Blog

Dünyada Güneş Enerjisi Kullanımı ve Gelişimi

Dünyada Güneş Enerjisi Kullanımı ve Gelişimi

Dünya değişiyor, değiştikçe hayatımıza yeni kavramlar ekliyor. Öyle ki bu kavramlar, günümüzde pek çok anlamda “hayat kurtarıcı” olabiliyor. Son yıllarda popülerliği giderek artan güneş enerjisi ile artık her şeyi “doğadan aldığımız güç” ile yapabiliyoruz. Doğanın bizlere sunduğu sonsuz nimetlerden yararlanıyor ve çevreye zarar vermeden tasarruf etmiş oluyoruz. Dilerseniz önce güneş enerjisi nedir kısaca değinelim.

Güneş enerjisi nedir, kısaca…

Yenilenebilir enerji kaynaklarının başında güneş enerjisi geliyor. Güneş enerjisi kullanımı, sağladığı avantajlar ve ekonomik getiriler ile artık dünya ve ülkemizde giderek yaygınlaşıyor. Güneş enerjisi sisteminden yararlanabilmek için teknolojik bir alt yapı gerekiyor. Kurulan verimli sistemler ile güneş enerjisi kullanımı sağlanıyor. Güneş enerjisi sisteminden bahsedecek olursak… Güneş merkezinde füzyonlar meydana gelir. Bu füzyonlar açığa çıktıktan sonra bir enerji oluşturur. Bu ışınlar, güneş panellerine yansır. Bu yansımanın amacı, enerjiyi tek bir noktada toplamaya çalışmaktır. Kolektörler aracılığı ile ısı tek bir noktada toplanır. Ardından toplanan bu ısı elektriğe dönüşür. Güneşten elde edilen elektrik ve ısınma doğrudan panellere yansır. Paneller aracılığı ile de güneş enerjisi kullanımı gerçekleşmiş olur. Bugün günümüzde pek çok alanda güneş enerjisi kullanılıyor. Bu sistemi otomobillerde, sokak lambalarında, aydınlatmalarda, sıcak sularda görebiliyoruz. Yenilenebilir enerji kaynakları sonsuzdur bu nedenle el edilen verim sayesinde pek çok alanda avantaj sağlar. Güneş enerjisi konusunda dünyada büyük gelişmeler var. Yapılan araştırmalara göre güneşten yararlanmak için güneşli gün beklemek gerekmiyor. Bu bilgiyi sunan ve tezi savunan ülkelerden biri Almanya. Almanya bugün dünyanın en çok güneş enerjisi üreten ülkelerinden biri, hatta başındaki ülke de diyebiliriz.

Dünyada güneş enerjisini en çok kullanan ülkeler

Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi güneş enerjisini en çok kullanan ülkelerin başında Almanya geliyor. Dünyada güneş enerjisi kullanımı açısından en çok yatırım yapan ülkelerden biri yine Almanya. Özellikle kurduğu fotovoltaik sistemler ile ülke genelinde ciddi çalışmalar yapıyor. Dünyada güneş enerjisi kullanım oranlarına baktığımızda Almanya’nın ardından İtalya’yı görüyoruz. Güneş gün sayısı çok fazla olan İtalya bu konuda birkaç adım önde diğer ülkelere göre. Özellikle sera gazlarının salınımını azaltmak için de bu sisteme yöneldiği düşünülüyor. Bir diğer ülke ise Japonya. Ülke genelinde pek çok fabrikada enerji üretimi yapılıyor. Japonya’yı İspanya takip ediyor. Yaptıkları yatırımlar ile pek çok çalışmaya imza atıyorlar. Amerika Birleşik Devletleri ise onların ardından geliyor. Dünyada güneş enerjisi kullanımı gitgide büyük bir pazar haline geliyor.

Türkiye’de güneş enerjisi kullanımı

Türkiye’de güneş enerjisi kullanımı gitgide artıyor. Ülkemizde güneş enerjisi 1970’li yılların sonundan itibaren bir sanayi kolu olarak ortaya çıktı ve günümüzde de gelişimi devam ediyor. Türkiye konum itibari ile güneş enerjisinden en fazla ve en yüksek verimlilik elde edebiliyor. Konum itibari ile yılın 4 mevsimi boyunca güneş ışınları dönüşümlü olarak varlığını sürdürüyor. Geniş arazilere kurulan güneş enerji santralleri sayesinde enerji ihtiyacının önemli bir kısmı karşılanmış oluyor. Türkiye’de güneş enerjisi kullanımı hakkında detaylı bilgi için blog yazımıza TIKLAYIN.

https://www.incitas.com.tr/bilgi-merkezi/blog/turkiyede-gunes-enerjisi-potansiyeli