrinde buluşuyor.

E-mobilite teknolojisi

E- mobilite sisteminde dört ana bölüm bulunur; elektrikli araçlar, alt yapı, e-mobilite sağlayıcıları ve yönetmelikler.  Elektrikli araç segmentinde araçların temini, satışı, pazarlaması, üretimi, finans kısmı, bakımı ve benzeri gibi gereklilikler bulunur. Elektrikli araçların verimli bir şekilde çalışması için alt yapı önemlidir. Elektrikli araçların çalışması, alt yapı desteğinin doğru bir şekilde verilmesiyle olur. Bu altyapılara örnek olarak şarj istasyonu, bakım, güç üretimi, güç dağıtımı ya da depolama gibi kalemleri verebiliriz. Doğru çalışan bir alt yapı ile elektrikli araçlardan maksimum hizmet alınır. Bu nedenle e-mobilite kavramında alt yapı da oldukça önemli bir segmenttir.

E-mobilitenin faydaları nelerdir?

E-mobilite, karbondan arınma yönündeki en büyük adımlardan biridir. Tüm bu çevre kirliliğine karşın elektrik, çok temiz bir alternatiftir. E-mobilite sayesinde ulaşım sektörünün ihtiyaç duyduğu ve kullandığı enerji miktarı ciddi oranda azalabilir. Rekabetin artmasıyla birlikte otomotiv sektöründeki kalite de her geçen gün artacaktır. Üreticiler rakiplerinden daha iyi olmak için her bakımdan verimli ve kusursuz tasarımlar için çalışma yaparlar. Bu rekabet günün sonunda son kullanıcıya “kalite” olarak geri döner. Yani aslında e-mobilite bir yandan çevreyi korurken öte yandan kaliteli ürünlerin de artmasına olanak sağlar. E-mobilite aynı zamanda istihdam fırsatları da doğurur. Otomotiv sektörü, elektrikli araçların geliştirilmesiyle birlikte daha fazla insan gücüne destek duyar. Bu sayede istihdam fırsatları çoğalar. E-mobilite başta çevre olmak üzere pek çok faydayı bir arada bulunduran bir çatıdır. Ancak beraberinde birtakım zorlukları da taşıyor olması normaldir. Bunlardan ilki şüphesiz yüksek fiyatlar. Yelpazedeki renkler çoğaldıkça bu durum ne yazık ki maliyete de yansıyor. Elektrikli arabalar çok uygun fiyatlarda olmuyor. Yüksek fiyat etiketleri cep yakarken, müşterilerin tercihleri daha ucuz olan, elektrikli olmayan araçlardan yana oluyor.

E-mobilite kavramının yıldızı her geçen gün parlamaya devam ediyor ancak hala uzun bir yol var. Ana başlangıç noktasının “çevreyi korumak” olduğu bu kavram her geçen gün gelişerek yoluna devam edecek. Bu sayede teknolojinin faydalarından yararlanırken, çevreye olan hassasiyet de daima göz önünde bulundurulmuş olacak.