Blog

Akü Ne işe Yarar?

Akü Ne işe Yarar?

Elektrik enerjisini, kimyasal enerji olarak depo eden cihaza akü denir. Aküler ihtiyaç halinde bunu elektrik enerjisi olarak da kullanabilir. Akü aynı zamanda bir elektrokimyasal cihazdır. Elektrik devresiyle bağlantı kurulduğu zaman bu kimyasal enerji, elektrik enerjisine dönüşür. Aküler birbirine benzeyen bir grup elektrokimyasal hücre bütünüdür. Her hücre bir pozitif ve bir negatif elektrottan oluşur. Ayrıda bir de seperatör yani ayraç vardır. Akü deşarj edilirken iki elektrotun içinde bulunan farklı materyaller arasında bir değişim meydana gelir; bu değişim elektrokimyasal bir değişimdir.

Akü Hangi Maddeden Yapılır?

Aküler çoğunlukla plakalar, seperatör ve sülfürik asitten oluşan enerji depolama aracı olarak bilinirler. Akünün birkaç bileşeni vardır. İlk bileşen ızgaradır. Ana alaşımı kurşundur fakat teknolojisine göre içine başka alaşımlar da ilave edilebilir. Izgara için bir nevi iskelet diyebiliriz. Seperatör, genellikle plastik malzemeden üretilir. Zarf şeklinde olan bir malzemedir. Seperatörün görevi, pozitif ve negatif plakanın birbirine temasını engellemektir. Akü hücresi dört elemandan oluşur; akü kabı, akü kapağı, elektrolit ve seperatör.

Akü Nerelerde Kullanılır?

Akülerin pek çok kullanım alanı vardır. Kurşunlu akülerin kullanım alanları kendinden hareketli, hareketli ve durgun olmak üzere 3 sınıfa ayrılır. Kendinden hareketli olan aküler motora ilk hareketi vermek için kullanılır. Daha çok otomobil ve kamyon gibi kullanım alanları vardır. Hareketli olanlar tramvayların ve maden ocaklarının lokomotif çalıştırılmasında kullanılır. Yanı sıra trenlerde havalandırma ve ışıklandırma sistemlerinde de bu tip aküler kullanılmaktadır. Durgun aküler ise daha çok hastanelerde kullanılır yanı sıra telefon santralleri ya da yedek bir güce ihtiyaç duyulan pek çok yerde kullanıma uygundur. Tüm aküler için geçerli olan en önemli özelliklerden biri uzun ömürlü olmalarıdır; aküler uzun süre kullanım imkânı sağlar böylece beraberinde pek çok avantajı doğurur.

Akü Çeşitleri Nelerdir?

Aküler; kurşun asit, nikel kadmiyum, nikel demir gibi metal cinslerine göre çeşitlere ayrılır. Akü çeşitleri kullanılan metal türüne göre farklılık gösterir. Günümüzde en yaygın kullanılan akü tipi kurşun-asit akümülatörlerdir diyebiliriz. Bu aküler kuru akü ve sulu akü olmak üzere kendi içinde ikiye ayrılır. Kuru aküler herhangi bir asit ve su eklenmesine ihtiyaç duymaz. Bakımsız türden kapalı olan akülere kuru akü adı verilir. Mevsim koşullarına bağlı olarak saf su eklenmesi gereken akülere ise sulu aküler adı verilir. Sulu aküler, bakımlı akü adıyla anılırlar.

Akü Ömrü Kaç Yıldır?

Aküler daha önce de sözünü ettiğimiz gibi uzun ömürlü cihazlardır. Akü ömrü akünün tipine göre değişiklik gösterir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız yani günde ortalama 2 kez kullanıyorsanız bu durumda akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkün olacaktır. Ancak eğer çok sık kullanıyorsanız akü ömrü 2 ila 3 seneye inebilir.

Akü Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Akü seçiminde dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar vardır. Bunları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;

  • Araca uygun bir akü seçilmelidir, standarttalar doğru olmalıdır.
  • Motorun çalıştığı her an yüksek akım verilmesi önerilir.
  • İklim koşulları akünün ömrünü ve performansını etkiler. Bu nedenle soğuk ve sıcak iklim için uygun aküler seçilmelidir.
  • Büyük ve ağır akülerden kaçınmanızda fayda olacaktır.
  • Dar alanlara rahatça montajı yapılabilecek bir akü modeli seçmeniz gerekir.
  • Darbe, sarsıntı ve titreme gibi durumlara karşı dayanıklı olması gerekir.
  • Aynı şekilde çarpma, kırılma ve çatlamalara karşı da dirençli olmalı ve sızıntı yapmamalıdır.
  • Şarj edilmesi kolay olmalıdır böylece zamandan da tasarruf sağlamış olursunuz.
  • Yeniden şarjı kolay olması avantaj sağlayacaktır.
  • Akü bakımı önemli bir detaydır çünkü hem performansı hem akü ömrünü etkileyecektir. Bu nedenle bakımı kolay ve pratik olan aküleri seçmenizde yarar olacaktır.